„WikiLeaks“: Vokietija vykdė veidmainišką užsienio politiką

Vokietijos, vienos įtakingiausių ES šalių, veidmainiška užsienio politika jau buvo išlindusi į viešumą, kai "WikiLeaks" paskelbė, jog vokiečiai 2008 m. stengėsi tiek įtikti Maskvai, tiek jai pakenkti, ragindami Lietuvą aktyviai užstoti Gruziją.

JAV diplomatų manymu, Vokietija žaidė dvigubą žaidimą – esą jos paramos Baltijos šalims ženklai tebuvo mėginimas stabdyti NATO veiksmus, kurie įsiutintų Kremlių.

Pernai rugpjūtį JAV ambasada Berlyne informavo Jungtines Valstijas, kad vokiečiai stoja piestu prieš Baltijos šalių gynybos planą, kurį NATO slėpė iki šios savaitės, kai jo detales atskleidė "WikiLeaks". Jungtinių Valstijų diplomatų pranešime teigiama, kad Vokietija Baltijos šalių gynybos planą laiko "nebūtinu". Esą vokiečiai sąmoningai ėmė demonstruoti prielankumą Lietuvai, Latvijai ir Estijai, kad ataušintų Baltijos šalių norą užsitikrinti NATO apsaugą.

Anot dokumento, būtent dėl to Vokietija į Vilnių, Rygą bei Taliną siuntė buvusį gynybos ministrą Franzą Josefą Jungą ir pasisiūlė vykdyti Baltijos šalių oro erdvės apsaugos misiją, kai į Zoknių oro uostą buvo siunčiami keturi kariniai lėktuvai.

"Visi pripažįsta, kad patys orlaiviai mažai tepadėtų Rusijos agresijos atveju, bet Vokietija tikisi, kad baltai lėktuvus mato kaip vokiečių (ir NATO) ryžto laikytis 5-ojo straipsnio simbolį", – rašė JAV diplomatai. Dokumente minimas penktasis straipsnis – NATO steigiamosios chartijos dalis, apibrėžianti kolektyvinę gynybą. Būtent juo remiantis, Baltijos šalys reikalavo, kad aljansas parengtų joms gynybos planą.

"Vokiečiai taip pat tikisi pristabdyti veiksmus, kurie, jų manymu, būtų kenksmingi artimesnių NATO ir Rusijos santykių plėtrai, o konkrečiai – NATO gynybos planus, orientuotus specifiškai prieš galimą Rusijos agresiją", – teigiama dokumente.


Šiame straipsnyje: WikiLeaks

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių