Ukraina po rinkimų: lietuviai verslininkai laukia permainų

Ukrainoje dirbantys lietuviai verslininkai pripratę po kiekvienų rinkimų mokytis naujų žaidimų taisyklių. Atėjus V.Janukovyčiaus komandai vieni laukia staigmenų, kiti įsitikinę, kad dirbti nebus sunkiau.

Biurokratinis aparatas – išpūstas

Ukrainoje įmones įsteigę Lietuvos verslininkai atidžiai seka kiekvieną išrinktojo prezidento Viktoro Janukovyčiaus ir jo komandos pareiškimą.

"Kita jėga, nauji žmonės. Dabar viskas keičiama ir kol kas neaišku, kokios įtakos tai turės Ukrainoje dirbantiems Lietuvos verslininkams", – situaciją vertino mūsų komercijos atašė Ukrainoje Kęstutis Masalskis.

Prie Ukrainos vairo stojęs prezidentas V.Janukovyčius savo inauguracinėje kalboje pareiškė, kad žino, kaip išvesti šalį iš krizės. Su savo komanda jis ketina įveikti skurdą ir sustiprinti Ukrainos ekonomiką.

"Lengvatų nesitikime, bet planai reformuoti mokesčių sistemą teikia optimizmo, – kalbėjo K.Masalskis. – Mokesčiai Ukrainoje nėra dideli, bet jų administravimas labai sudėtingas ir painus." Komercijos atašė skaičiuoja, kad įmones Ukrainoje kontroliuoja daugiau kaip 90 institucijų ir esą dėl sudėtingo biurokratinio aparato kyla nesusipratimų bei sunkumų mūsų verslininkams.

Ukrainoje dirbantys lietuviai skundžiasi dėl sudėtingų muitinės procedūrų, ilgai negrąžinamo pridėtinės vertės mokesčio (PVM), jiems trūksta kvalifikuotos ir našios darbo jėgos.

Siūlo lietuviškus šakočius

Ukrainoje dirbti norintiems verslininkams tarpininkavimo paslaugas siūlantis Dangerutis Breivė su nerimu žvelgia į ateitį.



"Sunku papasakoti, ką jaučiame ir ko tikimės, nes kol kas dar daug kas neaišku, – sakė jis. – Pirmasis įspūdis toks: artėjame prie Rusijos ir tolstame nuo ES."

D.Breivė mano, kad jo pagrindiniam verslui – prekybai lietuviškais šakočiais – permainos politikos arenoje įtakos neturės, nes ukrainiečiai jau pamėgo lietuviškus saldumynus.

"Didelė, perspektyvi rinka, į kurią atvežus tai, kas pasiteisino Lietuvoje ar kurioje nors kitoje ES šalyje, galima uždirbti pelno", – apie Ukrainą kalbėjo D.Breivė.

Jis pastebi, kad dažniausiai į kaimyninę šalį atėję lietuviai dirba pagal tokį modelį: prekes gamina Ukrainoje, o ne importuoja jas iš Lietuvos ar kitų ES šalių. Dėl pigesnės darbo jėgos ir žaliavos jiems pavyksta išlikti konkurencingiems.

Atsiribojęs nuo politikos

Daugiau kaip dešimt metų Ukrainoje dirbančios "Vičiūnų" grupės prezidentas Visvaldas Matijošaitis nesureikšmina įvykusių prezidento rinkimų.

"Negyvename ten politinio gyvenimo, tiesiog dirbame savo darbą, – taisyklėmis dalijosi kaunietis verslininkas. – Ten esame jau prie visko prisitaikę ir nė vieni rinkimai mums didelės įtakos neturėjo. Svarbu, kad būtų taika ir nenuvertėtų pinigai."



Didesnių rūpesčių "Vičiūnai" turėjo praėjusių metų pradžioje, kai nuvertėjo Ukrainos piniginis vienetas grivina.

"Praradome labai daug pinigų, – atsiduso V.Matijošaitis. – Ta pati problema buvo ne tik ten, bet ir Rusijoje, Baltarusijoje, Lenkijoje."

Tačiau nuostolius jis linkęs nurašyti į "rinkos trūkumus", kurių neišvengiama nė vienoje šalyje. Praradimus kompensuoja 40 mln. gyventojų turinti rinka, kurioje įmonės prekės ženklas jau turi stiprias pozicijas. Be to, "Vičiūnai Ukraina" regione yra stambi darbdavė – visi fabrike dirbantys žmonės yra vietiniai.

"Tik vadovai – lietuviai, didžiąją dalį laiko praleidžiantys komandiruotėse", – pastebėjo V.Matijošaitis.

Kyla akcijų kainos

Bendrai Lietuvos-Ukrainos įmonei "Bonum group" vadovaujantis Audrius Miciukevičius atkreipia dėmesį į ryžtingą ir tvirtą V.Janukovyčiaus komandą.

"Su šiuo prezidentu atėjo norintys ir galintys dirbti žmonės. Matau, kad emociškai rinka iškart nusiramino. Anksčiau šio stabilumo trūko, niekada negalėjome žinoti, kas atsitiks, negalėjome prognozuoti", – kalbėjo A.Miciukevičius.

Jo teigimu, pastaraisiais mėnesiais investicinis klimatas Ukrainoje gerėja: pradėjo kilti akcijų kainos biržoje, padidėjo pinigų kiekis rinkoje, pavyko pritraukti užsienio kapitalo, sumažėjo valiutų kursų svyravimai. Tai susiję su tarptautinės reitingų agentūros "Standard&Poor‘s" sprendimu pagerinti šalies skolinimosi reitingus.

Dar vienas teigiamas veiksnys – Vyriausybei paskelbus planus išplatinti 700 mln. JAV dolerių vertės obligacijų emisiją, devyni tarptautiniai bankai iškart pasisiūlė tapti jos platintojais.

"V.Janukovyčius turi gerą finansinį planą, kurį ketina įgyvendinti. Matau rimto darbo užuomazgas ir tikiu, kad Ukrainai pavyks atsitiesti. Ne septynmyliais žingsniais, bet pakankamai sparčiai situacija keičiasi", – optimistiškai kalbėjo A.Miciukevičius.

Jis įsitikinęs, kad šaliai pavyks sumažinti PVM skolą verslininkams, tačiau abejoja, ar vertėjo didinti baudas už laiku nesumokėtus mokesčius.

Ar ši šalis taps antra Šveicarija ir kokias perspektyvas ji turi skaitykite šeštadienį "Kauno dienoje".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių