Vokietija „konsultacijoms“ atšaukia savo ambasadorių iš Irano

Vokietija trečiadienį atšaukė savo ambasadorių iš Irano „konsultacijoms“, dėl, pasak jos, „nepriimtino“ protestuotojų Didžiosios Britanijos ambasados šturmo Teherane.

„Atsižvelgiant į vakarykščius įvykius Teherane, užsienio reikalų ministras Guido Westerwelle (Gvidas Vestervelė) nusprendė, kad Vokietijos ambasadorius Irane turėtų būti atšauktas į Berlyną konsultacijoms“, - sakoma ministerijos atstovo trumpame pareiškime.

Kiek anksčiau Teherano pasiuntinys Berlyne buvo iškviestas į Vokietijos užsienio reikalų ministeriją dėl vakarykščio incidento, per kurį protestuotojai Irano sostinėje atakavo britų ambasados pastatą ir kitą diplomatinį kompleksą, siaubė kabinetas, vogė dokumentus, nepaisant policijos pastangų juos išvaikyti.

Ministerijos valstybės sekretorė Emily Haber (Emili Haber) ambasadoriui sakė, kad toks išpuolis prieš misiją yra „stambus tarptautinės teisės pažeidimas“, kurį „griežčiausiais būdais“ smerkia Vokietija, sakoma ministerijos pareiškime.

G.Westerwelle antradienio vakarą šį incidentą pavadino „nepriimtinu“ ir pažymėjo, kad tarptautinė teisė įpareigoja užtikrinti užsienio ambasadų apsaugą.

Didžioji Britanija trečiadienį uždarė Teherano atstovybę, prieš tai evakavusi savo diplomatinius darbuotojus iš Irano.

Švedijos užsienio reikalų ministerija trečiadienį, po „nepriimtino“ Didžiosios Britanijos ambasados šturmo Teherane, taip pat iškvietė Irano ambasadorių.

Irano užsienio reikalų ministerija pareiškė „apgailestaujanti“ dėl šio incidento.

Irano valstybinė naujienų agentūra IRNA, cituodama policijos viršininko pavaduotoją Ahmadą Rezą Radaną, pranešė, jog dėl šio įvykio sulaikytas tam tikras skaičius protestuotojų, o kitų yra ieškoma.

Vokietija yra viena iš šešių  galingųjų pasaulio valstybių, mėginančių įtikinti Iraną atsisakyti savo branduolinės programos, kuri, kaip baiminasi, gali būi skirta branduolinio ginklo gamybai.

Teheranas tvirtina, kad jo programa yra vykdoma taikiais tikslais, siekiant patenkinti augančius elektros energijos poreikius.


Šiame straipsnyje: vokietijaIranas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių