„Agrowill Group“ sukčiavimo VPK neįžvelgia

Didžiausia Lietuvoje žemės ūkio investicijų bendrovė "Agrowill Group", su kurios akcininkais susijusi bendrovė obligacijų pirkėjams grąžino nedidelę dalį investicijų, nesukčiavo, teigia vienas Vertybinių popierių komisijos (VPK) vadovų.

Pasak VPK pirmininko pavaduotojo Vaido Cibo, VPK įsikišimas siekiant apsaugoti investuotojų pinigus galimas tik patikrinant, kaip savo pareigas vykdė finansų tarpininkas "Orion Securities", jokios kitos investuotojų lėšų apsaugos nėra numatyta, rašo "Lietuvos žinios".

Jis patikslino, kad obligacijos buvo su garantijomis - įkeistos "Agrowill Group" antrinių įmonių akcijos. Kai kurioms tų įmonių taip pat yra iškeltos restruktūrizavimo bylos.
"Sukčiavimo schemos mes neįžvelgiame, visos susijusios rizikos buvo atskleistos "Agrowill Group" obligacijų prospekte. Visi žinojo, kad bendrovė yra įsiskolinusi ir jos antrinės įmonės taip pat skolingos ir įkeistos. Tai verslas. O situaciją komplikavo ekonomikos krizė", - sakė pirmininko pavaduotojas.

Paklaustas, ar šis atvejis paskatins vertybinių popierių rinkos reguliavimo pokyčius, V.Cibas įsitikinęs, kad "investuotojai smarkiai pasimokė", o VPK turėtų imtis veiksmų, kaip užtikrinti finansų tarpininko, kuris yra ir platintojas, ir patikėtinis, interesų konflikto valdymą.

"Tuo metu, kai tvirtinome obligacijų prospektą, neįžvelgėme, kad ateityje įmonė susidurs su finansiniais sunkumais ir negalės išpirkti obligacijų. Tada tikriausiai niekas netikėjo, kad po kelių mėnesių įmonė negalės vykdyti savo įsipareigojimų. Paprastai bendrovės skolos vertybinius popierius, t. y. obligacijas, išleidžia tada, kai joms reikia finansavimo, todėl yra dalis tiesos teiginyje, kad "Agrowill Group" į biržą ėjo pinigų", - pripažino V.Cibas.

"Agrowill Group" akcijos kotiruojamos biržos Papildomajame prekybos sąraše.


Šiame straipsnyje: Agrowill Groupsukčiavimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių