A.Butkevičius: IAE ir „Nukem“ nesutarimus turi išspręsti per mėnesį

Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius sako, jog uždaromos Ignalinos atominės elektrinės (IAE) vadovybės ir milijardinės vertės uždarymo darbus jėgainėje įgyvendinančios Rusijos kapitalo Vokietijos bendrovės „Nukem Technologies“ nesutarimai turi būti išspręsti iki kovo pabaigos.

Kaip teigia premjero Spaudos tarnyba, tai premjeras pareiškė penktadienį po susitikimo su IAE vadovais.

„Atominės jėgainės eksploatacijos nutraukimo proceso eigą, o tiksliau - projektų B1 ir B2 įgyvendinimą šiandien stabdo nesutarimai su darbų rangovu “GNS/Nukem„. Projektų įgyvendinimas gerokai atsilieka nuo terminų. Dėl iškilusių problemų dar praėjusių metų gruodį Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas kartu su šalimis donorėmis nusprendė stabdyti didžiausio IAE uždarymo projekto finansavimą. Kiek žinau, šiuo metu Briuselyje lankosi IAE atstovai, kurie derasi dėl sprendimo stabdyti finansavimą atšaukimo“, - pranešime sakė premjeras A. Butkevičius.

Be to, pranešime sakoma, kad lankantis atominės jėgainės branduolinių objektų aikštelėse A.Butkevičius susitiko ir su „Nukem“ valdančios Rusijos energetikos milžinės „Rosatom“ atstovais.

„Rusatom Overseas“ iniciatyva surengtas trumpas susitikimas, kurio metu buvau supažindintas su įmonės vykdomais projektais. Pateikta ir jų pozicija, susijusi su IAE uždarymo situacija, kuri susidarė po Europos Komisijos sprendimo laikinai sustabdyti projekto B1 darbų finansavimą. Projekto statybos darbai vėluoja 53 mėnesius, lyginant su pradine data, ir 22 mėnesius po sutarties pakeitimo. Šis projektas turi esminę įtaką tolesniam eksploatavimo nutraukimo vykdymui. Nesutarimų su rangovu sprendimo būdai turi būti rasti iki kovo pabaigos", - teigė A.Butkevičius.

Naujienų portalas delfi.lt pranešė, jog Lietuva ruošia „paskutinį“ terminą „Nukem“, o jei ir jo nebus laikomasi - sutartis su įmone turi būti nutraukiama.

„Šiandien galutinai nusprendėme, kad ateinančią savaitę susitiksiu su energetikos ministru, dar kartą bus paraginta susitikti su “Nukem„, duosime konkretų terminą iki kada privaloma pateikti pakeitimus, specifikacijas, o jeigu iki to termino jų (dokumentų) nepateiks, kol kas mano asmenine nuomone, tikriausiai reikės nutraukti kontraktą“, - sako A.Butkevičių.

Rusijos energetikos milžinės „Rosatom“ valdomos „Nukem Technologies“ ir GNS konsorciumas, smarkiai vėluodamas, įgyvendina milijardinės vertės IAE uždarymo projektus. Bendrovės įrengia 123 mln. eurų (425 mln. litų) pradinės vertės kietųjų radioaktyviųjų atliekų saugojimo kompleksą (B1/2/3) ir stato 193 mln. eurų (666 mln. litų) pradinės vertės laikinąją panaudoto branduolinio kuro saugyklą (B1).

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių