100 procentų kompensacija už kasos aparatus galios ir balandį (papildyta 14 val.)

Turgaus prekeiviai, įsigiję kasos aparatus balandžio mėnesį, irgi gaus 100 procentų kompensaciją iš valstybės biudžeto.

Taip trečiadienį nusprendė Vyriausybė, vienam mėnesiui pratęsdama terminą, per kurį mokamos 100-procentinės kompensacijos už dengtose turgavietėse maisto produktais prekiaujančių asmenų įsigyjamus kasos aparatus.

Vyriausybė priėmė atitinkamą nutarimą, kuris įsigalios nuo šio penktadienio, balandžio 1 dienos.

Šį klausimą į Vyriausybės posėdžio darbotvarkę paprašė skubiai įtraukti finansų ministrė Ingrida Šimonytė.

„Atsižvelgiant į tai, kad per pastarąją savaitę, paskutinėmis kovo dienomis maždaug dvigubai padaugėjo įsigyjančiųjų ir įregistruojančiųjų savo kasos aparatus turguose prekiaujančių asmenų, siūlome ir visam balandžiui pratęsti terminą, kai už aparatus valstybė kompensuoja 100 proc. kainos“, - teigė I.Šimonytė.

Anot ministrės, Privatizavimo fonde pakaks lėšų išmokėti visas kompensacijas.

Ji informavo, kad per vasario ir kovo mėnesius kasos aparatus įsigijo kiek daugiau nei 400 smulkiųjų verslininkų, prekiaujančių maisto produktais dengtose turgavietėse. Iš jų apie 200 - per paskutinę kovo savaitę.

„Tai keliskart mažiau, nei mes tikėjomės. Todėl manome, kad vertėtų 100 proc. kompensacijas pratęsti ir balandžiui“, - tvirtino finansų ministrė.

Kai vasarį buvo priimamas Vyriausybės sprendimas nuo šių metų gegužės 1 dienos įpareigoti dengtose turgavietėse prekiaujančius maisto produktais turėti kasos aparatus, skaičiuota, kad tokių turgaus prekeivių visoje Lietuvoje yra 3-4 tūkstančiai. Tikėtasi, kad dauguma jų pasinaudos galimybe iki kovo pabaigos įsigyti aparatus ir už tai gauti 100 proc. kompensaciją iš valstybės biudžeto. Mat, pagal pirminį Vyriausybės nutarimą, balandžio mėnesį įsigijusieji kasos aparatus gaus 60 proc. kompensaciją, vėliau – dar mažesnes.

I.Šimonytė teigė, kad palyginti nedidelis jau įsigytų kasos aparatų kiekis parodo „tam tikrą sumaištį ir nepagrįstas viltis, jog galbūt Vyriausybė dar pakeis savo sprendimą dėl aparatų įvedimo nuo šių metų gegužės“. Tačiau, anot finansų ministrės, paskutinėmis kovo dienomis padaugėjo supratusiųjų, jog Vyriausybė savo priimto sprendimo atšaukti neketina, todėl atitinkamai pagausėjo įsigyjančiųjų ir įregistruojančiųjų kasos aparatus.

Premjeras Andrius Kubilius pabrėžė, kad šįkart "priimtas naujas Vyriausybės nutarimas neturi nieko bendra su gegužės 1 diena". Tai reiškia, pasak premjero, kad nėra keičiamas esminis sprendimas nuo gegužės įvesti kasos aparatus turguose.

Savo sprendimą įvesti kasos aparatus dengtose turgavietėse, kur prekiaujama maisto produktais, Vyriausybė aiškina noru kovoti su šešėliniu verslu, kontrabanda ir mokesčių slėpimu bei nemokėjimu. Žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius tikino, kad įsigaliojus naujai tvarkai valstybės biudžetas gali kasmet pasipildyti 100-150 milijonų litų. Be to, anot ministro, bus geriau ginamos vartotojų teisės.

Turgaus prekeivius vienijančios organizacijos tikina, kad sprendimu įvesti kasos aparatus turguose esą yra žlugdomas smulkusis verslas. Prie Seimo rūmų buvo pradėta ir kol kas tebesitęsia turgaus prekeivių bado akcija.

Parlamentarų dauguma nesutiko su opozicijos praėjusią savaitę pasiūlytomis rezoliucijomis, kuriomis Vyriausybė būtų įpareigota atšaukti savo sprendimus dėl kasos aparatų įvedimo turguose.


Šiame straipsnyje: kasos aparataiturgavietės

NAUJAUSI KOMENTARAI

XS

XS portretas
O be reikalo nuolaidžiaujama.Kiek galima tuos spekuliantus dangstyti,juk jie tyčiojasi iš Valstybės?

milijonierius

milijonierius portretas
Absurdo teatras...kokios kompensacijos...mazmenines prekybos taisykles numato privalomai tureti kasos aparata. Tai reiketu visoms imonems kompensuoti kasos aparatu sumas...pazeidziama lygybe...

zZz

zZz portretas
Qbiliaus chebra turi visiems išpirkti kasos aparatus. Kodėl spekuliantams nuperka, o parduotuvės, dirbančios pagal visus reikalavimus, turi pačios įsigyti kasas aparatus?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių