Per talibų išpuolį žuvo 9 JAV kariai

Per sekmadienį surengtą užpuolimą, kurį prieš nedidelę JAV karinę stovyklą Afganistane surengė daugiau nei šimtas Talibano kovotojų, žuvo devyni JAV kariai, dar 15 buvo sužeisti.

Pranešama, kad sukilėliai vos penktadienį įrengtą stovyklą puolė iš visų pusių, „suderinę veiksmus". Kovotojams pavyko įsiveržti į stovyklos teritoriją, todėl žuvo tiek daug JAV karių.

Per susirėmimą, kuris tęsėsi beveik visą dieną, buvo nukauti daugiau nei 40 sukilėlių.

Su Kunaro provincija ir rajonu, kuriame įvyko ataka, besiribojančios Nuristano provincijos policijos vadas Ghulam Farooqas sakė, jog penktadienį ir šeštadienį, kai buvo įrengiama JAV karių stovykla, Vanato kaimelio gyventojai afganai buvo palikę savo namus.

Pasak G.Farooqo, šioje teritorijoje veikia „Hezb-i-Islami" grupuotės kovotojai, kuriems vadovauja Gulbuddinas Hekmatyaras ir talibų sukilėliai. Tarp kovotojų yra arabų, čečėnų ir pakistaniečių.

Šis išpuolis nusinešė daugiausiai Afganistane dislokuotų JAV karių gyvybių nuo 2005 metų birželio, kai Kunaro provincijoje žuvo 16 amerikiečių karių, kurių sraigtasparnis buvo numuštas.

Anot JAV pareigūnų, kovotojai Afganistane pastaruoju metu pradėjo rengti intensyvesnes ir geriau organizuotas atakas.

Per mėnesį Afganistane žuvo daugiau JAV ir NATO karių, negu Irake per gegužę ir birželį.

Praėjusios savaitės pirmadienį surengta savižudžio sprogdintojo ataka prieš Indijos ambasadą Kabule, per kurią žuvo 58 žmonės, buvo pražūtingiausias Afganistano sostinėje surengtas išpuolis nuo 2001 metų.

JAV svarsto galimybę per ateinančius mėnesius išvesti dalį pajėgų iš Irako. Viena tokio sprendimo priežasčių - papildomų amerikiečių pajėgų poreikis Afganistane.

Pasak Jungtinių Valstijų pareigūnų, į Afganistaną būtina pasiųsti dar mažiausiai 10 tūkst. karių.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama.


NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių