A.Burkovskis: Lietuva „Visuomiui“ dar nėra pasirengusi

Centralizuoto turto valdymo idėja nėra nauja, tačiau Lietuva nepasirengusi įgyvendinti "Visuomio" koncepcijos įgyvendinimui, teigia buvęs ūkio viceministras, naujasis Turto banko vadovas, buvęs Arnoldas Burkovskis.

"Konceptualiąja prasme "Visuomio" idėja įdomi, bet mes nesame pasirengę tokio lygio valdymo centralizavimui, vienos kontroliuojančiosios bendrovės įkūrimui - nei politiniu, nei ekonominiu, nei norminiu, nei pasirengimo valdyti požiūriu. Be to, neįmanoma sėkmingai sujungti kelių įmonių į vieną, jei jos tam skirtingai pasirengusios", - "Verslo žinioms" sakė A.Burkovskis.

Anot jo, apskritai, jungiant valstybės valdomas komercines įmones į "Visuomį", nebūtų aišku, koks turtas sujungtas, nes taikomos skirtingos valstybės turto apskaitos metodikos.

"Taip, nurodyta, kad valstybė valdo 18 mlrd. litų vertės turto, tačiau iki šio skaičiaus prieita skirtingais keliais, vienas sektorius įvertintas remiantis viena metodika, kitas - kita. Žinoma, sprendimų reikia jau dabar, ilgai delsti negalima. Tačiau blogi įgyvendinimo metodai gali visiškai diskredituoti gerą idėją. Vienas iš sprendimų šiuo metu - tinkamai pasirengti valstybės turto valdymo reformai", - teigė A.Burkovskis.

Jo teigimu, Energetikos ministeriją galima būtų pavadinti tam tikru energetikos srities "visuomiuku", Susisiekimo ministerijoje šis vaidmuo atitektų Kelių direkcijai. A.Burkovskio vertinimu, tokių procesų būta ir anksčiau, "Visuomio" atsiradimo idėja buvo išdava to, kas vyko ilgą laiką.

Turto banko vadovas teigia, kad ir savo vadovaujamai įmonei ieškos naujos auditorės, nes ankstesnės darbo kokybe abejoja.

"Tiesą sakant, norėčiau sužinoti, ką mes iš tikrųjų turime, o ne remtis dabartiniais audito rezultatais. Turiu pagrindo abejoti šiais skaičiais, nesu tikras dėl auditą atlikusios įmonės darbo kokybės. Artimiausiomis dienomis bus paskelbtas konkursas šių metų devynių mėnesių tarpinės finansinės atskaitomybės auditui atlikti. Dabar negaliu sąžiningai pasakyti, kokią aktyvų sumą valdo Turto bankas. Galiu nurodyti oficialius audito skaičius, bet jie nebūtinai yra teisingi", - "Verslo žinioms" sakė A.Burkovskis.

Anot jo, formaliai didžioji Turto banko turto dalis yra senos bankrutuojančių įmonių skolos, įvertintos keliais šimtais milijonų litų.

"Dalis šių skolų - beviltiškos, natūralu, kad turi būti milžiniški atidėjimai. Nors skolų yra keli šimtai milijonų litų, beveik aišku, kad iš tiesų jų tėra keli milijonai. Oficialiai nurodoma, kad mūsų valdomo turto vertė yra 1,7 mlrd. litų, bet esu tikras, kad ji gerokai mažesnė", - teigė A.Burkovskis.


Šiame straipsnyje: Visuomis

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių