Abejojama Lietuvos ir IBM bendradarbiavimo finansine nauda

Valstybei nusprendus bendrai įmonei su IBM per penkerius metus atseikėti per 200 mln. litų, ekspertai abejoja, ar iš to bus naudos Lietuvai.

Lietuvos mokslo tarybos pirmininkas Eugenijus Butkus, nors ir džiaugiasi galimybėmis dirbti su IBM, apie finansinę bendro darbo naudą kalba atsargiai, penktadienį rašo dienraštis "Lietuvos rytas".

"Patentai yra tarsi loterija. Komercinės naudos duoda gal tik vienas procentas jų", - sakė jis.

E.Butkus nėra girdėjęs, kad Lietuvos įmonės ar asmens užregistruotas patentas būtų tapęs itin pelningas.

Lietuvos įmonės ir gyventojai per praėjusius penkerius metus pateikė paraiškas registruoti tik 36 Europos patentus. Tuo metu mokslo tyrimams ir technologijų plėtrai šalyje buvo išleista 2,6 mlrd. litų.

E.Butkus pastebėjo, kad dažną išradėją nuo patentavimo atbaido ir didelė jo kaina, ir įstatymai, numatantys, kad išradimo savininkas yra ne pats mokslininkas, o jo darbą apmokanti įstaiga.

Europos patentas kainuoja ne mažiau kaip 25 tūkst. eurų (apie 86 tūkst. litų). Nors valstybė padengia iki 95 proc. patento kainos, pinigai atgaunami tik gavus patentą.

Nemažai Europos patentų įregistravusios lazerių technologijų įmonės "Ekspla" technikos direktorius Andrejus Michailovas pažymėjo, kad greitai vystantis technologijoms patentas sparčiai sensta, tad brangios investicijos nauda gali būti nedidelė.

"Mes 2004-aisiais pradėjome patentuoti vieną savo išradimą, patentą gavome 2007 metais, o jau šių metų pradžioje patentuotą produktą nustojome gaminti. Taigi patentas galiojo tik trejus metus", - pasakojo A.Michailovas.

Nemažai smulkesnių kompanijų savo išradimų nepatentuoja, nes baiminasi, kad juos aprašius viešai kitos įmonės nukopijuos ir užregistruos panašų patentą.

"Maža įmonė neturi jokių galimybių teismuose apginti savo išradimų, nes tai labai brangu. Kartais geriau tiesiog niekam nerodžius patento išleisti produktą ir gauti greito pelno. Tuo tarpu IBM iš patentų licencijų gauna milijardines pajamas, jos verslo pagrindas - turėti kuo daugiau patentų. Nenuostabu, kad ji planuoja tiek jų registruoti Lietuvoje", - svarstė A.Michailovas.

Tačiau, jo žiniomis, IBM itin sėkmingų patentų turi vos keletą.

Korporacija IBM ir Lietuva sutarė 5 metus kartu vykdyti mokslo tyrimus. Lietuvoje dvi ministerijos kartu įkurs įmonę Lietuvos IBM tyrimų centrą, kuris dirbs kartu su IBM.

Lietuvos indėlį - po 42 mln. litų per metus sudarys Europos Sąjungos lėšos ir bankų paskolos. IBM ir Lietuvos mokslininkai dirbs laboratorijose trijuose Lietuvos universitetuose, taip pat keturiuose IBM tyrimų centruose užsienyje.

Per penkerius metus tikimasi įregistruoti ne mažiau kaip 150 patentų.


Šiame straipsnyje: IBM

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių