V.Adamkus: Z.Vaišvila savo kalbai galbūt pasirinko ne tą vietą

Kovo 11-osios Akto signataras Zigmas Vaišvila savo kalbai pasirinko galbūt ne tą vietą, sako kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus.

Z. Vaišvila savo kalboje per iškilmingą Laisvės gynėjų dienos minėjimą Seime sekmadienį pranešė iš žurnalistės Rūtos Janutienės išgirdęs apie prezidentės Dalios Grybauskaitės „premijavimą už gerą darbą“ 1990 metų liepą. Įsakymą dėl D. Grybauskaitės premijavimo, anot jo, pasirašė vienas iš Sausio 13-osios bylos kaltinamųjų Valentinas Lazutka.

V. Adamkus svarstė, ar Z. Vaišvila tokiai kalbai pasirinko tinkamą vietą – iškilmingą Sausio 13-osios minėjimui skirtą renginį.

„Žmogus surinko daug faktų, žino tuos faktus. Mano klausimas tiktai toks: aišku, visiems reikia tuos dalykus žinoti, tik aš dėl pasirinkimo vietos – ar tokiam minėjime reikia atsistojus datas, skaičius, kalbėti apie tai. Mano atrodo, galima įvairiose konferencijose tuos klausimus iškelti ir būtina, bet aš manau, kad kada turime tokią pagerbimo dieną, žmonių aukų pagerbimo, iš dalies, galima sakyti, turėtume pasidžiaugti tuo įvykiu, kad yra rezultatas – esame laisvi, esame gyvi. Ir leistis į statistikas... (...) Mano supratimu, kad galbūt buvo pasirinkta ne ta vieta tiems dalykams skambėti“, – žurnalistams Seime sakė V. Adamkus.

Tuo metu prezidentė Dalia Grybauskaitė Z.Vaišvilos pasisakymo kol kas nekomentuoja.

„2012-ųjų – pernai – gruodžio devynioliktąją LRT laidoje išgirdau ponios D. Grybauskaitės patvirtinimą, kad ji Aukštojoje partinėje mokykloje su desantininkais stumdėsi gruodžio mėnesį – reiškia, 1990-ųjų, nes 1989-ųjų gruodį jų ten dar nebuvo. Rūta Janutienė man pranešė, kad D.Grybauskaitės darbo byloje rado 1990 metų liepos Lazutkos įsakymą dėl ponios D. Grybauskaitės premijavimo už gerą darbą“, – sekmadienį teigė Z. Vaišvila.

Lietuvos Nepriklausomybės priešininkas, buvęs LKP CK narys ir Vilniaus komunistų partijos sekretorius V.Lazutka Sausio 13-osios byloje kaltinamas sąmokslo rengimu siekiant užgrobti valdžią ir nušalinti teisėtus valstybės vadovus, dėl daugelio laisvės gynėjų tyčinių kūno sužalojimų, turto sunaikinimo, nacionalinės nesantaikos kurstymo.

1990-1991 metais V.Lazutka kartu su Leonu Bartoševičiumi, Mykolu Burokevičiumi, Juozu Jermalavičiumi ir kitais aktyviai dalyvavo antivalstybinės organizacijos LKP/TSKP ir Lietuvos nacionalinio gelbėjimo komiteto veikloje. Dalis jų buvo nuteista, dalis – pasislėpė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lietuvis

lietuvis portretas
snukis tikro simtamecio pijoko,kaip dar nenudveses

klausimas

klausimas portretas
Fermeri Waldemar'ai , tai nuo ko gi mes esame laisvi ? Juk ką bandėme nuversti , tie vėl sugrįžo ir visur bei viskam vadovauja ? Net ir LR Prezidentė , suklastojusi ir bandžiusi nuslėpti savo '' šlovingąją ir turtingą KPSS ir KGB frontuose '' biografiją ?

Nieko baisaus

Nieko baisaus portretas
Na nebuvo Grybauskaitė Sausio 13 naktį prie seimo. Bet vėliau ji daug nuveikė Lietuvai gerų darbų, ir prezidentauja neblogai. Nieko neatsitiko, jei kažkas, kažkam, kažką primena. Įdomu kai sausio 13 išvakarėse Prunskienė kėlė kainas, kur buvo Vaišvila.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių