A.Butkevičius: numatoma keisti dujų terminalo finansavimo modelį

Premjeras Algirdas Butkevičius pareiškė, jog Vyriausybė ketina keisti dabartinį suskystintų gamtinių dujų (SGD) finansavimo modelį, atsisakant vadinamojo terminalo priedo, kuriuo iš dalies finansuojama terminalo statyba.

Ministro pirmininku teigimu, pokyčiai gali įvykti jau nuo liepos, kai Kainų komisija nustatys gamtinių dujų kainas antrajam pusmečiui.

„Tikimės, kad po liepos mėnesio gali įvykti tam tikri pokyčiai. Šiuo metu jokių pokyčių negalėjome staiga padaryti, nes yra numatytas tam tikras skolinimasis iš komercinių bankų ir kaip finansinis užstatas yra tos įmokos, kurias moka verslas ir žmonės, bet tikimės, kad artimiausiu metu galutinai bankas pasiūlys ir savo matymą, kad mes galėtume panaudoti kaip finansinį garantą kitas lėšas ir atsisakyti šio mokesčio“, - ketvirtadienį žurnalistams sakė A. Butkevičius.

„Klaipėdos nafta“ šiuo metu derasi su bankais dėl 73 mln. eurų (252,1 mln. litų) ir 50 mln. JAV dolerių (132,895 mln. litų) garantijos.

Skaičiuojama, kad projektui per 2013-2014 metus reikia apie 453 mln. litų investicijų - iš jų 200 mln. litų būtų finansuojama iš terminalo priedo, o likę 253 mln. litų litų - komercinių bankų ilgalaikėmis paskolomis. Atsisakius 200 mln. litų priedo, šią sumą „Klaipėdos naftai“ reikėtų skolintis.

A.Butkevičius jau anksčiau sakė, jog Vyriausybė gali peržiūrėti ir SGD terminalo finansavimo modelį, pagal kurį dujų vartotojai terminalui šiemet sumokės 114 mln. litų, o per dvejus metus - 200 mln. litų.

Terminalo priedui labiausiai priešinasi daugiausia dujų Lietuvoje suvartojanti Jonavos azotinių trąšų gamybos įmonė „Achema“, kuri valdžios institucijų sprendimus yra apskundusi Europos Komisijai (EK) ir teismui. Bendrovė teigia, kad dėl šio priedo per dvejus metus patirs 80 mln. papildomų išlaidų.

Kainų komisijos nustatytą SGD terminalo priedą nuo šių metų privalo mokėti visi vartotojai. Lėšas administruoja „Lietuvos dujos“, o surinktos lėšos bus pervestos „Klaipėdos naftai“. Kiekvienas Lietuvos dujų vartotojas nuo šių metų 4 centais finansuoja SGD terminalo statybą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

butkis

butkis portretas
achemos vergas

Hidra

Hidra portretas
"Idomi" cia matematika gaunasi... Tikesimes, kad nors "Gazprom" cia nebus.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių