„WikiLeaks“ atskleidžia nediplomatišką JAV diplomatijos veidą

Slapti Amerikos dokumentai, sekmadienyje paskelbti tinklalapyje "WikiLeaks", atskleidžia nediplomatišką turinį skubių pranešimų iš JAV ambasadų, kuriuose daugelis pasaulio veikėjų apibūdinami nepagarbiai kandžiais epitetais.

Kai kuriuose tinklalapyje "WikiLeaks" išplatintuose dokumentuose JAV sąjungininkai ir priešininkai apibūdinami šiurkščiai, o tai gali diskredituoti Baracko Obamos pastangas pagerinti diplomatinius ryšius su Europos šalimis, Artimaisiais Rytais ir kitais regionais.

Štai laikraštyje "The Guardian" paskelbtame viename 2008 metų pranešime Rusijos prezidento Dmitrijaus Medvedevo ir ministro pirmininko Vladimiro Putino tarpusavio santykiai apibūdinami kaip partnerystė, kurioje D.Medvedevas, užimantis aukštesnį postą, atlieka "Robino vaidmenį Putinui, vaidinančiam Betmeną".

Italijos ministras pirmininkas Silvio Berlusconi apibūdinamas kaip "bejėgis, tuščiagarbis ir neefektyvus dabartinės Europos lyderis".

Kitame pranešime, atsiųstame iš Romos į Vašingtoną, S.Berlusconis apibūdinamas kaip žmogus, "silpnas politiškai ir fiziškai". Jame sakoma, jog "jo dažni naktiniai pasisėdėjimai ir didelis polinkis dalyvauti vakarėliuose reiškia, kad jis negali pailsėti".

Savo ruožtu Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy, kuris, pasak JAV ambasados Prancūzijoje, mėgsta pažerti priekaištų savo komandai, yra apibūdinamas kaip "opus ir autoritariškas" politikas.

Kaip teigiama viename dokumente, Vokietijos kanclerė Angela Merkel "vengia rizikuoti ir retai būna kūrybinga".

Tuo tarpu vicekancleris ir užsienio reikalų ministras Guido Westerwelle yra "energija trykštanti asmenybė", tačiau turi mažai diplomatinės patirties.

2007 metais baigdamas ambasadoriaus kadenciją Zimbabvėje, JAV diplomatas Christopheris Dellas rašė, kad šios šalies prezidentas Robertas Mugabe išliko valdžioje, nes jis esąs "protingesnis ir negailestingesnis negu bet kuris kitas politikas Zimbabvėje".

"Pagerbiant priešininką, galima pasakyti, kad jis yra nuostabus taktikas", - pabrėžė diplomatas.


Šiame straipsnyje: WikiLeaks

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių