18 asmenų grupuotė bandė pasisavinti milijonus

Po kelerių metų tyrimo išaiškinta gerai organizuota nusikalstama grupuotė, bandžiusi pasisavinti ne vieną milijoną litų.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) baigė ikiteisminį tyrimą, kuriame finansinės nusikalstamos grupuotės subūrimu ir jos vadovavimu įtariamas nuolat gyvenantis Lietuvoje 1961 metais gimęs Rusijos Federacijos pilietis Sergey K.

Prieš teismą dar stos 5 nusikalstamo susivienijimo nariai, 15 juridinių asmenų.

Įtariama, kad naudojantis jokios ūkinės finansinės veiklos nevykdančiomis įmonėmis buvo įgyta daugiau nei 4 mln. litų pridėtinės vertės, pelno ir kitų mokesčių, o Lietuvos įmonių atstovai, naudodamiesi įtariamųjų bendrovių buhalterinės apskaitos dokumentais, pasisavino beveik 14 mln. litų.

Du išaiškintos finansinės nusikalstamos grupuotės nariai teismų sprendimais atleisti nuo baudžiamos atsakomybės, kaip aktyviai padėję atskleisti bendrininkų nusikalstamas veikas.

Kelerius metus trukusio ikiteisminio tyrimo rezultatas - medžiaga, kurią sudaro daugiau nei 30 tūkstančių lapų, t. y. daugiau nei 160 tomų.

Tyrimo pradžioje buvo aiškinamasi Rusijos piliečio Sergey K. suburtos organizuotos grupuotės nusikalstama veikla, o vėliau tyrimas apėmė ir dar vieno įtariamojo, Aleksandro K., suburtos finansinės organizuotos grupuotės veiklą.

Bendrai tirta aštuoniolikos nusikalstamo susivienijimo ir organizuotų grupių narių nusikalstamos veikos, o nusikalstamose schemose naudotos 33 jokios ūkinės finansinės veiklos nevykdančios įmonės.

Iš viso PVM sukčiavimo, pelno mažinimo, naftos produktų ir kitų objektų legalizavimo paslaugomis pasinaudojo ne mažiau kaip 155 realiai veikiantys Lietuvos ūkio subjektai.
Tyrimo metu FNTT pareigūnai atliko daugiau nei 140 kratų, tirta daugiau nei 200 ūkio subjektų finansinės veiklos dokumentų bei kompiuterinių laikmenų.

FNTT pareigūnai kartu su Rusijos Federacijos Kaliningrado srities vidaus reikalų valdybos pareigūnais patys tiesiogiai dalyvavo Kaliningrado srityje nustatant ir apklausiant jokios veiklos nevykdančių įmonių direktorius - Rusijos Federacijos piliečius, kurie formaliai direktoriais sutikdavo tapti už 200 JAV dolerių.

Per tyrimo laikotarpį ikiteisminio tyrimo medžiaga buvo išskaidyta į tris tyrimus, kurių pagrindinis kriterijus - inkriminuojamos sunkios veikos: nusikalstamas susivienijimas ir dvi organizuotos grupės.

Per 200 fizinių ir juridinių asmenų, ikiteisminio tyrimo metu atlyginę valstybės biudžetui padarytą žalą ir susitaikę su mokesčių administratoriumi, teismų sprendimais buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės.

Šiuo metu FNTT pareigūnai tęsia įtariamojo Aleksandro K. vadovaujamos organizuotos grupės tyrimą. Tyrimas užtruko ilgiau, nes įtariamasis Aleksandras K. ir kiti jo bendrininkai imitavo turintys psichikos sutrikimų, todėl buvo atliekamos psichiatrinės ekspertizės.

Planuojama, kad artimiausiu metu baudžiamojoje byloje įtarimai bus pareikšti 7 organizuotos grupės nariams ir 15 juridinių asmenų, nevykdžiusių jokios veiklos.

Įtariamųjų padaryta žala siekia daugiau nei 4 mln. litų įvairių mokesčių, o inkriminuojama pasisavinta iš realiai veikiančių Lietuvos įmonių suma siekia 14 mln. litų.

Abiejų ikiteisminių tyrimų metu atlyginta padaryta žala. Surašiusi kaltinamąjį aktą, Generalinė prokuratūra baudžiamąją bylą perduos į teismą.


Šiame straipsnyje: FNTTorganizuota grupuotė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių