Ukrainos konstitucijos reforma - neteisėta

Ukrainos konstitucinis teismas nutarė, kad 2004 metų konstitucijos pakeitimai, pavertę šalį iš prezidentinės-parlamentinės parlamentine-prezidentine respublika, buvo priimti pažeidžiant įstatymą.

"Konstitucinis teismas remiasi tuo, jog 2222-ojo įstatymo pripažinimas nekonstituciniu dėl jo nagrinėjimo ir priėmimo procedūros pažeidimo reiškia, kad atsinaujina ankstesnės redakcijos konstitucijos normų, kurios buvo pakeistos, papildytos ir pašalintos 2222-uoju įstatymu, galiojimas", - sakoma KT penktadienį paskelbtame sprendime.

Anksčiau paklausimą patikrinti, ar teisėta politinė reforma, dėl kurios dalis prezidento įgaliojimų perėjo parlamentui ir vyriausybei, į teismą pateikė 252 deputatai, įeinantys į parlamento koaliciją.

2004 metų gruodžio 8 dieną Aukščiausioji Rada priėmė 2222-IV įstatymą "Dėl Ukrainos Konstitucijos pakeitimų", kuris numatė pereiti iš prezidentinės- parlamentinės į parlamentinę- prezidentinę valdymo formą, taip pat kad vyriausybę sudarytų deputatų frakcijų koalicija ir parlamento įgaliojimų terminas būtų pratęstas iki 5 metų.

Dabar galiojanti Ukrainos Konstitucija buvo priimta 1996 metų birželio 28 dieną. Padarytos 2004 metais Pagrindinio įstatymo pataisos įsigaliojo 2006 metais.


Šiame straipsnyje: UkrainaKonstitucija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių