Žmogaus teisių padėtis Kinijoje pablogėjo

Žmogaus teisių situacija Kinijoje, kur netrukus prasidės olimpinės žaidynės, pastaruoju metu pablogėjo, teigia tarptautinė žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International".

Organizacija paragino pasaulio lyderius, kurie dalyvaus Pekino olimpiadoje, pasmerkti žmogaus teisių pažeidimus šioje šalyje.

Tačiau Kinijos valdžia tokius „Amnesty International" kaltinimus atmeta ir teigia, kad reformos pagerino gyvenimo kokybę milijonams šalies žmonių. „Amnesty International" ataskaitai nepritaria ir Kinijos žmogaus teisių tyrimų centras.

„Mes turime problemų, bet jas sprendžiame ir žmogaus teisių padėtis nuolat gerėja", - sakė šio centro atstovė spaudai Xiong Lei.

Kai Kinijai buvo suteikta teisė šalyje rengti olimpines žaidynes, šalies vyriausybė žadėjo, kad žmogaus teisių ir žiniasklaidos padėtis pagėrės, daugiau dėmesio bus skirta sveikatos apsaugai bei švietimui. Tačiau, pasak „Amnesty International", atsitiko atvirkščiai.

Organizacijos ataskaitoje teigiama, kad Kinijos aktyvistai uždaromi į kalėjimus, žmonės varomi iš namų, žurnalistai sulaikomi, blokuojami interneto tinklalapiai, valdžia vis dažniau žmones siunčia į darbo stovyklas bei naudoja smurtą kalėjimuose.

„Žmogaus teisių situacija Kinijoje pablogėjo dėl olimpinių žaidynių. Padažnėjo represijos prieš žmogaus teisių gynimo aktyvistus, sustiprėjo žiniasklaidos cenzūra, o darbo stovyklos padeda valdžiai „išvalyti" Pekiną ir gretimus rajonus nuo nepalankių žmonių", - teigia „Amnesty International" programos vadovė Roseanna Rife.

Dėl žmogaus teisių pažeidimų kai kurie pasaulio lyderiai svarstė, ar verta vykti į Pekino olimpines žaidynes, pažymi BBC.

Prancūzijos prezidentas Nicola Sarkozy, iš pradžių ketinęs boikotuoti olimpiadą dėl Kinijos valdžios veiksmų Tibete, vis dėlto nusprendė dalyvauti olimpiados atidaryme rugpjūčio 8 dieną. Olimpinių žaidynių atidaryme ketina dalyvauti ir JAV prezidentas George‘as W.Bushas.

Tuo metu Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Kanados ministras pirmininkas Stephenas Harperis į olimpiadą nevyks, o Didžiosios Britanijos premjeras Gordonas Brownas dalyvaus tik žaidynių uždarymo ceremonijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių