Vokietijai nereikės mokėti kompensacijų už nacių nusikaltimus

Jungtinių Tautų Tarptautinis Teismas Hagoje atleido Vokietiją nuo būtinybės išmokėti kompensacijas už nacistų nusikaltimus.

Italijos Respublika „pažeidė savo įsipareigojimus gerbti tarptautine teise Vokietijai suteiktą imunitetą, nes leido kelti civilinius ieškinius dėl Vokietijos Reicho 1943-1945 metais įvykdytų nusikaltimų“, pareiškė JT Tarptautinio teismo teisėjas Hisashi Owada per viešą bylos svarstymą.

„Italijos Respublika turi, priimdama atitinkamus įstatymus, arba … kitais būdais, užtikrinti, kad jos teismų sprendimai, pažeidžiantys Vokietijos imunitetą, suteiktą remiantis tarptautine teise, nebegaliotų“, - sakė teisėjas.

Nesutarimai tarp abiejų šalių prasidėjo tada, kai 1944 metais į Vokietiją dirbti priverstinių darbų deportuotas Luigi Ferrini pareikalavo kompensacijos iš Vokietijos vyriausybės.

2008 metais Vokietija kreipėsi į Hagą, užginčydama italų reikalavimus dėl materialinių  kompensacijų už nukentėjusiuosius nuo nacistų veiksmų. Jų ieškinyje buvo kalbama apie 1943 metų rugsėjo - 1945 metų gegužės įvykius vokiečių okupuotoje Italijoje.

2008 metų lapkritį Italijos Aukščiausiasis kasacinis teismas patenkino dviejų Čivitelos kaimo gyventojų, kuriuos 1944 metais sušaudė vermachto kareiviai, devynių giminaičių reikalavimus. Pagal teismo sprendimą, Vokietijos valdžia turėjo išmokėti italams vieną milijoną eurų.

Šiame procese tai pat dalyvavo graikai, kurie mėgino gauti kompensaciją iš Vokietijos už savo giminaičius, kuriuos esesininkai nužudė 1944 metų birželį Graikijos Distomo kaime. Italija leido graikams paduoti tokį ieškinį prieš Vokietiją per savo teismus.

Vokietija atsisakė mokėti pinigus ir kreipėsi į Hagą, kad būtų patikrinta, ar toks teismo procesas atitinka tarptautinės teisės normas. Vokietijos vyriausybė prašė išsiaiškinti, ar gali privatus asmuo savo šalyje paduoti  į teismą kitą šalį. JT Tarptautinis Teismas priėmė sprendimą Vokietijos naudai. Galutinis sprendimas paskelbtas teismo tinklalapyje.

Anksčiau Italija mėgino užginčyti Vokietijos veiksmus; priešieškinis, kurį italai padavė į JT Tarptautinį Teismą, buvo atmestas 2010 metų liepą. Italijos valdžia mėgino įrodyti, kad šiuo atveju turimi nusikaltimai žmoniškumui, todėl Vokietija negali prisidengti valstybės imunitetu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ju

ju portretas
o,kodel,voketija turi moketi visiems tautams išeiles? didžiuli nostoles voketija padare-rusijai yr tautams,buvuosiu tssr,todel yr- visokems italams yrt.t. nier ko isižioti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių