71 proc. visų Lietuvos gyventojų pradelstų įsiskolinimų tenka vyrams

Birželio mėnesį Lietuvos gyventojų pradelsti įsiskolinimai išaugo daugiau nei 66,2 mln. litų ir siekė 1,6 mlrd. litų – skelbia kreditų biuras „Creditinfo“.

Birželį gyventojų pradelstos skolos, lyginant su gegužės mėnesiu, didėjo 4 proc. lėčiau. Per praėjusį mėnesį gyventojai padengė 45,4 mln. litų pradelstų įsiskolinimų, tai yra beveik 13 mln. litų daugiau nei gegužę.

„Birželį šalies gyventojų pradelstos skolos augo lėčiau, jie padengė ir daugiau įsiskolinimų. Teigiamu ženklu reikia laikyti tai, kad pastarąjį mėnesį sumažėjo naujų skolininkų skaičius bankams, o kitose finansų įstaigose jis augo lėčiau“, – teigia kreditų biuro „Creditinfo“ generalinis direktorius Andrius Bogdanovičius.

Birželio mėnesį sparčiausiai fizinių asmenų skolos didėjo telekomunikacijų įmonėms ir komunalinių paslaugų bendrovėms. Tikėtina, kad dalis gyventojų pradelstų įsiskolinimų šių sektorių įmonėms augo dėl vasaros.

Birželį vyrams atiteko 71 proc. visų Lietuvos gyventojų pradelstų įsiskolinimų sumos, o moterims – 29 proc. Vidutinis vieno vyro pradelsto įsiskolinimo dydis siekia 5 044 litus, atitinkamai vienos moters – 3 407 litus.

Daugiausiai pradelstų įsiskolinimų turi 30-34 metų vyrai ir moterys, o mažiausiai – amžiaus grupės, kurioms priklauso 18-19 bei 55 metų ir vyresni gyventojai. Didžiausia dalis visų gyventojų pradelstų įsiskolinimų atitenka 25-36 metų vyrams ir moterims. Iš visų amžiaus grupių pagal pradelstas skolas  ryškiai išsiskiria 25-36 metų vyrai, kurių skolos siekia daugiau nei 510 mln. litų.

Vilniečiai yra sukaupę beveik 43 proc. visų Lietuvos gyventojų pradelstų įsiskolinimų, klaipėdiečiai – 15 proc., kauniečiai – 14 proc. Mažiausiai pradelstų skolų ir toliau turi Pagėgių, Lazdijų ir Švenčionių gyventojai.

Birželį labiausiai prasiskolinusiais miestais pagal gyventojų ir pradelstų įsiskolinimų skaičiaus santykį buvo Šilutė, Šilalė, Akmenė, Kelmė, Kalvarija, o mažiausiai prasiskolinusiais – Trakai, Švenčionys, Lazdijai, Šalčininkai ir Vilkaviškis. Pagal šiuos rodiklius labiausiai prasiskolinusiųjų miestų sąraše Klaipėda yra 13 vietoje, Kaunas – 19, o Vilnius – 24.

Per birželio mėnesį, kreditoriams keičiantis informacija apie įskolinimus Skolininkų administravimo informacinėje sistemoje (SAIS), Lietuvos gyventojai apmokėjo daugiau nei 8,3 tūkst. pradelstų skolų, kurių suma siekė virš 6,4 mln. litų. SAIS leidžia kreditoriams susigrąžinti pinigus, o gyventojus skatina vykdyti prisiimtus įsipareigojimus ir „neįklimpti“ į naujas skolas.


Šiame straipsnyje: skola

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių