Ukrainoje prasidėjo Rados rinkimai (atnaujinta 11:29 val.)

Ukrainoje sekmadienį vyksta Aukščiausiosios Rados rinkimai, kuriuos temdo kalinamos opozicijos lyderės Julijos Tymošenko nedalyvavimas ir kurie laikomi demokratijos išbandymu prezidentui Viktorui Janukovyčiui.

Rinkimų apylinkės atsidarė 8 val. vietos (ir Lietuvos laiku) ir veiks iki 20 val. vakaro, o pirmieji oficialūs rezultatai turėtų būti pradėti skelbti pirmadienį ryte.

Šie visuotiniai rinkimai Ukrainoje yra pirmieji po V.Janukovyčiaus pergalės prieš 2004-ųjų Oranžinės revoliucijos lyderę įtemptuose 2010 metų prezidento rinkimuose, po kurių J.Tymošenko greitai buvo pateikti kaltinimai.

Kaip prognozuojama, V.Janukovyčiaus valdančioji Regionų partija turėtų gauti daugiausia balsų, o dėl antros ar trečios vietų varžysis opozicinis blokas, susibūręs apie ekspremjerę J.Tymošenko, ir naujai įkurta partija UDAR („Smūgis“), vadovaujama politikos naujoko - sunkiasvorio bokso superžvaigždės Vitalijaus Klyčko, kuris pasisako už permainas ir neturi jokių aiškių ryšių su ankstesniais korupcijos skandalais.

2012 metų vasaros duomenimis, susivienijusios opozicijos populiarumas sudarė sąlygas jai konkuruoti su V.Janukovyčiaus Regionų partija, tačiau pastaraisiais mėnesiais opozicijos reitingai smuktelėjo.

Kaip rodo spalio 9-15 dienomis atliktos apklausos rezultatai, už valdžios partiją balsuoti ketina 31,8 proc. respondentų.

Antroji vieta prognozuojamai J.Tymošenko blokui „Tėvynė“, o trečioji – V.Klyčko, kuris atsisakė pasirašyti koalicijos susitarimą su susivienijusia opozicija, partijai UDAR - už šias jėgas ketina balsuoti atitinkamai 22,1 ir 19,5 proc. apklaustųjų.

Į 450 vietų parlamentą dar gali patekti komunistai, kuriems prognozuojama 12,9 proc. parama, ir Ukrainos susivienijimas „Laisvė“, kurį palaiko 6,5 proc. respondentų.

Jokia kita partija veikiausiai neperžengs 5 proc. balsų slenksčio ir nepateks į parlamentą pagal partinius sąrašus.

Klausimas kyla dėl to, ar V.Janukovyčius, kurio valdančioji partija turėtų gauti daugiausiai vietų ir taip pat ateityje gali tikėtis komunistų paramos, praras savo valdančiąją daugumą. Tai priklausys daugiausia nuo to, ar V.Klyčko tesės savo pažadą dirbti su J.Tymošenko komanda.

„Esu įsitikinęs, kad naujajame parlamente galėsime sutelkti aplink save visas opozicines jėgas“, - rinkimų išvakarėse   vienam Vokietijos laikraščiui drąsiai prognozavo čempionas.

UDAR ir J.Tymošenko blokas galėtų suteikti opozicijai parlamentinę daugumą ir dar labiau apriboti politines V.Janukovyčiaus, kurį ir taip labai spaudžia Vakarai, galimybes.

V.Klyčko tvirtino, kad gali dirbti su J.Tymošenko aljansu. Tačiau jis smarkiai ginčijosi su kitais potencialios koalicijos nariais, todėl nesutiko pasirašyti jokio susitarimo dėl oficialaus bloko prieš V.Janukovyčių suformavimo.

Pusė vietų Aukščiausioje Radoje paskirstomos pagal balsavimo rezultatus vienmandatėse apygardose, tad nuo jų labai priklauso būsimoji parlamento sudėtis.

Kai kurie analitikai mano, kad opozicija galiausiai sugebės užsitikrinti daugumą parlamente, jeigu V.Klyčko partija nuspręstų prisidėti prie J.Tymošenko šalininkų ir pareikštų palaikymą vienmandatėse apygardose išsikėlusiems kandidatams.

Rinkimus Ukrainoje, kurios rytinė dalis linksta remti prezidento partiją, o vakarinė – opoziciją, stebės daugiau kaip 3 700 užsienio stebėtojų.

Tyrimų rezultatai rodo, jog ne daugiau kaip 9 proc. ukrainiečių tiki, jog rinkimai bus sąžiningi, o 47 proc. respondentų sako, jog jų nenustebintų žinia apie didelio masto arba reikšmingus klastojimus.

Valdžia prieš balsavimą stengėsi pataisyti padėtį, Rusijos pavyzdžiu įrengdama vaizdo kameras balsavimo apylinkėse, kurios tiesiogiai transliuos vaizdą internetu.

Vis dėlto kai kurie stebėtojai pažymi, kad ši praktika, kuri buvo neveiksminga per rinkimus Rusijoje, taip pat neturės didelės reikšmės Ukrainoje, kur dėl dominavimo 450 vietų parlamente varžosi trys partijos.

V.Janukovyčius ir jo valdančioji Regionų partija tikina, kad Europos nerimas yra nepagrįstas ir kad 46 mln. gyventojų turinčioje šalyje sudarytos visos sąlygos sąžiningiems rinkimams.

„Esame labiausiai suinteresuoti užtikrinti, kad rinkimai būtų sąžiningi, skaidrūs ir demokratiniai“, - prezidentas sakė anksčiau šį mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių