V.Janukovyčius pakeitė Ukrainos generalinį prokurorą

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius trečiadienį atleido šalies generalinį prokurorą Oleksandrą Medvedką ir pasiūlė Radai patvirtinti į šias pareigas klusnų jam generalinio prokuroro pirmąjį pavaduotoją Viktorą Pšonką.

Generalinio prokuroro postas yra vienas svarbiausių Ukrainos teisėsaugos sistemoje: šis pareigūnas savarankiškai formuoja prokuratūros priežiūros institucijas regionuose, ir tik jo teikimu gali būti panaikinta Aukščiausiosios Rados deputatų neliečiamybė.

V.Pšonka, kuriam 56 metai - išeivis iš daugeliui dabartinės valdžios atstovų, taip pat ir prezidentui, gimtosios Donecko srities. 1998-2003 metais jis vadovavo Donecko srities prokuratūrai, kurios gubernatoriumi iki 2002 metų pabaigos buvo V.Janukovyčius.

Kaip pranešė Ukrainos spauda, kandidatas į generalinio prokuroro postą yra prezidento šeimos draugas.

Buvęs generalinis prokuroras O.Medvedka atleistas, pasibaigus lapkričio pradžioje konstitucijoje numatytam buvimo pareigose penkerių metų terminui.

V.Janukovyčius, trečiadienį esatis Luhansko srityje, sakė žurnalistams, kad O.Medvedka pats paprašė jį atleisti, sprendimas dėl jo naujos darbo vietos bus priimtas artimiausiomis dienomis.

"Pagrindinė priežastis - jis (O.Medvedka) mano, kad reikia modernizuoti prokuratūros institucijas, reikia reformuoti teisėsaugos institucijų sistemą ir vykdyti personalo rotaciją", - cituoja prezidento žodžius jo spaudos tarnyba.

SAVAS ŽMOGUS

Šaltiniai prezidento aplinkoje sakė, kad, be prezidento nurodyto kandidato, į šias pareigas pretendavo generalinio prokuroro pavaduotojas Renatas Kuzminas, taip pat kilęs iš Donecko srities.

"Prezidentas didina įtaką teisėsaugos institucijoms. Jis pasiūlė paskirti į generalinio prokuroro postą ne savo kūmą, o kompromisinį asmenį tarp tų, kurie siūlė palikti O.Medvedką, ir kurie siūlė R.Kuzminą", - sakė agentūrai "Reuters" politologas Viktoras Neboženka.

"Matyt, V.Pšonka sutiko vykdyti prezidento užduotis, su kuriomis galbūt ne visiškai sutiko kiti pretendentai", - sakė jis.

Konstituciniam teismui patvirtintinus spalio pradžioje konstitucijos pataisas, Ukrainos prezidentas susigrąžino dalį prarastų įgaliojimų, tarp jų teisę savarankiškai atleisti generalinį prokurorą, bet paskyrimui į šį postą valstybės vadovo teikimu reikia parlamento pritarimo.
Aukščiausiojoje Radoje nuo 2010 metų pavasario sudaryta stabili prezidentą remianti dauguma, tai užtikrina pritarimą V.Janukovyčiaus siūlymams dėl personalo.

Atėjus į valdžią V.Janukovyčiui, Generalinė prokuratūra vos neišprovokavo tarptautinio skandalo, pareiškusi vasarą pretenzijų didžiausiai pasaulyje plieno liejimo bendrovei "ArcelorMittal" dėl prisiimtų investicinių įsipareigojimų, kai buvo privatizuojamas metalo kombinatas "Krivorožstal", bet vėliau spalį netikėtai atsiėmė savo teismo ieškinį".


Šiame straipsnyje: Viktoras Janukovyčius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių