A.Bėrzinis: latvių dalyvavimas VAE projekte priklausys nuo siūlomų sąlygų (papildyta 11 val.)

Latvija kokia nors forma dalyvaus Visagino atominės elektrinės (VAE) projekte. Tačiau tai priklausys nuo sąlygų, kurios bus Latvijai pasiūlytos.

Apie tai viešėdamas Vilniuje antradienį pareiškė naujasis Latvijos prezidentas Andris Bėrzinis.

Dar prieš kelias dienas latvių žiniasklaidai jis sakė, kad Latvijos energetikos kompanija „Latvenergo“ neturi pakankamai lėšų dalyvauti naujos atominės elektrinės statyboje.

Po susitikimo su Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaite Latvijos vadovas pareiškė: „Galiu drąsiai teigti, kad iš Latvijos pusės remiu šį istoriškai svarbų projektą, nes Lietuvoje yra visa reikiama infrastruktūra, visi specialistai, kad šis projektas būtų įgyvendintas nedelsiant“.

A.Bėrzinis pakartojo, kad Latvija šiuo metu neturi pakankamai piniginių lėšų, kad visapusiškai dalyvautų VAE projekte. „Bet „Latvenergo“ stengsis saugiai įsitraukti į šį visam regionui svarbų projektą, atsižvelgiant į įmonės perspektyvas ir gavus patikslintas sąlygas dėl dalyvavimo. Dėl to stengsiuos asmeniškai“, - sakė Latvijos vadovas.

„Politiškai tai labai svarbus projektas, bet svarbu ir verslo derybos dėl dalyvavimo sąlygų“, - pridūrė jis.

Lietuvos vadovė D.Grybauskaitė irgi pakartojo prieš kelias dienas pasakytus žodžius, kad VAE projektas yra perspektyvus ir visi regioniniai partneriai kol kas nepareiškė apie pasitraukimą iš jo.

Paklausta, ar VAE statybos dar perspektyvios, turint galvoje ne tik latvių, bet ir estų išsakytas skeptiškas nuomones dėl jo ateities, Prezidentė atsakė: „Tokias žinias vertinu kaip pasenusią informaciją. Kai projektas buvo įstrigęs, tokios nuomonės išties buvo. Bet dabar ir Latvija patvirtina, kad projektas yra perspektyvus. Durys yra atvertos visiems regioniniams projektams ir vienokia ar kitokia forma, tikiuosi, dalyvaus tiek Estija, tiek Latvija, taip pat ir Lenkija“.

Praėjusią savaitę Lietuva paskelbė parinkusi strateginį investuotoją į VAE statybas – juo planuoja tapti Japonijos kompanija „Hitachi“ kartu su amerikiečių „General Electrics“. 
VAE numatoma pastatyti ir paleisti 2020 metais.

Lietuvos ir Latvijos prezidentų susitikime Vilniuje taip pat buvo aptarti abiejų šalių planai pastatyti suskystintų dujų terminalus savo teritorijose. „galiu pakartoti, kad visiems terminalams yra vietos Baltijos pajūryje“, - kalbėdama apie ne tik apie lietuvių, bet ir latvių bei estų planus pastatyti dujų terminalus sakė Prezidentė D.Grybauskaitė.

„Jie bus statomi 50-100 kilometrų atstumu vienas nuo kito. Visiškai racionalu kalbėti net ir apie tris projektus, tik vienas iš jų gali būti didesnis. Tai ekonomiškai visiškai pagrįsta“, - pridūrė ji.

Latvija anksčiau tvirtino siekianti pastatyti regioninį Baltijos šalių suskystintų dujų terminalą.

Antradienį A.Bėrzinis aptakiai kalbėjo apie planus Lietuvoje ir Latvijoje statyti terminalus. „Susitikime kalbėjome apie bendrą dujų rinkos plėtrą. Projektų įgyvendinimas yra laiko klausimas. Žiemos mėnesiais dujų poreikis yra šešiskart didesnis. Latvijoje galime saugoti tiek dujų, kiek reikia visoms trims šalims, nes turime dujų saugyklą. Per penkerius metus terminalų klausimas, manau, bus išspręstas“, - sakė Latvijos prezidentas.

Lietuva planuoja iki 2014 metų pastatyti suskystintų dujų terminalą Klaipėdoje.


Šiame straipsnyje: atominė elektrinėLatvija

NAUJAUSI KOMENTARAI

T.U.

T.U. portretas
Tik susivienije visos trys seses sugebes atsispirti meskos nagu astrumui...Sekmes joms!!!!!!!

jo

jo portretas
latviam elektra uz dyka, lietuviai sumokes...

Kęstas

Kęstas  portretas
Tai, kas dabar vyksta Lietuvoje, smerkiant austrus, yra barbariškas Linčo teismas, kai teisia minia gatvėje. Gėda. Neturim demokratijos, o turim minios despotiją. Išsigandusi minia ir atominę elektrinę ir kitas monopolijas tėviškėn įsileidžia. Gal nustokime užsiiminėti kvaila žemę teršiančia politika? Norite paversti šalį branduoline dykuma? Prokuratūra nesugeba net popierių surašyti. Alkana minia degina žvakutes gatvėje ir ieško, kam sudraskyti gerklę. Kad pakenkti rusams, davatkos ruošiasi pavojingiausius branduolinius niekalus, kurie netiko Japonijai, vežti į Lietuvą. Gerai daro, kas palieka šį nelaimių prispaustą žemės lopinėlį.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių