V. Putinas vyksta į ES viršūnių susitikimą

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį ketina kovingai pasirodyti derybose su Europos Sąjungos (ES) lyderiais, kuriose bus tariamasi dėl įvairių didelio atgarsio sulaukiančių klausimų, tokių kaip žmogaus teisės, konfliktas Sirijoje ir energetika.

Maskva atidžiai stebėjo, kaip vystosi skolų krizė, atvedusi Europos ekonomiką prie recesijos slenksčio, reikšdama palaikymą atkaklioms Briuselio pastangoms suvaldyti audrą.

30-asis ES ir Rusijos viršinių susitikimas per pastaruosius 15 metų bus „pagarbos ženklas nepakeičiamai mūsų partnerystės prigimčiai“, sakoma šią savaitę Bendrijos prezidento Hermano Van Rompuy (Hermano Van Rompėjaus) paskelbtame pranešime.

Tačiau V.Putinas prieš savo atvykimą ragino glaudinti ryšius su buvusiomis Sovietų Sąjungos respublikomis, siekiant sumažinti Vakarų šalių daromą įtaką. Tuo tarpu pastarosios įtaria, kad V.Putinas siekia atkurti komunistinės epochos ekonomikos ir gynybos ryšius.

Vakarų šalių pastangos „priversti kitas valstybes priimti jų standartus gali atvesti prie pačių rimčiausių pasekmių“, Rusijos lyderis sakė šią savaitę po susitikimo su Baltarusijos ir Armėnijos vadovais.

Tuo tarpu Briuselyje viena iš pagrindinių derybų temų bus Europos Sąjungai keliantys nerimą žmogaus teisių klausimai, nors V.Putinas pasmerkė numanomą Vakarų kišimąsi, palaikant Rusijoje veikiančias opozicijos organizacijas.

Šis viršūnių susitikimas vyks opiu laiku, kai Sirijoje tebeliejamas kraujas, tačiau V.Putinas ketvirtadienį užsiminė, kad Maskva gali iš naujo svarstyti dėl savo palaikymo ilgamečiui sąjungininkui - tos šalies prezidentui Basharui al Assadui (Bašarui Asadui).

„Mums nerūpi Assado režimo likimas, mes suprantame, kas ten vyksta, kad viena šeima jau 40 metų yra valdžioje. Be abejo, pokyčių reikalaujama, - ketvirtadienį sakė V.Putinas. - Mūsų nerimą kelia kas kita. Kas bus toliau?“

ES ir Rusijos prekybos metinė apyvarta sudaro daugiau nei 300 mlrd. eurų, o Rusijos tiekiama nafta ir gamtinės dujos 2011 metais sudarė 29 proc. Bendrijoje suvartoto kiekio, tačiau netgi šiuose glaudžiuose ryšiuose gali atsirasti problemų.

V.Putinui pagrindinis klausimas per penktadienį vyksiančias derybas bus ES energetikos rinkos reguliavimas, turintis padidinti konkurencingumą, tačiau Maskva šias pastangas vadina diskriminuojančiomis jos valstybinę dujų eksporto monopolininkę „Gazprom“.

Europos pareigūnai perspėjo „Gazprom“, jog bendrovė turės leisti trečiosioms šalims, kurios naudos šiuo metu pradėtą tiesti dujotiekį „South Stream“, laikytis naujų reikalavimų. ES 3-asis energetikos paketas draudžia tiekėjams valdyti tranzito infrastruktūrą, tokią kaip vamzdynai.

V.Putino patarėjas užsienio politikos klausimams Jurijus Ušakovas sakė, kad šiame viršūnių susitikime dominuos diskusijos apie energetiką. Pasak jo, V.Putinas iškėlė klausimų dėl 3-ojo energetikos paketo per praeitą mėnesį vykusias derybas su Vokietijos kanclere Angela Merkel, tikėdamasis, kad ji ir kiti Europos lyderiai labiau įsiklausys į Rusijos argumentus.

„Tikimės, kad diskusijos su aukščiausiais ES pareigūnais bus konstruktyvios ir padės rasti kelią iš aklavietės“, - J.Ušakovas sakė per spaudos konferenciją.

Rusija argumentuoja, kad „South Stream“, kuris bus nutiestas Juodosios jūros dugnu ir taps konkurentu JAV ir ES palaikomam „Nabucco“ dujų vamzdyno projektui, turėtų būti taikoma rinkos reguliavimo išimtis. Šio dujotiekio statybos prasidėjo anksčiau šį mėnesį.

Dar viena karštas diskusijas provokuojanti tema per šias derybas bus Rusijos spaudimas nustatyti bevizį režimą kelionėms į ES šalis. Nors ES argumentuoja, kad Rusijos sienos nepakankamai saugomos, kad tokį režimą būtų galima įvesti, Kremlius vis labiau netenka kantrybės ir kritikuoja Europos pareigūnus vilkinant šį klausimą jau daugelį metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

oho

oho portretas
Sexy foto

s

s portretas
puikus metas arestuoti putina uz nusikaltimus zmonijai

Vania iš Švedijos

Vania iš Švedijos portretas
O aš myliu Putiną, myliu bolševikus.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių