Ukrainos lyderis po derybų su ES susitiks su V. Putinu

Ukrainos prezidentas Viktoras Janokovyčius tarsis dėl dujų importo iš Rusijos per iš naujo suplanuotą susitikimą su prezidentu Vladimiru Putinu ateinančią savaitę, Kijevui siekiant išsiderėti mažesnes energetikos išteklių kainas iš didžiosios kaimynės ir neprarasti pelningos prekybos sutarties su Europos Sąjunga (ES).

V.Janukovyčiaus administracija nurodė, kad jis pirmadienį išvyks su darbiniu vizitu į Rusiją ir susitiks su V.Putinu. Vienas Kremliaus šaltinis sakė, kad abu lyderiai tikriausiai susitiks vyriausybės rezidencijoje Zavidove į šiaurę nuo Maskvos.

V.Janukovyčius, kuriam iki šiol nepasisekė įtikinti Maskvos sumažinti dujų kainos Kijevui, planavo dėl jų tartis su V.Putinu pernai gruodį.

Tačiau paskutinę minutę Ukrainos lyderis atsitraukė, nurodydamas, kad reikia daugiau laiko oficialiems dokumentams parengti.

Penktadienį Kremliaus atstovas Maskvoje sakė, kad nesutarimai, dėl kurių buvo atšauktas gruodžio susitikimas, dar neišspręsti.

„Šiuo metu nesutarimai neišspręsti. Darbas tebevyksta. Nėra planų pasirašyti kokius nors dokumentus iš šio susitikimo“, - sakė V.Putino spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas, kurį citavo naujienų agentūra „Interfax“.

V.Janukovyčiaus vizito į Rusija laikas yra reikšmingas - pirmadienį jis lankėsi Briuselyje, kur su Europos Sąjungos (ES) pareigūnais kalbėjosi apie perspektyvas pasirašyti ambicingą laisvos prekybos ir politinės asociacijos susitarimą.

Politikos komentatoriai sako, jog Rusija bando šiomis derybomis dėl dujų pasinaudoti kaip proga paspausti Ukrainą – kad ši prisijungtų prie Maskvos vadovaujamos muitų sąjungos su dviem kitomis buvusiomis sovietinėmis respublikomis arba leistų Maskvai perimti Ukrainos dujotiekių tinklą.

ES lyderiai perspėjo V.Janukovyčių ir Ukrainos vyriausybę, kad Ukraina privalės rinktis vieną iš dviejų: muitų sąjungą su Rusija arba laisvos prekybos sutartį su Europos Sąjunga.

Ukraina, per kurią vyksta beveik 70 proc. Rusijos Europos Sąjungai tiekiamų dujų tranzitas ir kuri pati yra smarkiai priklausoma nuo tiekimo iš Rusijos, ne kartą ginčijosi su Maskva dėl dujų kainų.

Nors Kijevo vyriausybė spyriojosi dėl Maskvos reikalavimų padaryti nuolaidų, jai dabartinėmis sąlygomis sunku apmokėti savo kuro sąskaitas iš Rusijos.

Kijevas sako, kad dabar jo mokama maždaug 430 dolerių už 1 tūkst. kub. metrų kaina - pagal 10 metų kontraktą, kurį 2009-aisiais sudarė buvusi Julijos Tymošenko vyriausybė, - sekina šalies biudžetą.

Pati J.Tymošenko šiuo metu kali dėl su šiuo kontraktu susijusių kaltinimų piktnaudžiavus įgaliojimais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių