Vatikane inauguruotas popiežius Pranciškus (vaizdo įrašas)

Pasaulio lyderiai suvažiavo į Romą dalyvauti antradienį įvyksiančiose popiežiaus Pranciškaus inauguracijos mišiose Šv.Petro aikštėje, per kurias pirmasis Katalikų Bažnyčios pontifikas iš Lotynų Amerikos suteikiami oficialūs savo valdžios simboliai. Šimtai tūkstančių žmonių dalyvauja mišiose, kuriose daug apeigų ir įspūdingų vaizdų.

Dienos renginiai kelios minutės prieš 9 val. (10 val. Lietuvos laiku) prasidėjo nuo to, kad praėjusią savaitę išrinktas argentiniečių popiežius, palikęs Šv. Mortos namus – savo laikinąją rezidenciją - „papamobiliu“ įvažiavo į Vatikano Šv. Petro aikštę. Mišios aukojamos lauke, aikštėje, kur, kaip teigia tradicija, maždaug 67-aisiais mūsų eros metais buvo nukryžiuotas šv.Petras. Popiežių per apeigas prie Šv. Petro kapo lydi maždaug 10 Rytų apeigų katalikų patriarchų ir arkivyskupų, kurie drauge su kardinolais koncelebruoja mišias.

Pranciškus stovėdamas automobilyje be stogo važiavo per saulės nutviekstą Šv.Petro aikštę sveikindamas minias, o paskui, prelatams lotyniškai giedant Šventųjų litaniją, ėjo procesijoje per visą Šv.Petro baziliką, kad pasimelstų prie šv.Petro kapo kriptoje po pagrindiniu šventovės altoriumi.

Vatikane inauguracijos metu saugumas itin sustiprintas, budi 3 tūkst. pareigūnų, tarp jų - snaiperiai ant stogų ir sprogmenų neutralizavimo specialistai.


Gavo valdžios simbolius

265-asis Petro, kuris laikomas pirmuoju popiežiumi, įpėdinis iš savo kardinolų gavo „Žvejo žiedą“ ir palijų - ėriuko vilnos juostą, kuri simbolizuoja pontifiko, kaip ganytojo, vaidmenį.

„Žvejo žiedas“, specialiai kiekvienam popiežiui nukaldinamas žiedas su antspaudu, kuris simbolizuoja jo valdžią, taip yra pavadintas pagerbiant šv.Petrą, kuris pats buvo žvejys. Ant jo yra pavaizduotas barzdotas šv.Petras su aureole, laikantis porą raktų, - taip pavaizduotas momentas, kai Petrui buvo duoti raktai nuo Dangaus vartų.

Iš pradžių „Žvejo žiedas“ buvo ir popiežiaus simbolis, ir antspaudas, bet šiais laikais popiežius turi atskirą antspaudą dokumentams.

Ėriuko vilnos palijus yra tas pats, kuris buvo įteiktas ir Pranciškaus pirmtakui Benediktui XVI. Palijus simbolizuoja popiežiaus, kaip ganytojo, vaidmenį. Penki raudoni kryžiai ant šio drabužio simbolizuoja nukryžiuoto Kristaus žaizdas.

Palijų popiežiui prie altoriaus priešais baziliką įteikė kardinolas protodiakonas Jeanas-Louis Tauranas (Žanas Luji Toranas), o „Žvejo žiedą“ - Kardinolų kolegijos dekanas Angelo Sodano (Andželas Sodanas).

Šiuos du pontifiko valdžios simbolius minėti kardinolai išnešė iš bazilikos per procesiją, kurios metu prelatai giedojo specialią šventųjų litaniją „Laudes Regi“ („Karaliaus šlovinimai“).

Sveikino minias

Vilkėdamas baltus popiežiaus drabužius ir stovėdamas automobilyje be stogo, popiežius mojavo džiūgaujantiems žmonėms saulės nutviekstoje aikštėje, šypsojosi ir rodė į viršų iškeltus nykščius.

Minios į ceremoniją, kurios metu vyks daug šimtmečių senumo apeigų, rinkosi nuo ankstyvo ryto. Žmonės atsinešė viso pasaulio šalių vėliavas ir transparantus su sveikinimais argentiniečių popiežiui.

„Su popiežiumi Pranciškumi Bažnyčia bus artimesnė žmonėms ir šiuolaikiniam pasauliui“, - minioje sakė 31 metų kunigas iš Kolumbijos Rodrigo Grajalesas (Rodrigas Grachalesas).

Didžiulė minia tuo tarpu susirinko ir kitoje Atlanto pusėje, prie Buenos Airių katedros, kur stebėdami inauguracijos transliaciją šoka ir dainuoja.

Katalikiškų mokyklų moksleiviai skandavo šūkius Pranciškaus garbei, o seminaristai ir vienuolės mojavo Vatikano vėliavomis ir laikė transparantus su užrašais, kuriais reiškiama parama popiežiui.

„Šis popiežius sužadino manyje dideles emocijas, ne tik dėl to, kad jis yra iš Argentinos, bet ir dėl savo, kaip žmogaus, šilumos“, - sakė 33 metų Celia Farias (Selija Farias).

„Jis atnaujino mano tikėjimą“, - pridūrė ji.

Apglėbs neturtingiausius tikinčiuosius

per savo inauguracines mišias Šv.Petro aikštėje pažadėjo apglėpti pažeidžiamiausius pasaulio gyventojus ir paragino ekonominius bei politinius lyderius atmesti „destrukciją“.

Popiežius privalo „ištiesti rankas, kad apsaugotų visus Dievo žmones ir su meile apglėti visą žmoniją, ypač - neturtingiausius, silpniausius, mažiausiai svarbius“, sakė Pranciškus.

„Jį turi įkvėpti kukli, konkreti ir ištikima tarnyba“, - sakė Pranciškus, pirmasis popiežius jėzuitas ir pirmasis pontifikas iš Lotynų Amerikos.

„Norėčiau paprašyti visų tų, kurie užima atsakingus postus ekonominiame, politiniame ir socialiniame gyvenime ... Neleiskime destrukcijos ir mirties ženklams lydėti šio pasaulio pažangos!“ - pridūrė jis.

Apie Pranciškų

Naujasis popiežius, buvęs Buenos Airių arkivyskupas Jorge Mario Bergoglio (Chorchė Marijus Bergoljas), jau pavergė širdis Romoje savo neformaliu stiliumi, kuris yra tikras kontrastas antradienio pompastikai ir ceremoningumui.

Vatikanas pranešė, kad į iškilmes atvyko 132 užsienio delegacijos. Vatikane inauguracijos metu saugumas bus itin sustiprintas, budės 3 tūkst. pareigūnų, tarp jų - snaiperiai ant stogų ir sprogmenų neutralizavimo specialistai.

J.M.Bergoglio buvo netikėtas pasirinkimas kardinolų konklavoje, kuri rinko įpėdinį 85 metų Benediktui XVI, kuris praėjusį mėnesį „dėl senkančių jėgų“ staiga atsistatydino ir kurio popiežiavimą dažnai temdė skandalai.

Benediktas XVI yra pirmasis savo noru atsistatydinęs popiežius nuo viduramžių.

Draugiškumu ir paprastumu trykštantis Pranciškus yra sakęs, kad savo popiežišką vardą pasirinko pagerbdamas italų viduramžių šventąjį Pranciškų Asyžietį, ragino kurti „neturtingą Bažnyčią neturtingiesiems“ ir perspėjo pasaulio kardinolus nesiekti žemiškos šlovės.

Pranciškus, italų imigrantų sūnus, kurio tėvas buvo geležinkelių darbininkas, demonstravo Vatikanui nebūdingą nesantūrumą - bučiavo maldininkus ir spontaniškai nuspręsdavo eiti per minią.

Vatikanas yra sakęs, kad apsaugininkams teks prisitaikyti prie šio naujo stiliaus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
o gal tiesiogiai

Gaila

Gaila portretas
bet Lietuvos vėliavų nesimato.

Stasys

Stasys portretas
Kauno diena kaip visada svarbiausius įvykius kažkur užkiša. Tituliniame puslapyje Popiežiaus inauguracija turėtų užimti pagrindinę vietą. Bet, kauno diena eilinį kartą parodo savo tikrą veidą: liko sovietizmu alsuojančiu ruporu. Pasikeitė tik pavadinimas, o savininkai kaip buvo ,taip ir liko sovietinės propagandos atstovais.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių