A.Butkevičius: D.Janulevičius sugebės suvaldyti chaosą IAE

Naujasis Ignalinos atominės elektrinės (IAE) vadovas Darius Janulevičius sugebės suvaldyti chaosą, teigia premjeras Algirdas Butkevičius.

„Aš visų žmonių visoje Lietuvoje nepažįstu, be to, aš negaliu kištis į konkursus ir nurodinėti, ką priimti. Jis yra kompetentingas, gabus ir galintis suvaldyti tą chaosinę situaciją, esančią bendrovėje“, - pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė A.Butkevičius, paprašytas įvertinti D.Janulevičių.

Pasak jo, energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius premjerą informavo, kad naujasis IAE vadovas buvo geriausias iš visų kandidatų.

„Jis (J.Neverovičius - BNS) konkursą organizavo ir penktadienį mane informavo, kad jis (D.Janulevičius - BNS) yra žmogus, kuris pasižymėjo pačia aukščiausia kompetencija iš visų dalyvavusių tame konkurse“, - tvirtino A.Butkevičius.

D. Janulevičius iki šiol dirbo bankrutuojančios investicijų bendrovės „Hermis Capital“ (dabar - „Lime Investments“) direktoriumi.

D. Janulevičiaus laukia dideli iššūkiai - smarkiai vėluojant pagrindiniams IAE uždarymo darbams esama grėsmės, kad bus prarastas Europos Sąjungos finansavimas. Per mėnesį - iki kovo 31 dienos - IAE su „Nukem“ privalo rasti sprendimą, kaip iš antrojo reaktoriaus bus iškrautas kuras. Jei sprendimų nebus rasta, Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas ketina visiškai sustabdyti kontrakto su „Nukem“ ir konteinerius gaminančios Vokietijos bendrovės GNS konsorciumu finansavimą.

Naujasis IAE vadovas mano, kad daug problemų įgyvendinant IAE uždarymo projektą kyla dėl to, kad nėra nepriklausomo arbitro, kuris galėtų pasiūlyti problemų sprendimo būdų.

Europos donorai pernai gruodį „įšaldė“ laikinosios panaudoto branduolinio kuro saugyklos (B1) finansavimą ir nurodė iki šių metų kovo pabaigos susitarti su „Nukem“. Jei susitarimas nebus pasiektas, ES parama gali būti visiškai nutraukta.

Vadovaujant ankstesniam IAE direktoriui Žilvinui Jurkšui, IAE taip pat prarado 105 mln. litų žlugusiuose „Snoro“ ir Ūkio bankuose.

Rusijos energetikos milžinės „Rosatom“ valdomos „Nukem Technologies“ ir GNS konsorciumas, smarkiai vėluodamas, įgyvendina milijardinės vertės IAE uždarymo projektus. Bendrovės įrengia 123 mln. eurų (425 mln. litų) pradinės vertės kietųjų radioaktyviųjų atliekų saugojimo kompleksą (B1/2/3) ir stato 193 mln. eurų (666 mln. litų) pradinės vertės laikinąją panaudoto branduolinio kuro saugyklą (B1).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Valys

Valys portretas
Arbitro reikia, bet ir pats naujasis turėtų orientuotis sprendžiant tas problemas. Ar tas naujasis nusimano apie sritį, į kurią įlindo ???

gebelsas

gebelsas portretas
tiesiog puiku.... o kas ses i kalejima uz ta ,,chaosa,, ? o gal chaosas specialiai padarytas? kad butu galima viena kita milijona pradanginti? ka mano prokurorai? negi niekas nebus pasodintas? na nors lygtinai...

Čiubaka

Čiubaka portretas
kas atsakys už prieš tai buvusio vadovo veiksmus?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių