Teroristai ruošiasi naujiems išpuoliams?

Per artimiausius penkerius metus Jungtinėse Valstijose ar kitoje pasaulio vietoje gali būti įvykdyti nauji teroristų išpuoliai. Tačiau šįkart juose bus panaudoti biologiniai arba branduoliniai masinio naikinimo ginklai. Tokias niūrias prognozes šią savaitę paskelbė amerikiečių ekspertai, paraginę naujai išrinktą šalies prezidentą Baracką Obamą sutelkti pajėgas ir užkirsti kelią tikėtiniems teroristų smūgiams.

Naujausioje Masinio naikinimo ginklų platinimo ir terorizmo prevencijos komisijos ataskaitoje pripažįstama, kad teroristų grupuotėms dar stinga būtinų mokslo žinių ir techninių pajėgumų pasigaminti atominę bombą ar biologinius ginklus. Tačiau perspėjama, kad tokios kliūtys yra lengvai įveikiamos, jeigu teroristai suras mokslininkus, norinčius pasidalyti savo praktinėmis žiniomis ar jas parduoti. Šios išvados yra pagrįstos informacija, kurią komisija surinko iš 250 JAV ir užsienio mokslininkų, žvalgybos agentų, kariškių ir politikos specialistų.  

„Jungtinėms Valstijoms turėtų labiau rūpėti ne tai, kad teroristai gali tapti biologais, o kad biologai gali tapti teroristais", - sakoma ataskaitoje.

Joje pabrėžiama, kad egzistuoja didesnė biologinio, o ne branduolinio išpuolio tikimybė, kadangi branduoliniai įrenginiai yra labiau saugomi. Anot ekspertų, lengviau gauti patogenų, kurių yra prastai saugomose laboratorijose.

„Biologinio išpuolio grėsmė yra didesnė, nes įsigyti mirtinų patogenų ir juos išplatinti yra paprasčiau negu pavogti urano ir plutonio bei iš jų pasigaminti branduolinį užtaisą", - teigiama šešis mėnesius Kongresui rengtoje ataskaitoje.

Todėl komisija pataria JAV vyriausybei daugiau dėmesio skirti ne tik branduolinių, bet ir biologinių išpuolių prevencijai.

Tyrimui vadovavęs buvęs senatorius Bobas Grahamas mano, kad labiausiai tikėtinas biologinis ginklas, kurį gali panaudoti teroristai, yra juodligė. Tačiau neatmetama galimybė, kad gali būti platinamos kitos užkrečiamos ligos, pavyzdžiui, tokia pavojinga gripo atmaina, kuri XX amžiaus pradžioje pražudė 40 milijonų žmonių.

Tą virusą, nuo kurio nėra skiepų, esą pavyko atkurti mokslinėse laboratorijose ir jeigu jis būtų išplatintas, visuomenei iškiltų rimtas pavojus.

„Sunku suvokti, kokios galėtų būti biologinio išpuolio pasėkmės. Žūtų 10 ar net 100 kartų daugiau žmonių negu per rugsėjo 11-ąją 2001 metais", - sakė B.Grahamas.

Vis dėlto, pasaulyje didėjant branduolinių ginklų atsargoms, komisija neneigia ir branduolinio terorizmo galimybės.

B.Grahamo teigimu, teroro aktų, kuriuose būtų panaudoti branduoliniai ar biologiniai ginklai, grėsmė nuolat auga, nes teroristai vis aktyviau stengiasi įsigyti pavojingų medžiagų.

Tyrimų duomenimis, didžiausią nerimą kelia teroristų organizacija „Al Qaeda". Kol kas ji negali pasigaminti masinio naikinimo ginklo ir norėdama surengti išpuolį turėtų jį kažkur įsigyti. Tačiau tai gali pasikeisti, jeigu „Al Qaedai" pavyks nusisamdyti branduolinių technologijų inžinierių ar mokslininką, perspėja ekspertai.

Jų nuomone, ypač didelis pavojus pirmiausia kyla iš Pakistano. Šioje branduolinį ginklą turinčioje šalyje yra susikūrę teroristų tinklai, o politinė padėtis laikoma nestabilia.

Be kitų rekomendacijų, komisija pataria sugriežtinti Branduolinio ginklo neplatinimo sutartį, o išrinktąjį JAV prezidentą B.Obama ragina laikytis „kietos" politikos Irano ir Šiaurės Korėjos atžvilgiu bei įtikinti šias valstybes atsisakyti savo branduolinių programų.

„Laikas - ne mūsų sąjungininkas. JAV ir kitų valstybių vadovai turi skubiai imtis veiksmų, kad į blogų žmonių rankas nepakliūtų pavojingiausi ginklai pasaulyje", - tvirtina B.Grahamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių