A.Kubiliaus ir A.Medvedevo susitikimas - kitą antradienį

Lietuvos premjeras ir Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ antrinės įmonės „Gazprom export“, kuri nuo šių metų tiekia dujas Lietuvai, vadovas susitiks Vilniuje kitą antradienį, vasario 7 dieną.
Andriaus Kubiliaus ir Aleksandro Medvedevo susitikimo data yra oficialiai patvirtinta, teigiama Ministro pirmininko spaudos tarnybos pranešime

A.Kubilius, šiuo metu esantis Nyderlanduose, pažymėjo, kad būsimą susitikimą laiko svarbiu.

„Tai svarbus susitikimas, nes net ir pastačius suskystintų gamtinių dujų terminalą, “Gazprom export„ išliks reikšmingu žaidėju šalies dujų rinkoje. Todėl mums svarbu, kad bendradarbiavimas su šia bendrove klostytųsi didėjančio pasitikėjimo ir dalykiškumo linkme“, – pranešime sakė A.Kubilius.

Anot jo, „Gazprom“ atstovai bus dar kartą kviečiami prisijungti prie derybų dėl Europos Sąjungos (ES) trečiojo paketo Lietuvoje įgyvendinimo, dalyvaujant Europos Komisijai.

„Manau, vienas svarbiausių susitikimo klausimų bus dujų kainų politika. Mums svarbu, kad ateityje dujų kainos nustatymo principai būtų skaidrūs ir atitinkantys galiojančias sutartis, ko nebuvo galima pasakyti apie ligšiolinę praktiką“, – tvirtino A.Kubilius.

Pasak Rusijos žiniasklaidos, šiame susitikime gali būti peržiūrėtos rusiškų dujų tiekimo Lietuvai sąlygos, išspręstos „ Gazprom“ nuosavybės Lietuvoje problemos, Vyriausybei ketinant pertvarkyti bendrovę „Lietuvos dujos“, atskiriant dujų perdavimo, skirstymo bei tiekimo veiklas.
Norima, kad magistralinius vamzdynus valdytų Lietuvos valstybė, galbūt kartu su kitu strateginiu partneriu.

„Gazprom“, kuri yra vienintelė dujų tiekėja Lietuvai ir valdo apie 38 proc. akcijų bendrovėje „Lietuvos dujos“, iki šiol prieštaravo Lietuvos vykdomai pertvarkai dujų sektoriuje, kuria siekiama atsikratyti Rusijos dujų milžino monopolijos. Teigiama, kad siekdamas spausti Lietuvą, „ Gazprom“ šaliai taiko maždaug 15 proc. didesnes dujų kainas nei Latvijai ir Estijai.

Lietuvos Vyriausybė Rusijos koncerną dėl galimo piktnaudžiavimo, nustatant dujų kainą, yra apskundusi Europos Komisijai. Šalių ginčus ketina spręsti Stokholmo arbitražas ir Lietuvos teismai.


Šiame straipsnyje: Andrius KubiliusGazprom

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kažin

Kažin portretas
Ar socialdemokratas Butkevičius skaitė šį straipsnį?

klaidas

klaidas portretas
nu ka plauk rudaja andriau, rakom statys

Kubiliau

Kubiliau portretas
Gerb. Erazmus premijos laurete, kolei nevelu, atsauk si gedinga susitikima su okupantais, tai geda musu isdiziai Tautai. Geriau jau mirt (susalt) stovint nei gyvent klupant. Tau rinkejai to neatleis. Pagarbiai, patriotiskai nusiteikusi Stase.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių