Vokietijos žmonės jau spėjo pamėgti eurą ir pamiršti markę

Beveik 70 proc. Vokietijos žmonių šiuo palaiko eurą ir tik 27 proc. norėtų, kad šalis atsisakytų bendrosios Europos Sąjungos (ES) valiutos bei grįžtų prie kadaise buvusios pamėgtos markės, rodo antradienį paskelbti apklausos rezultatai.

Nors euro zoną tebekrečia užsitęsusi skolų krizė, Vokietijos visuomenės palaikymas eurui pasiekė naujas aukštumas, nors dar prieš metus šią valiutą palankiai vertino tik pusė respondentų, nurodė institutas „Forsa“, atlikęs šią apklausą verslo dienraščio „Handelsblatt“ užsakymu.

„Daugelis vokiečių įbauginti dėl sunkiai suprantamos euro zonos krizės. Tačiau tai nebeveikia jų požiūrio į eurą kaip į bendrą valiutą“, - dienraštis citavo „Forsa“ vadovą Manfredą Guellnerį (Manfredą Giulnerį).

Apklausa rodo, kad 69 proc. vokiečių palaiko eurą, kuris prieš 11 metų pakeitė Vokietijos markę, ilgai brangintą kaip stabilumo garantas ir šalies ekonomikos sėkmės po Antrojo pasaulinio karo simbolis.

Tyrėjai nustatė, kad labiausiai bendrąją valiutą palaiko gaunantys didesnes pajamas ir balsuojantys už Žaliųjų partiją: šioje grupėje net 88 proc. respondentų pasisakė už eurą, kurį dabar naudoja 17 ES šalių.

Kai euras buvo įsteigtas, Vokietija buvo vadinama Europos ligoniu - šalies ekonomika augo vangiai ir klestėjo nedarbas. Tačiau dabar šioje šalyje nedarbo lygis gana žemas (7,2 proc.), ir jai pavyko išvengti recesijos - kitaip nei daugeliui euro zonos šalių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jonas

jonas portretas
Tik nereikia Lietuviam knisti proto.Visi zino, kad Vokieciai galvoja ,kaip susigrazinti marke. M.Tecer prognozavo Europos sjungos griuti,Anglijoje referendumu buvo nubalsuota pries euro ivedima .O Lietuviai "durnelai" kalba uz kitus ,koks tai geras euras.Prasivalykite smegenines nuo savo bezdalu,nuprotejote sededami ir bezdedami .. .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių