A.Kubilius atmeta įtarimus, jog naujoji AE susaistys Lietuvą su Rusija

Naujoji atominė elektrinė neturėtų susaistyti Lietuvos su Rusijos elektros sistema, sako Lietuvos premjeras Andrius Kubilius. Anot jo, Europos Komisija tarp svarbiausių energetikos projektų įrašė ir projektą, kuriuo siekiama Baltijos šalių elektros sistemas sinchronizuoti su Europos elektros sistema.

Taip premjeras įvertino buvusio užsienio reikalų viceministro, buvusio prezidento ir premjero patarėjo Albino Januškos nuomonę, kad Japonų pasiūlymas Visagine statyti galingesnius branduolinius reaktorius reiškia, jog Lietuva ilgiems dešimtmečiams susisaistys su Rusijos elektros perdavimo sistema.

„Matyt, kolega Albinas Januška šiek tiek atitrūkęs ir nesugeba sekti naujausios informacijos. Todėl toks jo pasvarstymas ar pagąsdinimas ar bandymas įtakoti priimamus sprendimus nėra labai argumentuotas. Aš noriu pastebėti, kad mes lygiagrečiai įgyvendiname keletą labai svarbių elektros energetikos sektoriuje projektų - be abejo, visų pirma tai Visagino atominės elektrinės statyba kartu su “Hitachi„ kompanija, antras (projektas - BNS) - tai jungtys į Lenkiją ir į Švediją, ir trečias - mūsų visos bendros Baltijos elektros sistemos perjungimas iš posovietinės sinchronizacijos į europinę sinchronizaciją“, - interviu Žinių radijui ketvirtadienį sakė A.Kubilius.

„Noriu pastebėti, kad šiuo paskutiniu klausimu padaryta labai daug pažangos. Pradedant nuo ankstyvą pavasarį mūsų trijų Baltijos šalių premjerų rašyto laiško Europos Komisijai, į kurį gavome teigiamą atsakymą ir šiuo metu jau Europos Komisija yra pateikusi savo pasiūlymus Europos Tarybai ir Europos Parlamentui“, - kalbėjo premjeras.

Pasak jo, tarp svarbiausių ES projektų yra ir Baltijos šalių elektros sistemos sinchronizavimas su Europa.

„Abejonių dėl to, kad naujoji atominė elektrinė kaip nors trukdytų tokiai sinchronizacijai - tokios abejonės yra visiškai išsklaidytos. Priešingai - be savos generacijos, be naujos atominės elektrinės mes realiam gyvenime iš tikrųjų negalėtume pasiekti to, kad būtume pilnai integruoti į europines rinkas“, - kalbėjo A.Kubilius.

A.Januška, anksčiau vadintas vienu pagrindinių šalies energetikos politikos architektų, o šiuo metu esantis toliau nuo aktyvios politikos, trečiadienį spaudai pareiškė, kad japonų pasiūlymas Visagine statyti galingesnius branduolinius reaktorius reiškia, jog Lietuva ilgiems dešimtmečiams susisaistys su Rusijos elektros perdavimo sistema - su Rusijos perdavimo sistemos dažniais ir Volgos hidroelektrinių kaskadų rezerviniais pajėgumais.

Lietuva derasi su Japonijos ir JAV koncernu „Hitachi-GE Nuclear Energy“ dėl investicijų į Visagine planuojamą statyti naują atominę elektrinę. Sutartis su kompanija tikimasi pasirašyti šių metų pabaigoje arba kitų metų pradžioje. Projektas įvairiais skaičiavimais vertinamas 3,7-7 mlrd. eurų.

Lietuva tikisi, kad dalyvaujant strateginiam investuotojui bei regioniniais partneriais - trijų Baltijos šalių ir Lenkijos energetikos kompanijoms, atominė elektrinė Visagine bus pastatyta iki 2020 metų.


Šiame straipsnyje: atominė elektrinėVisagino AE

NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
sapaliones ,. visi tie projektai yra nusikalstami , mokanciam skaiciuoti aisku kad jie jokios naudos neduos lietuvai kaip ir kabelis i svedija ,. nes uz tokius pinigus ir PASKOLU PROCENTUS galima gauti reikiama elektra is atsinaujinanciu saltiniu juos patobulinus na ir aisku idarbinan 500 kart daugiau darbuotoju nei i atomine elektrine ,. ir jei mokat skaiciuoti tai issiaiskinsit kad gauta nauda is atomines elektrines parduotos elektros sumokesite bedarbiams . o atsinaujinantys saltiniai idarbintu tuos bedarbius o tai yra svarbiausia , nes zmogui nereikalinga socialine ismoka uz kuria tik gali egzistuoti ji gime gyventi ir uzsidirbt , bet per tokia nusikalstama vyriausybe zmoniu gyvenimai pasmerkti gyvens tik vagys kurie dirba valdiskose institucijose ir apvagineja sali kaip ir tie kas perka valstybes uzsakymus 10 kart brangiau

to 666

to 666 portretas
tai pateik skaiciavimus, matematike
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių