„Agrowill Group“: muitų panaikinimas grūdų kainos nesumažins

Viena didžiausių Baltijos šalyse žemės ūkio investicijų ir vystymo bendrovių „Agrowill Group“ Europos Komisijos sprendimą atšaukti muitus įvežamiems pašariniams kviečiams ir miežiams vertina kaip nereikalingą.

EK sprendimu, į Europos Sąjungą grūdus be muitų įvežti bus leista iki 2011 m. birželio 30 d. Nors taip siekiama sušvelninti pašarų problemą žemės ūkio sektoriuje ir sumažinti kainas, „Agrowill Group“ valdybos pirmininkas Vladas Bagavičius sako, kad muitų atšaukimas esančių problemų neišspręs.

„Muitai sudaro tik nedidelę javų kainos dalį, todėl jų panaikinimas Lietuvos grūdų rinkai, geriausiu atveju, darys simbolinę įtaką. Kainos išliks didelės, nes net jeigu Lietuvoje grūdai kiek brangesni nei biržoje, vežti juos iš kitur ne visada apsimoka dėl didelių transportavimo išlaidų“, – sakė V. Bagavičius.

Rekordiškas grūdų kainas biržose lemia mažėjančios pasaulio grūdų atsargos – vasario pradžioje jos buvo 62 milijonų tonų mažesnės nei praėjusių prekybos metų pabaigoje. Padėtį aštrina ir didžiausia per 60 metų sausra Kinijoje bei nesibaigiantys potvyniai Afrikoje, niokojantys naująjį šių metų žiemos derlių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių