Tuniso premjeras žada suformuoti naują vyriausybę

Tuniso premjeras pažadėjo suformuoti technokratų vyriausybę prieš naujus rinkimus, siekdamas nuraminti kruvinų protestų ir išpuolių prieš valdančiosios partijos biurus bangą, kurią išprovokavo opozicijos lyderio Chokri Belaido nužudymas.

Įtūžę demonstrantai trečiadienį Tuniso centre rentė barikadas ir dalyvavo susirėmimuose su policija, o keturi opozicijos judėjimai, tarp jų Ch.Belaido aljansas „Liaudies frontas“, pareiškė paliekantys nacionalinę asamblėją.

Vienas policininkas mirė sostinėje po to, kai jam į krūtinę pataikė sviestas akmuo, nurodė VRM. Tuo tarpu greitosios pagalbos automobilį, vežusį Ch.Belaido palaikus, lydėjo didelė minia, o žmonės glaudėsi prie mašinos, ją gindami.

Po to, kai Ch.Belaidas trečiadienį buvo nušautas prie savo namų sostinėje, islamiškai partijai „Ennahda“ priklausantis premjeras Hamadi Jebali sakė per televiziją, jog suformuos naują nepolitinę administraciją ir surengs naujus rinkimus.

„Nusprendžiau suformuoti vyriausybę iš kompetentingų piliečių, nesusijusių su politinėmis jėgomis, kurie turės šalies reikalų tvarkymu apribotą mandatą“, - pareiškė jis ir pridūrė, kad šis mandatas galios iki rinkimų, kurie bus surengti kiek įmanoma greičiau.

H.Jebali konkrečiai nepasakė, ar paleidžia dabartinę vyriausybę, taip pat nepaskelbė, kada bus atliktas jos pertvarkymas, kurį dar turėtų patvirtinti nacionalinė asamblėja.

Tuniso prezidentas Moncefas Marzouki pareiškė, kad griežtai vyriausybę kritikuodavęs Ch.Belaidas tapo „įžūlaus nužudymo“ auka.

Valdančioji partija „Ennahda“, kurią Ch.Belaido šeima kaltino dėl šios žmogžudystės, neigė esanti kaip nors susijusi su šiuo incidentu.

„Ennahda“ vadovas Rachedas Ghannouchi sakė, kad tą „bailų“ nužudymą nulėmė politinių sąskaitų suvedinėjimas. Žudikai nori „kraujo jūros, tačiau jiems nepavyks“, jis sakė naujienų agentūrai AFP.

Keturi opozicijos judėjimai kaltino dėl Ch.Belaido mirties vidaus reikalų ministras Ali Laraydeh (Alį Laraidą), taip pat priklausantį „Ennahda“, ir reikalavo, kad jis būtų pašalintas iš posto.

Vieno iš šių blokų lyderis Nejibas Chebbi teigė, kad A.Laraydeh „žinojo, kad jam (Ch.Belaidui) buvo grasinama, bet nieko nedarė“.

Ch.Belaido Liaudies frontas ir kitos opozicijos partijos kvietė surengti visuotinį streiką, protestuojant prieš politiko nužudymą.

JAV ir kitos Vakarų šalys taip pat pasmerkė šį nužudymą, o žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ pareiškė, kad Tuniso valdžia turėtų pasirūpinti, kad kaltininkai stotų prieš teismą.

Ch.Belaido žūties išprovokuoti audringi protestai atgaivino prisiminimus apie sukilimą, per kurį prieš dvejus metus buvo nuverstas veteranas Tuniso diktatorius Zine'as El Abidine'as Ben Ali (Zinas Abidinas Ben Alis). Tūkstančiai demonstrantų buvo susirinkę prie VRM pastato.

Ch.Belaido brolis Abdelmajidas (Abdelmadžidas) tiesmukai pareiškė, kad „Ennahda“ vadovas kaltas dėl 48 metų kairiųjų pažiūrų opozicijos lyderio, vadovavusio Liaudies fronto aljansui priklausančiai Demokratų patriotų partijai, nužudymo.

„Kaltinu Rachedą Ghannouchi dėl mano brolio nužudymo“, - Abdelmajidas Belaidas sakė AFP.

Ch.Belaido žmona sakė, kad jos vyras kasdien sulaukdavo grasinimų mirtimi ir galiausiai buvo nužudytas jos akivaizdoje.

„Mačiau, kaip teka jo kraujas; mačiau jo silpną šypseną. Mačiau, kad jie nori nužudyti demokratiją“, - Basma Belaid sakė Prancūzijos radijui „Europe 1“.

Ch.Belaidas praeitą savaitę kaltino valdančiųjų „samdinius“ puldinėjant jo šalininkus, o antradienį perspėjo, kad kuriamos sukarintos grupuotės, „siekiant terorizuoti piliečius ir įtraukti šalį į smurto spiralę“.

Jo šalininkai užplūdo sostinės ir kitų miestų, įskaitant 2011-ųjų revoliucijos lopšio Sidi Buzido, gatves. Tame mieste saugumo pajėgos leido ašarines dujas, kai apie 200 žmonių mėgino šturmuoti policijos būstinę.

Protestuotojai padegė vieną „Ennahda“ biurą netoli Sidi Buzido, nusiaubė kitą Gafsos mieste, taip pat padegė šios partijos būstinę šiaurės rytiniame Kefo mieste.

Kaserino mieste, esančiame prie sienos su Alžyru, šimtai žmonių gatvėse reikalavo „keršto“.

M.Marzouki pasmerkė Ch.Belaido nužudymą jausmingoje kalboje, kurią jis pasakė Europos Parlamente.

„Šis politinio lyderio, kurį pažinojau ir kuris buvo mano draugas, įžūlus nužudymas ... yra grėsmė - tai laiškas, kuris buvo išsiųstas, tačiau kuris nebus gautas“, - sakė prezidentas, tvirtindamas, kad tas išpuolis nenugramzdins Tuniso į smurtą.

Ch.Belaidas, kurio laidotuvės vyks penktadienį po musulmonų pagrindinių savaitinių pamaldų, buvo populistas, nuo kurio įvaizdžio buvo neatsiejama plati šypsena ir juodi ūsai.

Teisininko išsilavinimą turintis politikas, kalbantis su šiaurės vakarų Tuniso darbininkų akcentu, pasisakydavo už žmogaus teises ir valdžioje esant Zine'ui El Abidine'ui Ben Ali paragavo kalėjimo duonos. Jis taip pat buvo myriop nuteisto Irako diktatoriaus Saddamo Husseino advokatų grupės narys.


Šiame straipsnyje: TunisaspremjerasVyriaussybė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių