340 mln. eurų mokesčių už viršytas pieno kvotas

Apytiksliu Europos Komisijos skaičiavimu, atliktu remiantis valstybių narių kasmet pateikiamomis deklaracijomis, tam tikros valstybės narės turės sumokėti iš viso daugiau kaip 340 mln. eurų mokesčių už pieno kvotų viršijimą 2007-2008 prekybos metais.

Pernai visa mokesčių suma buvo 221 mln. eurų. Septynios valstybės narės (Austrija, Kipras, Airija, Italija, Vokietija, Liuksemburgas ir Nyderlandai) viršijo perdirbti pristatomo pieno kvotas.

Šiose valstybėse pieno kvotos iš viso buvo viršytos 1 mln. 217 tūkst. tonų, už kurias priskaičiuota 338,7 mln. eurų mokesčių. 47 proc. šių mokesčių sumos priskaičiuota už pieno perviršį Italijoje ir 30 proc. - už pieno perviršį Vokietijoje.

Tiesiogiai vartotojams pieno daugiau nei nustatyta parduota Kipre, Liuksemburge ir Nyderlanduose, todėl joms nustatytas 1,3 mln. eurų mokestis už tiesioginio pardavimo viršijimą.

Karvių pienas Europos Sąjungoje parduodamas pagal kvotų sistemą, kuri pirmiausia buvo įvesta siekiant pasiūlą suderinti su paklausa ir apriboti perteklių. Kiekvienai valstybei narei skiriamos dviejų rūšių kvotos - pristatymo į pienines kvotos ir tiesioginio pardavimo vartotojams kvotos.

Kiekvienoje valstybėje narėje tos kvotos paskirstomos gamintojams kaip individualios. Viršijus nacionalinę kvotą, valstybės narės gamintojai, pagaminę daugiau pieno nei nustatyta, turi mokėti išlyginamąjį mokestį.

Beje, nuspręsta pieno kvotas palaipsniui panaikinti iki 2015 m. balandžio 1 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių