Vokietijoje – paukščių gripas, Vengrijoje – kiaulių maras

Lietuvos Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) per pranešimų apie gyvūnų ligas sistemą gavo oficialų pranešimą, kad Vokietijoje, Klopenburge, naminių paukščių fermoje, kurioje buvo laikoma 8400 paukščių, nustatytas žemo potogeniškumo paukščių gripo virusas.

Kaip informavo Vokietijos veterinarijos pareigūnai, virusas toliau į gretimas fermas neišplito, nes operatyviai buvo imtasi reikiamų priemonių, visi paukščiai šioje fermoje buvo sunaikinti.

Vengrijoje, Pest regione, atlikus nušauto laukinio šerno serologinius tyrimus, nustatyta, kad jis sirgo klasikiniu kiaulių maru. Vietovėje, kur buvo nušautas šernas, preliminariais paskaičiavimais gali  gyventi apie 70 šernų. Atsakingi veterinarijos specialistai toliau stebi šią teritoriją.

„VMVT kasmet vykdo laukinių ir naminių gyvūnų užkrečiamųjų ligų stebėsenos programą. Visi tyrimams pateiktų mėginių rezultatai šiais metais buvo neigiami. Paukščių gripo atvejai mūsų šalyje nebuvo užregistruoti, o susirgimas klasikiniu kiaulių maru paskutinį kartą buvo 1992 metais. Iš kitų pavojingų gyvūnų ligų buvo užfiksuota snukio ir nagų liga - 1982 metais ir 1989 metais - Niukaslio ligos atvejis. Kitų pavojingų gyvūnų užkrečiamųjų ligų atvejų mūsų šalyje nebuvo užregistruota", -sakė VMVT Skubios veiklos ir užkrečiamųjų ligų skyriaus vedėjas Mindaugas Kašinskas.


Šiame straipsnyje: gripasmaras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių