„Achema“ derėsis su „Gazprom“ dėl papildomo dujų pirkimo

Jonavos azoto trąšų gamybos bendrovė "Achema", priklausanti koncernui "Achemos grupė", tikisi palankaus sprendimo iš Rusijos dujų milžino "Gazprom", iš kurio norėtų įsigyti didesnį kiekį dujų.

"Daug kas priklausys nuo derybų su "Gazprom", kuriam pateikėme paraišką dėl papildomo dujų kiekio įsigijimo. Jeigu sprendimas bus teigiamas, vasarą dirbsime 50 proc. pajėgumu. Bet jeigu dujų kaina ateityje išaugs tiek, kad nebegalėsime dirbti, turėsime situaciją apmąstyti iš naujo. Perspektyva neaiški. Tuo labiau kad derėtis su dujų tiekėju esame palikti vieni. Valdžios atstovams svarbiau parodyti tautai, kaip jie neva kovoja už Lietuvos energetinę nepriklausomybę. Bet ta nepriklausomybė negalima net teoriškai, kol Lietuva nepasistatė suskystintų gamtinių dujų terminalo kaip alternatyvaus dujų tiekimo šaltinio. Kai jį pastatysime, gal ir galėsime kalbėti apie nepriklausomybę. O dabar skelbti karą vieninteliam dujų tiekėjui - kažin ar protinga", - "Lietuvos žinioms"sakė "Achemos" komercijos direktorius Tautvydas Misiūnas.

Jo teigimu, įmonės veiklą apsunkina ir smarkiai išaugusi amoniako kaina.

"Mūsų versle bet koks scenarijus paremtas kainomis: pernai amoniaką pirkome dar už priimtiną kainą, o šiemet ji pašoko tiek, kad amoniakas įmonei tampa nebeįperkamas. O papildomas dujų kiekis, įvertinus išaugusį gamyklos žaliavos poreikį 2011 metais, per derybas su "Gazprom" priklausys nuo to, koks sprendimas bus priimtas: ekonominis ar politinis", - sakė T.Misiūnas.

Praėjusią savaitę "Achemos" generalinis direktorius jonas Sirvydis prabilo apie tai, kad brangstančios dujos, kaip ir pernai, gali priversti, stabdyti vieną iš dviejų amoniako cechų ir perpus mažinti trąšų gamybą.


Šiame straipsnyje: GazpromDujos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių