Švedijos karališkąją šeimą gaubia ir korupcijos šešėlis

Švedijos karališkieji rūmai po kritikos ugnimi patenka ne pirmą kartą. Virš karaliaus Carlo XVI Gustafo bei jo šeimos narių sklandė ir įtarimai korupcija.

Šio dešimtmečio pradžioje Carlas XVI Gustafas iš bendrovės „Gotland yacht constructing“ įsigijo milijono dolerių vertės katerį „Kraft“ vos už dešimtadalį šios sumos, mainais sutikdamas reklamuoti šią plaukimo priemonę. Monarchas sąžiningai įvykdė sutarties sąlygas – lankėsi prabangiuose vakarėliuose ir parodose, plaukiodamas kateriu pozavo fotografams. Po šešerių metų karalius pardavė „Kraft“ už 600 tūkst. dolerių ir užsidirbo pusę milijono.

Pagal Švedijos įstatymus mokesčių mokėtojų išlaikomas karalius neturi teisės uždarbiauti papildomai. Tačiau aiškaus apibrėžimo, kur yra dovana, o kur – kyšis, teisės aktuose nėra.

Carlas XVI Gustafas yra užkietėjęs automobilių mėgėjas ir dažnai iš įvairių bendrovių ilgam naudojimui gauna prabangių automobilių.

Prieš kelis mėnesius kritikos bangą buvo sukėlusi vieno Švedijos verslininko dovana princesei Viktorijai ir jos sutuoktiniui Danieliui Westlingui. Verslininkas suteikė jachtą ir lėktuvą jų povestuvinei kelionei į Karibus. Kritikai tvirtino, kad princesė ir jos vyras yra oficialūs asmenys ir negali priimti tokių brangų dovanų. Karališkieji rūmai tuomet atkirto, kad tai buvo privati kelionė.


Šiame straipsnyje: Carlas XVI Gustafas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių