V. Putinas su Turkijos premjeru aptars konfliktą Sirijoje

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį per svarbų vizitą Stambule susitiks su Turkijos premjeru Recepu Tayyipu Erdoganu aptarti jųdviejų skirtingų pozicijų dėl krizės Sirijoje.

Šis vizitas buvo atidėtas padidėjus įtampai tarp abiejų šalių dėl Sirijoje jau 20 mėnesių vykstančio konflikto ir spėlionių, kad Rusijos vadovas gali atidėti ilgai lauktą kelionę dėl nugaros traumos.

Tačiau vizitą, kuris bus pirmoji V.Putino kelionė į užsienį po viešnagės Tadžikistane spalio 5 dieną, patvirtino Turkijos ir Rusijos pareigūnai.

Numatoma, kad Sirijos klausimas užims svarbią vietą V.Putino derybų su Turkijos lyderiais programoje.

„Per šias derybas bus aptarti virtinė svarbių tarptautinių ir regioninių klausimų, tokių kaip susitaikymas Artimuosiuose Rytuose, padėtis Gazos Ruože, krizė Sirijoje taip pat bendradarbiavimas“, - sakoma V.Putino padėjėjo užsienio politikos reikalams Jurijaus Ušakovo pranešime.

Turkija ir Rusija laikosi skirtingų pozicijų, kaip reikėtų spręsti kruviną konfliktą Sirijoje, kuris, kaip nurodo padėtį toje šalyje stebinčios organizacijos, nusinešė jau daugiau nei 40 tūkst. žmonių gyvybių.

Įtampa tarp abiejų šalių padidėjo spalį, kai Turkija nutupdė Sirijos keleivinį lainerį, skridusį iš Maskvos į Damaską, kilus įtarimui, kad jis gabena karinės paskirties krovinį. Šis žingsnis sulaukė pikto Rusijos atsako.

Ankara teigia, kad tame lėktuve buvo karinis krovinys, skirtas Sirijos gynybos ministerijai. Tuo tarpu Maskva tvirtina, kad tas krovinys buvo dvejopos paskirties radiolokacijos įranga, nedraudžiama tarptautinių konvencijų.

Turkija, kuri anksčiau buvo Damasko režimo sąjungininkė, tapo viena iš įnirtingiausių jo kritikių. Tačiau Maskva išliko viena iš nedaugelio Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) šalinininkių ir nuolat blokuoja prieš jo režimą nukreiptas rezoliucijas Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryboje.

Rusija taip pat prieštarauja dėl Turkijos prašymo, kad NATO dislokuotų „žemė oras“ tipo raketas „Patriot“ prie jos sienos su Sirija. Maskva perspėjo, kad toks žingsnis gali išprovokuoti platesnį konfliktą, į kurį įsitrauktų Vakarų šalių karinis aljansas.

Tačiau Turkija tvirtina, kad JAV gaminamos „Patriot“ būtų naudojamos vien kaip gynybos priemonė, o NATO atsakymo tikimasi sulaukti šią savaitę.

Stambule V.Putinas kartu su R.T.Erdoganu pirmininkaus aukšto lygio bendradarbiavimo tarybos susitikimui. Abi šalys įkūrė šį mechanizmą, siekiant skatinti jų ryšius visose srityse.

Po to susitikimo V.Putinas planuoja pasikalbėti telefonu su Turkijos prezidentu Abdullah Gulu (Abdula Giulu), nurodė J.Ušakovas.

Nors Ankara ir Maskva nesutaria dėl kai kurių klausimų, abi šalys stiprina ryšius prekybos ir energetikos srityse.

Turkija gauna iš Rusijos didžiąją dalį savo suvartojamų dujų ir naftos. 2010 metais Ankara sudarė sutartį su Maskva dėl pirmosios Turkijos atominės jėgainės statybos Akuju vietovėje pietinėje Mersino provincijoje.


Šiame straipsnyje: Vladimiras PutinasRusijaTurkija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių