2012 metų „Sodros“ biudžeto deficitas sieks 2,3 mlrd. litų

Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos („Sodros“) deficitas 2012 metais sieks 2,311 mlrd. litų.

Seimas antradienį patvirtino „Sodros“ 2012 metų biudžetą: už balsavo 70 Seimo nariai, prieš - 15, o susilaikė 8 parlamentarai.

Seimas dar prieš patvirtindamas „Sodros“ kitų metų pajamų ir išlaidų planą, atskiru įstatymu sumažino „Sodros“ įmokų į privačius pensijų fondus 0,5 procentinio punkto - nuo 2 proc. iki 1,5 proc. kaupiamosios pensijų įmokos tarifo.

Kitais metais „Sodra“ į privačius pensijų fondus perves 303,9 mln. litų, o ne 384 mln. litų, kaip planuota anksčiau.

2012 metų „Sodros“ biudžeto planuojamos pajamos, atsižvelgiant į nuo 4,7 proc. iki 2,5 proc. sumažintą kitų metų ekonomikos augimo prognozę, turėtų siekti 11,29 mlrd. litų, o išlaidos - 13,602 mlrd. litų.

Audito komiteto pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė kitų metų „Sodros“ biudžetą pavadino nepagrįstai optimistiniu: „Šio biudžeto pajamos, kaip besidžiaugtumėm, yra subalansuotos ir suskaičiuotos perdėm optimistinės. Šiek tiek apgaudinėjam save - realiai pajamų “Sodra„ tikrai nesurinks. Visos prognozės rodo, kad ekonomika ne augs, o smarkiai lietės“, - sakė parlamentarė.

Kitąmet planuojamos „Sodros“ pajamos iš draudėjų įmokų sieks 8,336 mln. litų, iš apdraustųjų įmokos - 2,408 mlrd. litų.

Išmokos senatvės pensijoms, kurios nuo kitų metų grąžinamos į 2009 metų lygį, planuojama, sieks 7,951 mlrd. litų, ligos ir motinystės išmokos - 1,319 mlrd. litų, pervedimai į Privalomojo sveikatos draudimo fondą - 2,478 mlrd. litų.

263 mln. litų skirta išmokėti nepriemokas už 1995-2002 metais dirbusiems pensininkams neišmokėtas pensijas.

Siekiant sumažinti „Sodros“ išlaidas, dar metams - iki 2013 metų atidėtas palankesnės pensijų apskaičiavimo tvarkos įsigaliojimas. Tai leis „Sodrai“ sutaupyti apie 130 mln. litų.

Seimas taip pat „apkarpė“ išmokų, kurių dydis apskaičiuojamas atsižvelgiant į draudžiamųjų pajamų dydį, „lubas“. Tai padaryta todėl, kad nuo kitų metų draudžiamosios pajamos yra grąžinamos į prieš krizę buvusį lygį - 1488 litus. Jeigu išmokų „lubos“ nebūtų sumažintas, didžiausios galimos išmokos būtų gerokai padidėjusios.

Beveik nuo 2011 metų lygio kitais metais nesiskirs didžiausios motinystės (tėvystės) išmokos, bedarbio, ligos, profesinės reabilitacijos, ligos dėl nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų pašalpos. Tai leis „Sodrai“ sutaupyti šimtus milijonų litų.


Šiame straipsnyje: Sodrabiudžetas

NAUJAUSI KOMENTARAI

neatsakinga

neatsakinga portretas
Kaip galima sunaudoti (isleisti) pinigus, kuriu neturi. Juk musu vaikai ir anukai tures juos uzdirbti ir atiduoti. Tai tas pat, kas pavogti pinigus is musu vaiku. Ir tai sazininga ??? Ir tai atsakinga ??? Darykime, kad dirbanciuju butu daugiau, ir tada SODROS iplaukos padides, ir pensijas padidinti bus galima (bet tik tada, kai pinigai jau bus uzdirbti).

KAUNAS

KAUNAS portretas
GRAIKIJOS LIKIMAS LAIKO KLAUSIMAS
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių