A.Butkevičius ketina peržiūrėti Lietuvos teisinius ginčus su „Gazprom“

Realiausias pretendentas į premjerus, socialdemokratas Algirdas Butkevičius neatmeta, kad su Rusijos gamtinių dujų milžinu „Gazprom“ gali būti ieškoma kompromiso. Jis teigia norintis susipažinti su dokumentais, Lietuvos pateiktais arbitražui dėl „Gazprom“ Lietuvai taikomų dujų kainų.

„Pirmiausiai turėčiau susipažinti su visa medžiaga, kuri pateikta arbitražui (Stokholmo arbitražui - BNS). Sukviesčiau tarptautinės teisės specialistus ir paprašyčiau, kad per kuo trumpesnį laiką jie pateiktų savo išvadą, ar Lietuva kreipėsi dėl to, kad šaliai tikrai padaryta žala, ar dėl to, kad toliau būtų kovojama su “Gazprom„, kas blogina Lietuvos gyventojų situaciją, naudojant šilumą. Kitas variantas yra ieškoti kompromisų vardan Lietuvos, nepatiriant nuostolių. Taip kad ir viena, ir kita pusė nusileistų“, - portalo 15min.lt konferencijoje ketvirtadienį sakė Socialdemokratų partijos lyderis.

Lietuva spalio pradžioje „Gazprom“ apskundė Stokholmo arbitražui ir paprašė šalies vartotojams grąžinti iki 5 mlrd. litų permoką už rusiškas dujas, kaip teigia Lietuvos atstovai, neteisinga kaina tiektas Lietuvai 2004-2012 metais.

Teigiama, jog Lietuvai tiekiamų dujų kainos formulė nuo 2005-ųjų buvo pakeista penkis kartus, galiausiai ją susiejant su smarkiai brangstančių naftos produktų kaina pasaulio rinkose. Lietuva siekia, kad tiekiamų dujų kaina dabar būtų susieta su biokuro kaina.

Europos Komisija šiuo metu atlieka tyrimą dėl „Gazprom“ veiklos Vidurio ir Rytų Europoje - be kita ko, įtariama, kad koncernas, susiedamas dujų kainas su naftos kainomis, galėjo nustatyti neteisingas kainas klientams.Lietuva mano, kad „Gazprom“ šaliai, kuri pirmoji iš Baltijos šalių įgyvendina trečiąjį ES energetikos paketą ir iki 2014 metų pabaigos ketina visiškai atskirti Rusijos koncerno iš dalies valdomų „Lietuvos dujų“ veiklas, taiko diskriminacinę dujų kainą, kuri yra didžiausia ES.2011 metais „Gazprom“ peržiūrėjo ilgalaikėse sutartyje numatytas kainas bendrovėms „Premium Gas“, „Edisson“, „Sinergie Italiane“, „GDF Suez“, „Wieh“, „Wingas“, SPP, o šiemet kainas pakeitė įmonėms „E.ON Ruhrgas“ (Vokietija), „Econgas“ (Austrija), ENI (Italija) ir „GWh Gashandel“ (Austrija). Be to, trečiadienį pranešta, jog Lenkijos dujų bendrovė „PGNiG“ susitarė su „Gazprom“ dėl nuolaidos dujoms ir dėl dujų kainos formulės pakeitimo. Nuolaidą Lenkija esą gavo už pažadą įsileisti „Gazprom“ į naujai statomas šilumines elektrines.



NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
jei viską sudėt kaip kas vykstas pvz : dujų branginimas kaip ir pastoviosios kainos dalies kur nieks nesugeba logiškai išaiškint kas tai per mokestis , gazpromo pabėgimo organizavimas iš kte , biokuro jėgainių jungimasis prie šildymo tinklo , kazkokio butkeviciaus sapaliones apie kompromisus su firma kuri daro neigiama poveiki ltu ekonomikai kaip ir seimai su prezidentais kurie nesieme jokiu veiksmu per 20 metų kad salis turėtu mažiausiai 1000 vėjo jėgainiu kuriu galingumas butu 3 tw. o stabilus 1 tw. , padare aferistinius planus su leo , jungciu tiesima , lietuvos elektrines bloko modernizavima kurio visiskai butu nereikėja jei butu pastatytos vejo jegaines , afera su elektros supirkimu is privaciu asmenu už aukštas kainas ir tokiu butu islaikant aukstas elektros kainas iskaitant ir jungtis su uzsienio valstybemis tuo sudarant neigiama poveiki Lietuvos žmonės o teigiama poveiki turtuokliams kad jiems atsipirktu ju investicijos o salies gyventojams kenkti islaikant aukstas elektros kainas . ATSIMERIKIT IR PAMATYSIT kaip veikia arba duniai isrenkami i seima arba mafija arba tiesiog parazitai

666

666 portretas
dar nepaminejau atomines elektrines aferos projekto kur jau isleisti milijonai tiek su naujos tiek su senos uždarymu . O vat šalis toliau lenda į skolas , moka paskolas , o savo vėjo jėgainiu neturi kuriu elektra galetu pardavineti šildymo sezonu po 5 ct. kw paskiriant tam tikrą skaičių kw kvadratui o už likusius kilovatus po 50 ar net brangiau . Ir tokiu būdu šalis neturėtu nei cento skolos . Bet kadangi šalį valdo arba durniai arba nusikaltėliai tai ateitis aiški .

Ineta

Ineta portretas
Taip atrodo, kad Butkevičius jaučia spaudimą iš partijos finansuotojų... Purmyn atgal į rusų glėbį... Plastelininis žmogelis tas Butkevičius.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių