Ukrainos Rada pareiškė pasitikėjimo votumą Lytvynui

Aukščiausioji Rada atsisakė įtraukti į 10-osios sesijos darbotvarkę klausimą dėl Rados pirmininko Volodymyro Lytvyno atsistatydinimo.

Nė vienas iš esančių sesijos salėje penktadienį deputatų nebalsavo už šio klausimo įtraukimą. Mygtuką „prieš“ paspaudė keturi deputatai. Iš viso salėje yra 267 parlamentarai.

Pagal reglamentą, kai klausimas neįtrauktas į darbotvarkę, balsuoti dėl jo negalima.

„Taigi sprendimas nepriimtas. Pasveikinkime Volodymyrą Lytvyną, kuriam suteiktas pasitikėjimo votumas“, - sakė pirmasis pirmininko pavaduotojas Adamas Martyniukas, pirmininkaujantis rytiniame posėdyje.

Kaip jau pranešta, Regionų partija paprieštaravo, kad būtų svarstomas klausimas dėl V.Lytvyno atsistatydinimo.

Liaudies partijos frakcija taip pat nepritarė V.Lytvyno sprendimui atsistatydinti iš parlamento pirmininko posto. „Aš ir mūsų frakcija neremiame šio sprendimo“, - pareiškė liaudies deputatė Kateryna Vaščuk (Liaudies partija), kalbėdama iš parlamento tribūnos penktadienį.

Kaip jau pranešta, Ukrainos Aukščiausioji Rada liepos 3 dieną priėmė Regionų partijos pasiūlytą įstatymo projektą „Dėl valstybinės kalbos politikos principų“. Įstatymo projektas sustiprina rusų ir kitų tautinių mažumų kalbų pozicijas regionuose, kur jomis kalba 10 proc. ir daugiau gyventojų.

Vienas šio įstatymo projekto autorių Vadymas Kolesničenka pareiškė, kad Regionų partija per Konstitucinę asamblėją mėgins įteisinti valstybinį rusų kalbos statusą.

Opozicija pažymi, kad buvo daug pažeidimų priimant įstatymo projektą.

Kitą dieną po balsavimo Aukščiausiosios Rados pirmininkas Volodymyras Lytvynas ir jo pavaduotojas Mykola Tomenka pareiškė, kad atsistatydina.

Parlamento pirmininkas paaiškino, kad balsavimas dėl valstybinės kalbos politikos pagrindų antradienį vyko jam nedalyvaujant, nes jis „buvo iškviestas pas prezidentą“. „Mane padalijo į dvi dalis, padalijo Ukrainą, padalijo liaudį“, - sakė V.Lytvynas.

„Mano buvęs draugas, su kuriuo aš dalinausi duona ir vandeniu, mane išdavė. Visiškai“, - sakė V.Lytvynas, nurodydamas savo pirmąjį pavaduotoją Adamą Martyniuką.

M.Tomenkos kortelė balsavo už kalbos įstatymą, nors jo nebuvo sesijos salėje.


Šiame straipsnyje: Volodymyras LytvynasUkraina

NAUJAUSI KOMENTARAI

hai

hai portretas
zaždi bude vilna Ukraina !
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių