Žlugęs JAV „Gelbėjimo planas“ – katastrofos pradžia?

„Politinis teatras" Jungtinėse Amerikos Valstijose tęsiasi. Nors JAV Kongresas jau buvo paskelbęs  preliminarų patvirtinimą dėl „Gelbėjimo plano", skirto išgelbėti finansų rinką iš susidariusios ekonominės krizės, optimizmas dėl surasto bendro sprendimo išsisklaidė it dūmas.

Pirmadienį įvykusio Kongreso balsavimo rezultatas šokiravo  JAV prezidentą George‘ą W. Bushą. Prieš „Gelbėjimo planą" pasisakė 228 Kongreso nariai, už - 205. Prieš balsavo 133 respublikonai ir 95 demokratai, o 140 respublikonų ir 65 demokratai pasisakė už.

„Balsavimas yra katastrofiškas JAV prezidento G. W. Busho politinis pralaimėjimas", - rašo „The New York Times". Tuo tarpu prezidentas komentavo, jog derybos su Kongreso nariais vyks ir toliau, ieškant išeities. „Mūsų strategija yra tai tęsti, gelbėjant šią ekonominę situaciją", - kalbėjo G. W. Bushas. Jo nusivylimą sustiprino tai, jog pačio prezidento partijos nariai balsavo prieš jo pasiūlytą planą.

„The New York Times" komentuoja Iždo sekretoriaus Henry M. Paulsono Jr. nuogąstavimus, jog „balsavimas buvo per daug svarbus, kad būtų galima leisti jam sužlugti".

Spėjama, ekonominės krizės padariniai gali tapti katastrofiški ne tik Wall Street‘o investuotojams, bet ir milijonams amerikiečių. Taip pat nuogąstaujama ir dėl galimo globalinio ekonomikos nuosmukio.

Skuboto plano oponentai mano kitaip. „Susidarytų didžiulė suma, kurią bus priversti išmesti mokesčių mokėtojai dėl Wall Street‘o nevykusių investuotojų", - rašo „The New York Times".

Dar vienas balsavimas dėl „Gelbėjimo plano" dabar planuojamas savaitės pabaigoje.


Šiame straipsnyje: JAVkrizėgelbėtiBushas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių