„Wikileaks“: JAV diplomatų rinkti informaciją apie JT prašė CŽV

JAV centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) prašė savo šalies diplomatų rinkti informaciją apie Jungtinių Tautų generalinį sekretorių Ban Ki-mooną ir kitus aukštus JT pareigūnus, ketvirtadienį pranešė britų dienraštis "The Guardian".

Slapto diplomatinio susirašinėjimo dokumentai, kuriuos paviešino tinklalapis "WikiLeaks", rodo, kad JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton prašė Jungtinėse Tautose dirbančių diplomatų rinkti informaciją apie Ban Ki-moono poziciją dėl Irano ir Artimųjų Rytų.

Pernai liepos 31 dieną išsiųstame viename pranešime taip pat prašoma informacijos apie JT generalinio sekretoriaus "vadovavimo ir sprendimų priėmimo stilių".

Kai rašo britų dienraštis, "pageidaujamos informacijos" sąrašą sudarė CŽV, kuri jį perdavė Valstybės departamentui.

Vėliau Valstybės departamentas išplatino žvalgybos agentūros paruoštus klausimus įvairiose šalyse dirbantiems JAV diplomatams, sakoma "The Guardian" straipsnyje.

Šį CŽV dominančių temų sąrašą kasmet sudaro Žmogiškųjų išteklių žvalgybos tarnybos ("Humanint") vadovas. Šis postas, turintis padėti žvalgybos veiksmų koordinavimą, buvo įkurtas 2005 metais tuomečio JAV prezidento George'o W.Busho administracijos, nurodė dienraštis.

"WikiLeaks" nutekintame dokumente taip pat sakoma, kad JAV vyriausybė prašė diplomatų išsiaiškinti JT lyderių kredito kortelių numerius, elektroninio pašto adresus, telefonų, faksų ir pranešimų gaviklių numerius ir netgi jų lojalumo abonementų oro bendrovėse numerius.

Vienas aukšto rango JAV žvalgybos pareigūnas teisino šią informacijos rinkimo praktiką.

"Nieko neturėtų stebinti, kad Jungtinėse Tautose dirbantys JAV pareigūnai siekia gauti informacijos apie tai, kaip kitos šalys žvelgia į abipusiai rūpimas temas, - sakė jis. - Niekas neturėtų laikyti Amerikos diplomatų šnipais. Tačiau mūsų diplomatai iš tikrųjų padeda gausinti mūsų šalies žinias. Tai logiška ir visiškai tinkama, o jie tai daro griežtai laikydamiesi JAV įstatymų".

Šio pareigūno komentarai atitiko anksčiau ketvirtadienį JAV Valstybės departamento atstovo spaudai Philipo Crowley išsakytą nuomonę.

"Jie yra diplomatai, o ne žvalgybininkai, - sakė Ph.Crowley. - Jie renka informaciją, kuri formuoja mūsų priemones ir veiksmus... Valstybės sekretorė neliepia savo diplomatams būti šnipais".


Šiame straipsnyje: WikiLeaks

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių