9 iš 10 samdinių negali koreguoti savo darbo grafiko

Beveik 88 proc. apklaustų samdomų darbuotojų teigia dirbantys pagal nustatytą grafiką ir negalintys jo koreguoti, parodė Statistikos departamento atliktas tyrimas.

Šių metų balandį-birželį atlikta apklausa parodė, kad 10 proc. samdinių dirba pagal nustatytą grafiką su galimybe iš dalies jį keisti, 1,4 proc. darbo grafikas yra lankstus, 0,9 proc. dirba pagal pačių nusistatytą grafiką be jokių oficialių apribojimų.

Iš viso apklausta 11,8 tūkst. gyventojų nuo 15 iki 64 metų.

Tyrimo duomenimis, kas aštuntas (arba 12,9 proc.) samdomas darbuotojas turėjo galimybę organizuoti savo darbo laiką taip, kad galėtų pasiimti laisvų dienų dėl šeiminių priežasčių nenaudodamas atostogų.

Daugiau nei pusė (51,3 proc.) pasiimti laisvų dienų dėl šeiminių priežasčių galėjo palyginti retai, daugiau nei trečdalis (35,8 proc.) neturėjo tokios galimybės. Tyrimo duomenimis, vyrai dažniau nei moterys negalėjo pasiimti laisvų dienų dėl šeiminių priežasčių (atitinkamai 37,6 ir 34,4 proc.).

Užimtų gyventojų, auginančių savo ar sutuoktinio vaiką iki 8 metų, buvo klausiama, ar jie turi galimybę dirbti sutrumpintas darbo valandas, kad galėtų prižiūrėti vaiką (jauniausią, jei jų yra ne vienas). Tyrimas parodė, kad kas penkta moteris (20,5 proc.) ir kas aštuntas vyras (13,1 proc.) tokią galimybę turėjo.

Beveik penktadalis (18,2 proc.) respondentų, auginančių savo arba sutuoktinio vaiką iki 15 metų, naudojosi vaiko priežiūros paslaugomis - lopšeliais-darželiais, darželiais, mokamomis vaikų auklių paslaugomis, pailgintos dienos grupėmis, dienos priežiūros centrais.

Iš jų 58,7 proc. per savaitę vaiko priežiūros paslaugomis naudojosi vidutiniškai nuo 31 iki 40 valandų, šeštadalis (16,9 proc.) - daugiau nei 40 valandų per savaitę.

Tyrimą iš dalies finansavo Europos Sąjunga.


Šiame straipsnyje: darbasdarbuotojas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių