Svarbiausi 2012 metų įvykiai pasaulyje (gegužė-rugpjūtis)

Pateikiame svarbiausių 2012 metų įvykių pasaulyje chronologiją gegužės-rugpjūčio mėnesiais.

GEGUŽĖ

1 d. Europa: Tarptautinę darbo dieną šimtai tūkstančių žmonių, reikšdami nepasitenkinimą dėl taupymo priemonių, smerkė darbo vietų mažėjimą, išlaidų karpymą ir sunkmetį.

2 d. Afganistanas: JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) lygiai metai po to, kai amerikiečių elitinės pajėgos nukovė Osamą bin Ladeną, paslapčiomis atskrido į Kabulą. Pareiškęs, jog „karo laikas“ baigiasi, jis pasirašė partnerystės susitarimą su prezidentu Hamidu Karzai (Hamidu Karzajumi) po 2014 metų.

Mianmaras: Aung San Suu Kyi (Aung San Su Či) buvo prisaikdinta parlamentare ir taip pradėjo naują beveik ketvirtį amžiaus trunkančios savo kovos su priespauda skyrių.

Egiptas: sostinėje Kaire netoli Gynybos ministerijos trečiadienį užpuolus aktyvistus, protestavusius prieš kariškių valdymą, žuvo 20 žmonių.

Kinija: neregys aktyvistas Cheng Guangchengas (Čeng Guangčengas) paliko JAV ambasadą ir buvo išvežtas susitikti su savo šeima.

Vengrija: parlamentas naujuoju šalies prezidentu patvirtino Janosą Aderą (Janošą Aderą), vieną valdančiosios „Fidesz“ partijos įkūrėjų ir artimą premjero Viktoro Orbano sąjungininką.

JAV: buvęs Atstovų Rūmų pirmininkas Newtas Gingrichas (Njutas Gingričas) pasitraukė iš kovos dėl Respublikonų partijos kandidato į prezidentus vardo.

JAV: vienintelė privačiai turima Edvardo Muncho (Edvardo Munko) „Šauksmo“ (Skrik) - vieno labiausiai atpažįstamų visų laikų paveikslų - versija aukcione „Sotheby's“ Niujorke buvo parduota už 119,9 mln. dolerių sumą, kuri yra pasaulio rekordas.

3 d. Afganistanas: Talibano sukilėliai visame Afganistane pradėjo savo pavasario puolimą, kodiniu pavadinimu „al Farouq“, kurio taikiniai bus „užsieniečiai okupantai“ .

Rusija: per du automobilyje buvusių bombų sprogimus, nugriaudėjusius netoli vieno policijos posto Dagestano respublikoje, žuvo mažiausiai 12 žmonių, o dar daugiau kaip 100 buvo sužeisti.

4 d. Izraelis: premjero Yitzhako Rabino (Icchako Rabino) žudiko brolis ir pagrindinis bendrininkas Haggai Amiras (Hagajis Amiras) išėjo į laisvę po daugiau kaip 16 kalėjime praleistų metų ir pareiškė, kad „didžiuojasi savo veiksmais“.

Pakistanas: paaugliui mirtininkui susisprogdinus prie policijos pareigūnų judrioje Charo miesto aikštėje, žuvo mažiausiai 20 žmonių.

5 d. Japonija: pirmą kartą nuo 1970-ųjų šalis liko be branduolinės energijos - remontui, kuris truks du mėnesius, buvo uždaryta paskutinis dar veikiantis jos reaktorius - trečiasis Tomario elektrinės blokas Hokaide.

6 d. Prancūzija: Francois Hollande'as (Fransua Holandas), užsitikrinęs 51,7 proc. balsų, tapo pirmuoju per beveik du dešimtmečius socialistų atstovu, kuris laimėjo prezidento rinkimus, suduodamas skaudų smūgį perrinkimo siekusiam ir 48,4 proc. balsų surinkusiam Nicolas Sarkozy (Nikolia Sarkozi).

Graikija: per pirmalaikius parlamento rinkimus partijos, nepritariančios tolesniems išlaidų karpymams, tarp jų ir viena neonacistinė, laimėjo beveik 60 proc. balsų. Konservatyviai Naujosios demokratijos partijai ir socialistų PASOK pavyko laimėti vos 32,1 proc. balsų.

Armėnija: prezidento Seržo Sargsiano Respublikonų partija laimėjo parlamento rinkimus surinkusi 44,05 proc. rinkėjų balsų, o antroje vietoje liko Klestinčios Armėnijos partija, už kurią balsavo 30,52 proc. žmonių.

Serbija: per prezidento rinkimus į antrąjį turą pateko proeuropietiškas centro kairiųjų prezidentas Borisas Tadičius ir konservatyvus populistas Tomislavas Nikoličius, o parlamento rinkimus laimėjo T.Nikoličiaus Serbijos pažangos partija, užsitikrinusi 24.04 proc. balsų ir aplenkusi savo varžovo Demokratų partiją, gavusią 22,11 balsų.

7 d. Rusija: Vladimiras Putinas prisaikdintas trečiai šalies vadovo kadencijai, kuri dabar truks šešerius metus.

Rumunija: kairiosios Socialistų liberalų sąjungos lyderis Victoras Ponta (Viktoras Ponta) po patvirtinimo parlamente pradėjo eiti premjero pareigas.

Malis: islamistų kovotojai sudegino musulmonų šventojo Mahmoudo Ben Amaro (Mahmudo Ben Amaro) mauzoliejų.

8 d. Švedija: kinų kilmės amerikiečių violončelininkas Yo-Yo Ma (Jo Jo Ma) ir JAV muzikos žvaigždė Paulas Simonas (Polas Saimonas) apdovanoti Poliarinės muzikos prizu.

9 d. Indonezija: Rusijos laineriui „Suchoj Superjet 100“ įsirėžus į Salako kalną prie sostinės Džakartos, žuvo 45 žmonės - 35 indoneziečiai ir 10 užsieniečių.

10 d. Alžyras: valdantysis Nacionalinis išsivadavimo frontas per parlamento rinkimus laimėjo 220 vietų iš 462 Nacionaliniame Susirinkime, o nuosaikieji islamistai prarado turėtas pozicijas.

JAV: Roy Lichtensteino (Rojaus Lichtenšteino) paveikslas „Mieganti mergaitė“ (Sleeping Girl) „Sotheby's“ aukcione Niujorke parduota už 44,9 mln. dolerių.

13 d. Meksika: prie Monterėjaus miesto rasti 43 vyrų ir šešių moterų lavonai, kuriems buvo surištos rankos ir kojos, o galvos nupjautos - sudarkyti aukų, kurias, kaip manoma, nužudė narkotikų prekeivių kartelio „Zetas“ smogikai, kūnai buvo suversti į krūvą greitkelyje Kadereita Chimeneso savivaldybėje.

14 d. Nepalas: vietos oro bendrovės „Agni Air“ lėktuvui įsirėžus į šlaitą prie Džomsomo, netoli turistų pamėgto Anapūrnos kalnų masyvo, 15 juo skridusių žmonių žuvo, o šeši stebuklingai liko gyvi.

15 d. Meksika: būdamas 83 metų mirė rašytojas Carlosas Fuentesas (Karlosas Fuentesas), vienas garsiausių ispanų kalba kuriančių romanistų pasaulyje.

Prancūzija: François Hollande'as (Fransua Holandas) prisaikdintas 24-uoju šalies prezidentu. Savo ministru pirmininku jis paskyrė nuosaikių pažiūrų Jeaną-Marcą Ayrault (Žaną Marką Airo), kuris ilgiau nei dešimtmetį vadovavo socialistams parlamente.

16 d. Prancūzija: Jeanas-Marcas Ayrault (Žanas Markas Airo) prisaikdintas parlamente.

17 d. JAV: būdama 63 metų Floridoje nuo vėžio mirė legendinė disko stiliaus atlikėja Donna Summer (Dona Samer).

18 d. Vokietija: būdamas 86 metų mirė baritonas Dietrichas Fischeris-Dieskau (Dytrichas Fišeris-Dyskau), vienas žymiausių XX amžiaus dainininkų.

20 d. Italija: per 6 balų žemės drebėjimą Emilijos-Romanijos regione ir Venecijos apylinkėse 7 žmonės žuvo, o dar 50 nukentėjo, taip pat buvo sugriauta šimtai pastatų, tarp jų senovinių pilių ir bažnyčių.

Libija: būdamas 60 metų nuo vėžio galiausiai mirė Abdelbasetas Ali Mohmetas al Megrahi (Abdelbasetas Alis Mohmetas Megrahis), vienintelis žmogus, nuteistas dėl lėktuvo susprogdinimo virš Lokerbio 1988 metais. A.A.M.al Megrahi mirė praėjus beveik trejiems metams po to, kai Škotijos vyriausybė paleido jį iš kalėjimo dėl humanitarinių priežasčių, kai jam buvo diagnozuotas prostatos vėžys.

Serbija: per antrąjį rinkimų ratą Tomislavas Nikoličius, kuris anksčiau buvo Serbijos autoritarinio lyderio Slobodano Miloševičiaus sąjungininkas, surinko 49,54 proc. balsų ir įveikė liberalių pažiūrų provakarietišką prezidentą Borisą Tadičių, už kurį balsavo 47,31 rinkėjų.

JAV būdamas 62 metų mirė „Bee Gees“ dainininkas Robinas Gibbas (Robinas Gibas), pralaimėjęs kovą storosios žarnos ir kepenų vėžiui.

21 d. Nepalas: leisdamiesi nuo Everesto (Džomolungmos) viršūnės žuvo keturi alpinistai iš Kanados, Kinijos, Pietų Korėjos ir Vokietijos.

JAV: Čikagoje baigėsi didžiausiais per NATO istoriją viršūnių susitikimas, kuriame dalyvavo 28 valstybių narių ir 13 šalių partnerių pirmieji asmenys.

22 d. Indija: pietinėje Andhra Pradešo valstijoje keleiviniam traukiniui susidūrus su stovinčiu prekiniu sąstatu, žuvo 15 žmonių.

JAV: kompanija „SpaceX“ tapo pirmąja komercine įmone, pasiuntusia savo nuosavą erdvėlaivį su krovinių kapsule „Dragon“ į Tarptautinę kosmoso stotį.

23 d. Pakistanas: chirurgui Shakeelui Afridi (Šakilui Afridžiui), kurį buvo užverbavusi amerikiečių Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) ir kuris padėjo surasti Osamą bin Ladeną, teismas už išdavystę skyrė 33 metų laisvės atėmimo bausmę.

Egiptas: praėjus 15 mėnesių po revoliucijos prasidėjo dvi dienas trukę prezidento rinkimai, per kuriuos į antrą turą pateko islamiško judėjimo lyderis Mohamedas Mursi (Mohamedas Mursis) ir pasaulietiškos santvarkos šalininkas ekspremjeras Ahmedas Shafiqas (Ahmedas Šafikas).

25 d. Sirija: valdantįjį režimą remiančių šabihų kovotojai dviejuose sukilėlių kontroliuojamuose kaimuose Hulos regione nužudė 108 žmones, tarp jų 34 moteris ir 49 vaikus.

JAV: bendrovės „SpaceX“ kapsulė „Dragon“, sėkmingai susijungė su Tarptautine kosmine stotimi (TKS), tapdamas pirmuoju prie jos prisišvartavusiu privačiu kosminiu aparatu.

26 d. Afganistanas: CNN skaičiavimais, žuvusių NATO karių skaičius pasiekė tris tūkstančius.

Azerbaidžanas: Švedijos atstovė Loreen (Lorin) su techno-popmuzikos stiliaus daina „Euphoria“ laimėjo 57-jį Eurovizijos dainų konkursą, ryškia persvara įveikusi močiučių iš Rusijos Udmurtijos kaimo sekstetą „Buranovskije babuški“ („Buranovo bobutės“). Berberų kraujo turinti dainininkė gavo 372 taškus, o charizmatiškų močiučių numeris „Party for Everybody“ surinko 259 taškus.

27 d. Prancūzija: austro Michaelio Haneke (Michaelio Hanekės) skaudi istorija „Meilė“ (Amour) apie vyrą ir jo mirštančią žmoną Kanuose pelnė „Auksinę palmės šakelę“. Antrasis pagal svarbą festivalio Didysis prizas atiteko italo Matteo Garrone (Matėjo Garonės) tragikomedijai „Realybė“ (Reality) apie žuvų pardavėją, trokštantį tapti realybės televizijos žvaigžde. Jį vaidina kalinamas buvęs mafijos žudikas.

29 d. Italija: per 5,8 balo žemės drebėjimą į šiaurę nuo Bolonijos 20 žmonių žuvo, o

dar 350 buvo sužeista.

30 d. Izraelis: Tel Avivo stadione „Ramat Gan“ Madonna su tamsiu katalikišku įvaizdžiu, krauju ir šautuvais pradėjo savo pasaulines gastroles MDNA, kurios vyks 30-yje šalių.

Didžioji Britanija: Aukščiausiasis Teismas nutarė, kad vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjas Julianas Assange'as gali būti išduotas Švedijai, siekiančiai jį apklausti dėl įtariamų lytinių nusikaltimų.

Liberija-Olandija: Jungtinių Tautų tarptautinio karo nusikaltimų teismo teisėjai skyrė   eksprezidentui Charlesui Taylorui (Čarlzui Teilorui) 50 metų laisvės atėmimo bausmę už Siera Leonės sukilėlių ginklavimą.

BIRŽELIS

1 d. Egiptas: šalyje galutinai buvo atšaukta karinė padėtis.

JAV: buvusį JAV senatorių Johną Edwardsą (Džoną Edvardsą) Šiaurės Karolinos teismo 12 prisiekusiųjų išteisino dėl vieno kaltinimo priėmus neteisėtas aukas rinkimų kampanijai už Demokratų partijos nominaciją prieš ketverius metus.

2 d. Egiptas: buvęs prezidentas Hosni Mubarakas (Hosnis Mubarakas) buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos, kai teismas jį pripažino kaltu dėl indėlio protestuotojų žudyme per pernai metais įvykusį sukilimą, nuvertusį šį autoritarinį lyderį. Laisvės atėmimas iki gyvos galvos dėl demonstrantų žudymo taip pat skirtas buvusiam H.Mubarako administracijos vidaus reikalų ministrui Habibui al Adly (Habibui Adliui), tačiau kiti šeši buvę policijos vadovai buvo išteisinti. Kaltinimai dėl korupcijos H.Mubarako sūnums Alaa (Alaatui) ir Gamalui buvo panaikinti sukakus senaties terminui.

Kanada: viename garsiausių šalies prekybos centrų, Toronto „Eaton's“, 24-erių metų Ahmedui Hassanui (Ahmedui Hasanui) pradėjus šaudyti maisto parduotuvių rajone, žuvo 25 metų vyras, o dar septyni žmonės buvo sužeisti.

Armėnija: šalies ministru pirmininku paskirtas Tigranas Sarkisianas.

3 d. Nigerija: oro bendrovės „Dana Air“ laineriui „Boeing MD83“, kuriame buvo 153 žmonės, nukritus didžiausio šalies miesto Lagoso gyvenamajame rajone žuvo visi juo skridę žmonės, o incidento vietoje kilo didelis gaisras ir buvo nuniokoti pastatai.

Didžioji Britanija: karalienė Elizabeth II (Elzbieta II) sekmadienį Temzės upėje karališka barža „Spirit of Chartwell“ plaukė drauge su tūkstančio laivų ir laivelių flotile -šis įspūdingas paradas tapo vienu svarbiausių jos valdymo deimantinio jubiliejaus iškilmių akcentų.

4 d. Pakistanas: netoli pagrindinio Šiaurės Vaziristano miesto Miranšacho JAV bepiločiui lėktuvui pirmadienį paryčiais atakavus kovotojų buveinę, žuvo 15 sukilėlių islamistų, tarp jų tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ antrasis pagal rangą lyderis Abu Yahya al Libi (Abu Jahja Libis).

Rusija: būdamas 77 metų mirė ilgametis estrados dainininkas Eduardas Chilis, kurio karjerą netikėtai atgaivino 2010 metais interneto hitu tapusios dainos „Trololo“ vaizdo įrašas.

5 d. JAV: Viskonsino valstijos, kuri yra svarbi JAV prezidento rinkimams, gubernatorius respublikonas Scottas Walkeris (Skotas Volkeris) laimėjo balsavimą dėl jo atšaukimo iš posto įpusėjus kadencijai. Masinius protestus ir šiuos itin retai pasitaikančius rinkimus dėl pareigūno atšaukimo S.Walkeris išprovokavo tuo, kad prastūmė įstatymą, kuriuo buvo radikaliai suvaržytos viešojo sektoriaus profesinių sąjungų galios.

Ispanija-Marokas: saulės energija varomas lėktuvas „Solar Impulse“, kurį pilotavo šveicarų psichiatras ir oreivis Bertrand’as Piccard’as (Bertranas Pikaras), vėl pateko į istoriją, nutūpęs Maroko sostinėje po to, kai perskrido Gibraltaro sąsiaurį iš Ispanijos, tapdamas pirmuoju šio tipo orlaiviu, atlikusiu tarpžemyninį skrydį.

Azerbaidžanas: „armėnų diversantų grupė“ per susirėmimą pasienyje nukovė penkis Azerbaidžano karius.

6 d. Sirija: centrinės Hamos provincijos Al Kubeiro kaime, opozicijos teigimu, prezidentui Basharui al Assadui (Bašarui Asadui) lojalios pajėgos išžudė 78 žmones. Sirijos oficialios žiniasklaidos teigimu, šiame sunitų kaime žuvo 9 žmonės.

Sirija: nauju šalies premjeru paskirtas valdančiosios partijos „Baath“ narys Riadas Faridas Hijabas (Riadas Faridas Hidžabas), kuris anksčiau buvo žemės ūkio ministras.

Pasaulis: astronomai ir astronomijos mėgėjai visame pasaulyje stebėjo kartą per gyvenimą matomą reiškinį - Veneros slinkimą priešais mūsų centrinio šviesulio diską. Veneros tranzito metu vienoje linijoje tarp Žemės ir Saulės skriejanti Venera buvo matoma kaip mažytis juodas taškelis ant Saulės disko paviršiaus.

Didžioji Britanija: archeologai madingame Rytų Londono Šordičo rajone 3 m gylyje surado Williamo Shakespeare'o (Viljamo Šekspyro) teatro „Curtain“, kur pirmą kartą buvo suvaidinta jo pjesė „Henrikas V“ (Henry V), liekanas.

Afganistanas: Kandaharo provincijoje per dviejų mirtininkų išpuolį automobilių stovėjimo aikštelėje, kurioje buvo dešimtys sunkvežimių su kroviniais NATO oro pajėgų bazei, žuvo 23 žmonės.

7 d. Irakas: įvykdyta mirties bausmė Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) sekretoriui ir pagrindiniam asmens sargybiniui Abid Hamidui Mahmudui.

8 d. Rusija: prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įstatymą apie mitingus ir eitynes, kuriuo maksimalios baudos nelegalių protestų organizatoriams padidinamos iki 1 mln. rublių (85 tūkst. litų), o jų dalyviai galės būti baudžiami baudomis iki 300 tūkst. rublių (25,5 tūkst. litų).

9 d. Europos Sąjunga: finansų ministrai pritarė siūlymui skirti 100 mlrd. eurų pagalbos paketą Ispanijai.

10 d. Kenija: netoli sostinės Nairobio esančiuose miškuose nukritus ir užsiliepsnojus policijos sraigtasparniui, žuvo šios Rytų Afrikos valstybės vidaus saugumo ministras George'as Saitoti (Džordžas Saitotis) ir jo pavaduotojas Joshua Orwa Ojode (Džošua Orva Odžodė).

JAV: miuziklas „Kartą“ (Once), pasakojantis apie muzikanto ir imigrantės dainininkės bei pianistės meilę, sulaukė didžiausios sėkmės šių metų „Tony“ apdovanojimų ceremonijoje, pelnęs iš viso aštuonis prizus. Tuo tarpu geriausia pjese buvo pripažinta Bruce'o Norriso (Briuso Noriso) drama „Klaiborno parkas“ (Clybourne Park), o Mike'as Nicholsas (Maikas Nikolsas) pelnė geriausio dramos režisieriaus apdovanojimą už Arthuro Millerio (Arturo Milerio) pjesės „Komivojažieriaus mirtis“ (Death of a Salesman) pastatymą, kuris taip pat buvo paskelbtas geriausius atnaujintu vaidinimu.

11 d. Albanija: parlamentas po ketvirtojo balsavimo nauju šalies prezidentu išrinko 46 metų vidaus reikalų ministrą Bujarą Nishani (Bujarą Nišanį), kuris pakeis kadenciją baigiantį prezidentą Bamirą Topi (Bamirą Topį).

Stokholmas: Nobelio premijos buvo sumažintos 20 proc. iki 1,1 mln. dolerių, kad nesumažėtų fondo ištekliai.

12 d. Australija: Darvino magistrato teismo koronerė Elizabeth Morris (Elizabet Moris) pripažino, kad per incidentą, įvykusį dykumoje prieš 21 metus, šuo dingas tikrai pačiupo iš palapinės ir nusinešė mažylę Azarią Chamberlain (Azariją Čamberlein), taip užbaigdama bylą, kuri buvo atsidūrusi pasaulio dėmesio centre ir netgi paskatino sukurti filmą.

JAV: būdama 78 metų mirė Elinor Ostrom, kuri 2009 metais tapo pirmąja moterimi, apdovanota Nobelio premija ekonomikos srityje.

13 d. Tunisas: karinis teismas nuverstam Tuniso prezidentui Zine'ui el Abidine'ui Ben Ali (Zinui Abidinui Ben Aliui), kuris buvo teisiamas už akių, skyrė 20 metų laisvės atėmimo dėl „neramumų, žudymo ir plėšikavimo kurstymo“. Sprendimas dėl Saudo Arabijoje gyvenančio buvusio lyderio buvo priimtas išnagrinėjus bylą dėl keturių jaunuolių, kurie buvo nušauti al Vardanino mieste praeitų metų sausio viduryje, nužudymo.

14 d. Egiptas: Konstitucinis Teismas nusprendė, kad trečdalis mandatų islamiškų partijų vadovaujamame parlamente yra negaliojantys, nes kai kurie parlamento rinkimus reguliuojančio įstatymo straipsniai kertasi su pagrindiniu šalies įstatymu.

Didžioji Britanija: Aukščiausiasis teismas pranešė atmetęs interneto svetainės „WikiLeaks“ įkūrėjo Juliano Assange'o (Džuliano Asandžo) prašymą iš naujo peržiūrėti jo apeliaciją prieš ekstradiciją į Švediją, siekiančiai jį apklausti dėl įtariamų lytinių nusikaltimų.

15 d. Japonija: policija suėmė Katsuyą Takahashi (Kacują Takahašį), paskutinį įtariamąjį, priklausiusį apokalipsiniam kultui „Aum Shinrikyo“, kurio 1995 metais surengta mirtina nervų dujų ataka Tokijo metropolitene nusinešė 13 žmonių gyvybes.

16 d. Saudo Arabija: būdamas 79 metų užsienyje mirė sosto įpėdinis princas Nayefas bin Abdul Azizas (Najefas bin Abdul Azizas), kuris buvo karaliaus Abdullah (Abdulos) pusbrolis ir ilgiausiai pareigas ėjęs šalies vidaus reikalų ministras.

Egiptas: šalies aukščiausia karinė taryba oficialiai paleido šalies parlementą.

Sirija: Jungtinių Tautų (JT) kariniai stebėtojai, kurie buvo pasiųsti į Siriją stebėti balandžio 12 dieną paskelbtų paliaubų, kurių taip ir nebuvo pradėta laikytis, pranešė sustabdantys savo misiją.

Egiptas: antrame dvi dienas trukusių istorinių prezidento rinkimų rate Musulmonų brolijos kandidatas Mohammedas Mursi (Mohamedas Mursis) surinkęs 51,73 proc. balsų nežymia persvara įveikė buvusio režimo premjerą Ahmedą Shafiqą (Ahmedą Šafiką), už kurį balsavo 48,3 proc. proc. žmonių.

Norvegia-Mianmaras: demokratijos simbolis Aung San Suu Kyi (Aung San Su Či), skaitydama Nobelio paskaitą Osle po 21 metų nuo jos suteikimo, pareiškė, kad 1991 metų Nobelio taikos premija, skirta jai būnant namų arešto sąlygomis, „atvėrė duris mano širdyje“, padrąsindama tęsti kovą.

Kinija: iš Gobio dykumos erdvėlaiviu „Shenzhou-9“ išskrido 33 metų pirmoji šalies taikonautė Liu Yang (Liu Jang) ir du vyrai, kurie per 10 dienų misiją sėkmingai susijungė su orbitoje skriejančiu moduliu, taip pat ir rankiniu kosminio aparato valdymu.

17 d. Graikija: pirmalaikiuose parlamento rinkimuose konservatyvi partija „Naujoji demokratija“ su 29,66 proc. balsų įveikė Europos lyderius ir rinkas gąsdinančią kairuolišką partiją „Syriza“, kuri gavo 26,89 proc., o centro kairės partija „Pasok“, gavusi 12, 28 proc. balsų, liko trečioje vietoje. Į parlamentą taip pat vėl pateko neonacistinė partija „Auksinė aušra“ (Chryssi Avgi), kuri gavo 6,92 proc. balsų ir turės 18 mandatų.

Prancūzija: parlamento rinkimuose socialistų blokas gavo 314 vietų - absoliučią daugumą 577 vietų rūmuose, - todėl jiems nereikės kviestis į partnerius žaliųjų ar kraštutinių kairiųjų. Tuo tarpu kraštutinių dešiniųjų Nacionalinis frontas pirmą kartą nuo 1998-ųjų grįžta į Nacionalinį Susirinkimą - su dviem vietomis, iškovotomis šalies pietuose, nors jo lyderė Marine Le Pen (Marin Le Pen) pati ir pralaimėjo kovą dėl deputato mandato.

Turkija: Šanliurfos miesto kalėjime per gaisrą kalinių maišto metu dūmais mirtinai apsinuodijo mažiausiai 13 nuteistųjų. Maištas galėjo kilti protestuojant prieš prastas sąlygas ir oro kondicionavimo nebuvimą.

JAV: Rodney Kingas (Rodnis Kingas), kurio sumušimas 1992 metais įžiebė rasines riaušes Los Andžele, buvo rastas negyvas savo baseine. Jam buvo 47-eri.

18 d. Saudo Arabija: karalius Abdullah (Abdula) mirus buvusiam sosto įpėdiniui princui Nayefui (Najefui) nauju sosto įpėdiniu paskelbė savo 76-erių metų netikrą brolį princą Salmaną.

19 d. Didžioji Britanija: „WikiLeaks“ įkūrėjas Julianas Assange'as (Džulianas Asandžas) atėjo į Ekvadoro ambasadą Londone ir pasiprašė politinio prieglobsčio, taip bandydamas išvengti išdavimo Švedijai dėl įtariamų lytinių nusikaltimų.

20 d. Prancūzija: Tulūzos rajone, kur gyveno žudikas Mohamedas Merah (Mohamedas Mera), 26-erių metų Setihas Boumaza (Setihas Bumaza) grasindamas ginklu įkaitais paėmė keturis banko tarnautojus ir norįs derėtis su elitiniu policijos būriu RAID, kurio nariai nušovė M.Merah. Įkaitų drama baigėsi po 7 valandų, kai psichinių problemų turintis pagrobėjas buvo sužeistas į pilvą.

Graikija: konservatyviosios partijos „Naujoji demokratija“ lyderis Antonis Samaras oficialiai prisaikdintas ministru pirmininku. Per ceremoniją 61-erių metų buvęs užsienio reikalų ministras pažadėjo išlaikyti Graikiją euro zonoje.

21 d. Didžioji Britanija-Mianmaras: demokratijos šauklė Aung San Suu Kyi (Aung San Su Či) tapo pirmąja užsieniete, pasakiusi kalbą abejiems britų parlamento rūmams Vestminsterio salėje Londone.

Indonezija: kariniam turbosraigtiniui lėktuvui „Fokker-27“ nukritus gyvenamajame komplekse Džakartoje, žuvo 11 žmonių - visi septyni įgulos nariai ir keturi ant žemės buvę žmonės.

Rumunija: ekspremjeras Adrianas Nastase (Adrianas Nestasė) netrukus po to, kai Aukščiausiasis Teismas atmetė jo apeliaciją dėl dvejų metų kalėjimo bausmės, paskirtos už korupciją, bandė nusižudyti šaudamas sau į gerklę.

22 d. Norvegija: praėjus lygiai 11 mėnesių nuo 77 žmonių nužudymo Norvegijoje baigėsi Anderso Behringo Breiviko (Anderso Bėringo Breiviko) teismas. 33-ejų metų dešinysis ekstremistas per baigiamąsias pastabas dar kartą pareiškė, kad išpuoliai buvo „būtini“ siekiant apginti jo „etninę grupę“ nuo multikultūralizmo ir „musulmonų invazijos“, bei pareikalavo jį išteisinti.

Sirija-Turkija: sirai pranešė numušę turkų naikintuvą F-4, kuris skrisdamas nedideliame aukštyje maždaug už kilometro nuo kranto pažeidė jos oro erdvę. Ankara pareiškė, kad lėktuvas buvo už 13 jūrmylių nuo Sirijos ir skrido tarptautinėje oro erdvėje.

Paragvajus: senatoriai 39 balsais prieš 4 pripažino, kad prezidentas Fernandas Lugo (Fernandas Lugas) yra kaltas dėl policijos operacijos, kurios metu iš užimtų žemių iškeldinant bežemius valstiečius žuvo 17 žmonių. Apkalta 61-erių buvusiam katalikų kunigui sukėlė pasipiktinimą visoje Lotynų Amerikoje.

Afganistanas: raketomis ir automatais ginkluotiems Talibano kovotojams atakavus viešbutį „Spozhmai“ Kabulo pakraštyje prasidėjo 12 valandų trukusi įkaitų drama, per kurią žuvo 21 žmogus - dvylika civilių gyventojų, trys viešbučio apsaugininkai ir vienas policijos pareigūnas, taip pat - penki užpuolikai.

23 d. Kroatija-Čekija: prie Sveti Roko tunelio, esančio už 230 kilometrų į pietus nuo Zagrebo, Čekijos autobusui nudaužus apsauginį barjerą viduryje greitkelio ir apvirtus priešingoje eismo juostoje, 7 žmonės žuvo, o dar 44 buvo sužeisti.

24 d. Egiptas: Musulmonų brolijos narys Mohamedas Mursi (Mohamedas Mursis) paskelbtas pirmuoju Egipto prezidentu, išrinktu po to, kai per sukilimą prieš 16 mėnesių buvo priverstas pasitraukti Hosni Mubarakas (Hosnis Mubarakas). Su pergale jį pasveikino ir rinkimus pralaimėjęs kandidatas Ahmedas Shafiqas (Ahmedas Šafikas).

Tunisas-Libija: į Libiją buvo sugrąžintas buvęs Muamaro Kadhafi (Muamaro Kadhafio) premjeras Baghdadi al Mahmudi (Bagdadis Mahmudis). Tuniso prezidentas Moncefas Marzouki (Monsefas Marzukis) jo išdavimą pavadino neteisėtu ir griežtai užsipuolė premjerą Hamadi Jebali (Hamadį Džebalį), kuris sprendimą priėmė nepasitaręs su juo.

Kinija: atliekant istorinį šalies ambicingai kosminės stoties kūrimo programai manevrą kinų erdvėlaivis „Shenzhou-9“ buvo rankiniu būdu prijungtas prie orbita skriejančio modulio „Tiangong-1“.

25 d. Graikija: naujuoju finansų ministru buvo paskirtas žinomas ekonomistas Janis Sturnaras (Yannis Stournaras). Jo pirmtakas Vasilis Rapanas (Vassilis Rapanos) atsistatydino dėl sveikatos sumetimų.

Kipras: Viduržemio jūros saloje įsikūrusi valstybė tapo penktąja iš septyniolikos euro zonos šalių, paprašiusia Briuselio finansinės pagalbos. Žinisklaidos pranešimais, finansinę pagalbą gali sudaryti 6-10 mlrd. eurų.

26 d. Belgija: NATO antrą kartą per 63 metų istoriją susirinko į pagal Aljanso chartijos 4-ąjį straipsnį sušauktas konsultacijas ir pasmerkė incidentą, kai Sirijos pajėgos numušė Turkijos naikintuvą.

JAV: būdama 92 metų mirė aktorė Doris Singleton (Doris Singlton), kuri seriale „Aš myliu Liusę“ (I Love Lucy) vaidino Liusės ir Rikio kaimynę.

JAV: būdama 71 metų mirė Holivudo scenaristė Nora Ephron (Nora Efron), kuri parašė scenarijus tokioms romantinėms komedijoms kaip „Nemiegantys Sietle“ (Sleepless in Seattle) ir „Kai Haris sutiko Salę“ (When Harry met Sally).

27 d. Didžioji Britanija: britų karalienė Elizabeth II (Elzbieta II) Belfasto teatre paspaudė ranką kažkada baimę kėlusiam Airijos respublikonų armijos (IRA) vadui Martinui McGuinnessui (Martinui Maginesui), kuris dabar yra Šiaurės Airijos pirmojo ministro pavaduotojas. Tai tapo istoriniu šios britų provincijos taikos proceso momentu.

Prancūzija-Mianmaras: demokratijos šauklė Aung San Suu Kyi (Aung San Su Či) triumfo kelionės po Europą pabaigoje gavo Paryžiaus garbės pilietės vardo pažymėjimą.

Sirija: prezidentas Basharas al Assadas (Bašaras Asadas) pareiškė, kad Sirija yra „realioje karo situacijoje“ ir nurodė panaudoti „visus pajėgumus pergalei užtikrinti“.

28 d. JAV: Aukščiausiasis Teismas nutarė, kad pagrindinis prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) vidaus politikos siekis - papildomai taikyti sveikatos draudimą dar 32 milijonams amerikiečių - yra konstitucinis; tačiau numatė kai kuriuos apribojimus šio draudimo taikymui neturtingiausiems piliečiams.

Mongolija: Gamtinių išteklių turtingos Mongolijos žmonės ketvirtadienį eina rinkti naujo parlamento, o abi didžiosios partijos nusivylusiems rinkėjams tvirtina, kad gali duoti didesnę dalį iš stulbinamą bumą išgyvenančio, bet visuomenę skaldančio kalnakasybos sektoriaus.

JAV: Hillary Clinton (Hilari Klinton) atskrido į Latviją - jau 100-ąją valstybę, kurią aplankė nuo to laiko, kai mažiau nei prieš ketverius metus tapo diplomatijos vadove.

JAV-Kinija: dienraštis „The New York Times“ atidarė naujienų svetainę kinų kalba, kad galėtų skaitytojams Kinijoje pateikti „aukštos kokybės informaciją apie pasaulio įvykius, verslą ir kultūrą“.

JAV: Atstovų Rūmai žengė precedento neturintį žingsnį ir nubalsavo už tai, kad teisingumo ministras ir generalinis prokuroras Ericas Holderis (Erikas Holderis) būtų laikomas kaltu dėl nepagarbos Kongresui, nes blokuoja tyrimą dėl žlugusios neteisėto ginklų vežimo programos „Fast and Furious“ („Greiti ir įsiutę“).

29 d. Europos Sąjunga: Euro zonos lyderiai sudarė susitarimą, kuriuo sukuriamos sąlygos jos gelbėjimo fondams padėti sumažinti sunkumus išgyvenančių šalių skolinimosi kaštus ir tiesiogiai rekapitalizuoti bankus.

Palestinos savivalda: UNESCO nesutiko su Izraelio prieštaravimu ir suteikė pasaulio paveldo statusą Betliejaus Viešpaties Gimimo bažnyčiai, stovinčiai toje vietoje, kurioje, kaip manoma, prieš du tūkstantmečius gimė Kristus.

30 d. Egiptas: islamiškų jėgų atstovas Mohamedas Mursi (Mohamedas Mursis) Konstituciniame Teisme prisaikdintas pirmuoju civiliu šalies prezidentu.

Islandija: prezidentas socialistas Olafuras Ragnaras Grimssonas (Oulavuras Ragnaras Grimsonas) 52,78 proc. balsų prieš 33,16 proc. laimėjo rinkimuose rekordinę penktą kadenciją, įveikęs garsią televizijos reporterę Thora Arnorsdottir (Toura Arnoursdoutir), kuri kampanijos metu susilaukė trečio vaiko.

Malis: islamistai, priklausantys radikaliųjų sukilėlių grupuotei „Ansar Dine“, kontroliuojančiai šiaurinį Malio regioną, sugriovė itin gerbiamo musulmonų šventojo Sidi Mahmoudo (Sidi Mahmudo) mauzoliejų Tombuktu.

LIEPA

1 d. Meksika: šalies prezidento rinkimus laimėjo Centro kairės Institucinės revoliucinės partijos (PRI) atstovas Enrique Pena Nieto (Enrikė Penja Njetas), gavęs 38 proc. balsų. Jo rimčiausias jo varžovas, kairiųjų kandidatas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras (Andresas Manuelis Lopesas Obradoras) iš Demokratinės revoliucijos partijos (PRD) gavo 31 proc. balsų. A.M.Lopezas Obradoras atmetė varžovo pergalę, pavadinęs ją nesąžininga.

Senegalas: prezidento Macky Sallo (Makio Salo) koalicija laimėjo triuškinamą daugumą parlamento rinkimuose ir gaus 119 iš 150 vietų nacionalinėje asamblėjoje. Buvusio prezidento Abdoulaye Wade (Abdulajės Vadės) Senegalo demokratų partija, kuri dominavo parlamente, laimėjo tik 12 vietų.

Pasaulis: Europos žmogaus reprodukcijos ir embriologijos draugija (ESHRE) paskelbė, kad nuo to laiko, kai prieš 34 metus Anglijoje gimė pirmasis kūdikis „iš mėgintuvėlio“, dėl apvaisinimo in vitro procedūros pasaulyje jau atsirado maždaug 5 mln. naujų žmonių.

2 d. Rusija: premjeras Dmitrijus Medvedevas atidarė 1 104 m ilgio tiltą nuo Vladivostoko į Rusų salą - ilgiausią pasaulyje lynų laikomą tiltą.

Vokietija: vidaus žvalgybos agentūros vadovas Heinzas Frommas (Heincas Fromas)   atsistatydino dėl apmaudžių klaidų, padarytų tiriant 10 žmogžudysčių, dėl kurių kaltinama neonacių gauja, žudžiusi daugiausia imigrantus.

Malis: islamistų kovotojai Tombuktu sunaikino įėjimo į Sidi Jahjos mečetės duris, kurios niekada nebuvo atidarinėjamos. UNESCO pasmerkė ginkluotus Malio fundamentalistus dėl „tragiško“ senovės šventyklų griovimo Tombuktu mieste, o Tarptautinis baudžiamasis teismas pažymėjo, kad tai prilygsta karo nusikaltimui.

3 d. Italija: būdamas 85 metų mirė automobilių dizaino „krikštatėvis“ Sergio Pininfarina (Serdžas Pininfarina).

Estija: Harju apskrities teismas buvusį Saugumo policijos (KaPo) bendradarbį Aleksejų Dresseną (Aleksejų Dreseną) už tėvynės išdavystę ir žinybinės informacijos perdavimą nuteisė 16 metų laisvės atėmimo. Jo žmona Viktorija Dressen (Viktorija Dresen) už tuos pačius kaltinimus buvo nuteista lygtine laisvės atėmimo šešeriems metams bausme, su penkerių metų bandomuoju laikotarpiu.

Ukraina: prezidentą remiančios daugumos deputatai 248 balsais Aukščiausioje Radoje priėmė įstatymą, gerokai išplečiantį rusų kalbos teisę, ir tuo įvykdė vieną svarbiausių Viktoro Janukovyčiaus rinkimų pažadų.

Pakistanas-JAV: Islamabadas sutiko vėl atidaryti svarbius tiekimo į Afganistaną kelius ir taip užbaigti piktą ginčą su Jungtinėmis Valstijomis, kai jų diplomatijos vadovė Hillary Clinton (Hilari Klinton) pateikė atsiprašymą dėl pakistaniečių gyvybių netekties per antskrydį.

JAV: būdamas 86 metų mirė televizijos žvaigždė Andy Griffithas (Endis Grifitas), visų numylėtiniu tapęs už tokias laidas ir serialus kaip 7-ojo dešimtmečio „Andy Griffito šou“ (The Andy Griffith Show) ir drama apie teisininkus „Matlokas“ (Matlock).

4 d. Šveicarija: CERN tyrimų centro mokslininkai pranešė atradę naują elementariąją subatominę dalelę - Higgso (Higso) bozoną, kuris yra pagrindinis Visatos statybinis elementas.

Baltarusija: lengvasis lėktuvas, kurį pilotavo Švedijos piliečiai, be leidimo įskrido į šalies oro erdvę ir numetė šimtus pliušinių meškiukų su mažyčiais parašiutais, prie kurių buvo pritvirtinti rašteliai, agituojantys už kalbos laisvę ir žmogaus teises. Iš pradžių Minskas neigė buvus „pliušinių meškiukų“ akciją, bet po kelių savaičių prezidentas Aleksandras Lukašenka atleido jos neužkirtusius oro pajėgų ir pasienio apsaugos vadus.

Ukraina: Aukščiausiosios Rados pirmininkas Volodymyras Lytvynas ir jo pavaduotojas Mykola Tomenka pareiškė, kad atsistatydina dėl priimto valstybinės kalbos politikos pagrindų įstatymo, kuris smarkiai išplečia rusų kalbos vartojimą.

Europos Sąjunga: Europos Parlamentas trečiadienį ryžtingai atmetė prieštaringai vertinamą pasaulinį paktą dėl kovos su klastotėmis ir internetiniu piratavimu (Anti-Counterfeiting Trade Agreement, ACTA), tokiu būdu sužlugdydamas bet kokias galimybes ES jį ratifikuoti.

Palestinos teritorijos: palestiniečiai pareikalavo pradėti tarptautinį tyrimą dėl velionio prezidento Yassero Arafato (Jasiro Arafato) mirties aplinkybių, iškilus įtarimams, kad jis galėjo būti nunuodytas poloniu.

Didžioji Britanija: būdamas 90 metų mirė britų aktorius ir rašytojas Ericas Sykesas (Erikas Saiksas), bendradarbiavęs kuriant populiarią humoristinę radijo programą „Kvailių šou“ (The Goon Show).

5 d. Japonija: speciali komisija nustatė, kad avarija Fukušimos atominėje elektrinėje įvyko dėl žmonių kaltės, dėl jų daugybės klaidų ir aplaidumo, o ne dėl žemės drebėjimo ir cunamio.

Didžioji Britanija: „WikiLeaks“ pranešė, kad paskelbs daugiau nei du milijonus Sirijos politikų elektroninio pašto laiškų nuo 2006 metų, dalis kurių buvo parašyti Sirijos režimo susidorojimo su disidentais laiku.

Argentina: 2 buvusiems Argentinos diktatoriams „pavogtų kūdikių“ byloje buvo skirtos griežtos kalėjimo bausmės už tai, kad jiems prižiūrint sistemingai buvo grobiami kūdikiai iš kairiųjų aktyvistų, nužudytų per 1976-1983 metų diktatūrą. 86 metų Jorge Videlai (Chorchei Videlai) buvo skirta 50 metų kalėjimo bausmė, o 84 metų Reynaldo Bignone (Reinaldui Binjonei) - 15 metų kalėjimo bausmė.

6 d. Rumunija: parlamentas nušalino nuo pareigų prezidentą Traianą Basescu (Trajaną Besesku), argumentuodamas, kad jis peržengė savo įgaliojimus; šis sprendimas atvėrė kelią referendumui dėl apkaltos šalies vadovui.

7 d. Rusija: pietinėje Krasnodaro srityje naktį kilusiam potvyniui užtvindžius 7,2 tūkst. gyvenamųjų namų trijuose miestuose - Gelendžike, Krymske, Novorosijske, taip pat kai kuriose Krasnodaro krašto gyvenvietėse, žuvo 172 žmonės, o 30 tūkst. nukentėjo.

Libija: pirmuosiuose po Muamaro Kadhafi (Muamaro Kadafio) nuvertimo Visuotinio Nacionalinio Kongreso rinkimuose liberalų Nacionalinis jėgų aljansas (NFA), kuriam vadovauja karo meto premjeras Mahmudas Jibrilas (Mahmudas Džibrilas), įveikęs islamiškas jėgas, gavo 39 iš 80-ies partijoms skirtų vietų. Islamiška partija „Teisingumas ir statymas“ (JCP), kurią įsteigė Libijos Musulmonų brolija, gavo tik 17 vietų.

Ukraina: autobusui su maldininkais apvirtus Kijevo-Černigovo plente, žuvo 14 Rusijos piliečių, o dar 22 buvo sužeisti.

8 d. Rytų Timoras: pasipriešinimo didvyrio Xananos Gusmao (Šananos Gusmauno) valdantysis centro kairės Nacionalinis kongresas už Timoro atstatymą (CNRT) laimėjo

parlamento rinkimus užsitikrinęs 30 mandatų. Pagrindinė opozicinė kairiosios pakraipos partija „Fretilin“ liko antroje vietoje su 25 mandatais.

Prancūzija: Prancūzija ir Vokietija paminėjo susitaikymo 50-metį, bet vandalizmo aktai, kurių taikiniais tapo vokiečių karių kapai, aptemdė šventę.

JAV: būdamas 95 metų mirė dešimčių filmų ir televizijos laidų žvaigždė Ernestas Borgnine'as (Ernestas Borgnainas), kuris pelnė „Oskarą“ už drovaus įsimylėjusio mėsininko vaidmenį juostoje „Martis“ (Marty).

9 d. Azerbaidžanas: Ayazas Mutalibovas (Ajazas Mutalibovas), kuris trumpai buvo prezidentas po Azerbaidžano nepriklausomybės paskelbimo 1991 metais, grįžo į tėvynę po dviejų Rusijoje pragyventų dešimtmečių, kai Baku suteikė valstybės vadovams teisinę neliečiamybę dėl veiksmų, atliktų prezidento poste.

10 d. Olandija: Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) nuteisė Kongo karo vadą Thomą Lubangą (Tomą Lubangą) 14 metų kalėti už vaikiško amžiaus karių naudojimą savo sukilėlių armijoje. Tai pirmasis šio tribunolo nuosprendis nuo pat jo įsteigimo Hagoje 2002 metais.

Rumunija: prezidentas Traianas Basescu (Trajanas Besesku), Konstituciniam Teismui patvirtinus prieštaringai vertinamą parlamento sprendimą sustabdyti jo įgaliojimus, antradienį už uždarų durų perdavė juos parlamento pirmininkui Crinui Antonescu (Krinui Antonesku).

Rusija: Valstybės Dūma priėmė įstatymą apie šalies prisijungimo prie Marakešo sutarties, įsteigiančios Pasaulinę prekybos organizaciją (PPO), protokolo ratifikavimą. Už šio dokumento, kurio Rusija - vienintelė stambi ekonomika už šio prekybos bloko ribų - siekė 18 metų, priėmimą balsavo 238 deputatai, prieš buvo 208, vienas susilaikė.

11 d. Rusija: Valstybės Dūma pritarė įstatymui dėl draudžiamą informaciją skelbiančių tinklalapių ir interneto puslapių „juodųjų sąrašų“. Priimtu įstatymu ribojama prieiga prie neteisėtos, socialiai pavojingos vaikų gyvybei, sveikatai ir vystymuisi informacijos, taip pat numatoma blokuoti visą tinklalapį, pavyzdžiui, facebook.com arba twitter.com dėl keliančio grėsmę vaikų sveikatai pranešimo bent viename iš milijardų jo puslapių.

12 d. Sirija: vyriausybės pajėgoms iš tankų ir sraigtasparnių apšaudžius Treimsos kaimą centrinėje Hamos provincijoje, žuvo daugiau kaip 150 žmonių. Damaskas dėl šių žudynių apkaltino „kraujo trokštančią žiniasklaidą“ ir „teroristų gaujas“.

Didžioji Britanija: britų roko grupė „The Rolling Stones“, visiems laikams pakeitė popmuzikos istoriją, Londono meno ir kultūros centro „Somerset House“ atidarė fotoparodą, skirtą jų pirmojo koncerto 50-osioms metinėms.

Tonga: sosto įpėdinis princas Tupouto'a 'Ulukalala (Tupoutoa Ulukalos) per ceremoniją sostinėje Nukualofoje Šimtmečio bažnyčioje vedė savo pusseserę Sinaitakalą Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanuą (Sinaitakalą Tuimatamoana i Fanakavakilangi Fakafanuą).

Prancūzija: Alpėse per sniego laviną žuvo mažiausiai devyni užsienio alpinistai; ši nelaimė, įvykusi ant Modi (Maudit) kalno, pareikalavo daugiausia alpinistų gyvybių regione per pastarąjį dešimtmetį.

13 d. Rusija: Valstybės Dūma galutinai pritarė prieštaringai vertinamam įstatymo projektui, kuriame nevyriausybinės organizacijos, gaunančios finansavimą iš užsienio, vadinamos „užsienio agentais“. Įstatymo projektas, kurį smerkė Europos Sąjunga (ES) ir JAV, buvo priimtas 374-ais balsais.

JAV: būdamas 36 metų nuo širdies smūgio mirė aktorius ir prodiuseris Sage'as Stallone (Seidžas Stalonė), veiksmo filmų žvaigždės Sylvesterio Stallone (Silvesterio Stalonės) sūnus.

14 d. Sirija: Jungtinių Tautų (JT) stebėtojai paskelbė, kad Treimsos kaimo užpuolimo taikinys tikriausiai buvo armijos dezertyrų ir aktyvistų namai, o armija per puolimą naudojo artileriją ir minosvaidžius.

Afganistanas: mirtininkui susisprogdinus per įtakingo politiko Ahmado Khano Samangani (Ahmado Chano Samanganio) dukters vestuves, 22 žmonės žuvo, o dar daugiau kaip 40 buvo sužeista.

15 d. JAV: būdama 95 metų mirė aktorė Celeste Holm (Selest Holm), kuri 1948 metais laimėjo geriausios antrojo plano aktorės „Oskarą“ už darbą filme „Džentelmenų susitarimas“ (Gentlemen's Agreement).

Etiopija: Pietų Afrikos Respublikos diplomatė Nkosazana Dlamini-Zuma nedidele persvara laimėjo balsavimą ir tapo naująja Afrikos Sąjungos (AS) Komisijos vadove - pirmąja moterimi šiame poste. Po kelių balsavimo ratų ji įveikė dabartinį vadovą Jeaną Pingą (Žaną Pingą) iš Gabono.

16 d. Didžioji Britanija: būdamas 71 metų mirė Jonas Lordas (Džonas Lordas), legendinės britų roko grupės „Deep Purple“ klavišininkas ir garsiausio jos hito „Smoke On The Water“ bendraautorius.

18 d. Sirija: per sprogdinimą Nacionalinio saugumo tarnybos būstinėje žuvo trys svarbūs prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimo saugumo pareigūnai - gynybos ministras generolas Daoudas Rajhas (Daudas Radžha), B.al Assado svainis Assefas Shawkatas (Asifas Šaukatas) ir generolas Hassanas Turkmani (Hasanas Turkmanis), vadovavęs komitetui, kuris koordinavo sukilimo malšinimo pastangas, o po dviejų dienų nuo žaizdų mirė ir žvalgybos vadovas Hishamas Ikhtiyaras (Hišamas Ichtijaras). Atsakomybę dėl šio išpuolio prisiėmė sukilėlių Laisvoji Sirijos armija.

Bulgarija: Burgaso miesto oro uoste autobuse, turėjusiame paimti iš Tel Avivo atskridusius turistus, sprogus bombai, kurią detonavo mirtininkas, žuvo septyni žmonės - penki Izraelio piliečiai, autobuso vairuotojas bulgaras ir sprogdintojas mirtininkas.

19 d. Kalnų Karabachas: šios nei vienos šalies nepripažintos respublikos prezidento rinkimus laimėjo dabartinis regiono lyderis Bako Saakianas, gavęs 66,7 proc. balsų.

Egiptas: būdamas 76 metų nuo amiloidozės JAV mirė buvęs viceprezidentas Omaras Suleimanas, kuris ilgą laiką buvo nušalintojo prezidento Hosni Mubarako (Hosnio Mubarako) žvalgybos vadovas.

Jungtinės Tautos: Rusija ir Kinija trečią kartą per devynis mėnesius vetavo Saugumo Tarybos rezoliuciją, kuri leistų skelbti sankcijas Sirijos prezidentui Basharui al-Assadui (Bašarui Asadui), jeigu jo pajėgos nesiliautų naudoti sunkiąją ginkluotę.

20 d. JAV: Kolorado valstijos Denverio mieste 24 metų Jamesui Holmesui (Džeimsui Holmsui)pradėjus šaudyti sausakimšame kino teatre, kuriame vyko naujausio filmo apie Betmeną „Tamsos riterio sugrįžimas“ (The Dark Knight Rises) premjera, 12 žmonių žuvo, o dar 70 buvo sužeisti.

JAV: būdamas 71 metų Vokietijoje mirė radikalių pažiūrų rašytojas Alexanderas Cockburnas (Aleksandras Kokbernas), kuris ilgą laiką buvo žurnalo „The Nation“ skiltininkas ir politinio informacinio biuletenio „CounterPunch“ redaktorius.

21 d. Didžioji Britanija: žiniasklaidos magnatas Rupertas Murdochas (Rupertas Merdokas) kaip direktorius atsistatydino iš virtinės „News Corp.“ valdybų, prižiūrinčių Britanijoje jo leidžiamus laikraščius, taip pat pasitraukė iš kai kurių kompanijos padalinių valdybų Jungtinėse Valstijose.

22 d. Indija: 76 metų buvęs finansų ministras Pranabas Mukherjee (Pranabas Mukherdžis), surinkęs daugiau kaip pusę rinkėjų kolegijos balsų ir įveikęs vienintelį savo varžovą, 64 metų Purno Agitoką Sangmą (Pūrną Edžitoką Sangmą), išrinktas naujuoju šalies prezidentu.

Norvegija: tūkstančiai žmonių Osle dalyvavo gedulinguose renginiuose, surengtuose minint ultradešiniųjų pažiūrų norvego ekstremisto Anderso Behringo Breiviko (Anderso Bėringo Breiviko) žudynių pirmąsias metines.

Kuba : prie Bajamo miesto Granmos provincijoje žuvo žymus Kubos disidentas Oswaldo Paya (Osvaldas Paja), kai Ispanijos politinio aktyvisto Angelio Carromero (Anchelio Karomero) vairuojamas išsinuomotas automobilis, kuriame jis buvo, nulėkė nuo kelio ir įsirėžė į medį.

23 d. JAV: būdama 61 metų po 17 mėnesių trukusios kovos su kasos vėžiu mirė astronautė Sally Ride (Sali Raid), tapusi pirmąja į kosmosą pakilusia amerikiete. Po mirties buvo paskelbta, kad ji buvo lesbietė.

Irakas: per šalį nuvilnijus kruviniausiai per pastaruosius pustrečių metų smurto bangai, 116 žmonių žuvo, o dar 300 žmonių buvo sužeisti. Atsakomybę už 28 atskiras atakas, surengtas 19 miestų, prisiėmė „al Qaeda“.

24 d. Egiptas: prezidentas Mohamedas Mursi (Mohamedas Mursis) šalies naujuoju premjeru paskyrė kadenciją baigiantį irigacijos ministrą Hishamą Qandilą (Hišamą Kandilą).

Gana: būdamas 68 metų susirgo ir staiga mirė prezidentas Johnas Atta Millsas (Džonas Ata Milsas). Jo įpėdiniu buvo prisaikdintas viceprezidentas Johnas Dramani Mahama (Džonas Dramanis Mahama).

Šveicarija: saulės energija varomas lėktuvas „Solar Impulse“ nutūpė savo „gimtojoje“ šalyje, baigęs istorinio tarpžemyninio skrydžio paskutinįjį etapą.

25 d. Europa: tarptautinė reitingų agentūra „Moody‘s Investors Service“ pakeitė Europos finansinio stabilumo fondo (EFSF) reitingo perspektyvą iš „stabilios“ į „neigiamą“.

Didžioji Britanija-Baltarusija: olimpinių žaidynių Londone organizacinis komitetas atsisakė suteikti akreditaciją Baltarusijos prezidentui, kuris kartu yra ir šalies nacionalinio olimpinio komiteto vadovas.

26 d. Kinija: į nemalonę patekusio politiko Bo Xilai (Bo Silai) žmona Gu Kailai buvo apkaltinta britų verslininko Neilo Heywoodo (Nilo Heivudo), kuris turėjo verslo reikalų su pora, nunuodijimu.

27 d. Didžioji Britanija: Londono olimpiniame stadione režisieriaus Danny Boyle'o (Denio Boilo) sukurtu kaleidoskopišką kelionę per šalies praeitį atkuriančiu reginiu, kuris kainavo 42 mln. dolerių, prasidėjo 30-osios olimpinės žaidynės. Reginio dalimi tapo ir 86 metų karalienė Elizabeth II (Elizabet II), debiutavusi Bondo merginos vaidmeniu iš anksto įrašytame filmuke su Džeimsą Bondą vaidinančiu aktoriumi Danieliu Craigu (Danieliu Kreigu).

Didžioji Britanija: būdamas 68 metų mirė aktorius Geoffrey Hughesas (Džefris Hjudžesas), pagarsėjęs vaidmenimis televizijos serialuose „Karūnavimo gatvė“ (Coronation Street) ir „Aukštas lygis“ (Keeping Up Appearances).

29 d. Rumunija: referendumas dėl apkaltos prezidentui Traianui Basescu (Trajanui Besesku) baigėsi jį inicijavusio premjero Victoro Pontos (Viktoro Pontos) nesekme, nes jame dalyvavo mažiau nei 50 proc. rinkėjų. Už apkaltą T.Basescu balsavo 87,52 proc. piliečių.

30 d. Indija: Nelore už 500 kilometrų į pietus nuo Andhra Pradešo valstijos sostinės Haiderabado vieno traukinio vagone, pilname miegančių keleivių, kilus gaisrui, žuvo 47 žmonės.

31 d. JAV: būdamas 86 metų nuo plaučių uždegimo komplikacijų mirė vienas iš paskutiniųjų didžių savo kartos rašytojų Gore'as Vidalas (Goras Vidalas).

Indija: dėl didesnio nei leistina energijos suvartojimas valstijose be elektros liko daugiau nei 600 mln. žmonių. Ši didžiausia kada nors šalį ištikusi energetikos krizė įvyko praėjus vos dviem dienoms, kai dėl gedimo šiaurės Indijoje be šviesos liko 300 mln. žmonių.

RUGPJŪTIS

1 d. Didžioji Britanija: žurnalas „Sight and Sound“ paskelbė kas dešimtmetį atliekamos apklausos rezultatus, rodančius, kad geriausiu visų laikų filmu laikomas režisieriaus Alfredo Hitchcocko (Alfredo Hičkoko) trileris „Svaigulys“ (Vertigo), pirmąkart per pastaruosius 50 metų išstūmęs iš pirmosios vietos filmą „Pilietis Keinas“ (Citizen Kane).

2 d. Afganistanas: po šešias valandas trukusio susirėmimo vyriausybės pajėgos Kabule nukovė penkis sukilėlius, planavusius surengti sostinėje mirtininkų sprogdintojų ataką.

Ispanija: pietiniame Andalūzijos regione pareigūnai suėmė tris įtariamus tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ narius, kurie planavo išpuolį šioje arba kurioje nors kitoje Europos šalyje.

Jungtinės Tautos: Kofi Annanas (Kofis Ananas) pasitraukė iš JT ir Arabų Lygos taikos pasiuntinio Sirijai pareigų. Buvęs JT vadovas nusiskundė „nesulaukęs visos paramos, kurios nusipelnė šis reikalas“ ir pasmerkė „nuolatinį badymą pirštais ir etikečių klijavimą“ Saugumo Taryboje, aiškindamas, jog šie veiksmai trukdė imtis veiksmų, galėjusių padėti sustabdyti smurtą.

3 d. Fidžis: paskutinis demokratiškai išrinktas Fidžio lyderis - ekspremjeras Laisenia Qarase (Laisenija Ngarasė) - buvo nuteistas metus kalėti, kai buvo pripažintas kaltu dėl korupcijos, įgaliojimų viršijimo ir pareigų neatlikimo.

Mongolija: teismas skyrė buvusiam šalies prezidentui Nambarynui Enchbajarui ketverius metus laisvės atėmimo, pripažinęs jį kaltu dėl vienam vienuolynui skirtų dovanų neteisėto pasisavinimo, taip pat dėl korupcijos.

Rumunija: 33 metų fortepijono virtuozė Mihaela Ursuleasa (Mihaela Ursuliasa) rasta mirusi dėl insulto savo bute Vienoje.

4 d. Jemenas: mirtininkui susisprogdinus Džaare žuvo 42 žmonės, o dar 37 buvo sužeisti.

5 d. JAV: netoli Milvokio miesto Viskonsine esančiame Ouk Kriko miestelyje 40 metų gyvenimu nusivylęs neonacis Wade'as Michaelas Page'as (Veidas Maiklas Peidžas), palaikęs ryšius su baltųjų viršenybės šalininkais, atakavo sikhų šventovę ir nužudė mažiausiai šešis joje buvusius maldininkus, kol galiausiai pats buvo nušautas policijos.

Egiptas: ginkluoti užpuolikai nukovė 16 Egipto pasieniečių netoli sienos su Izraeliu, pagrobė du šarvuotus automobilius ir įvažiavo į žydų valstybės teritoriją, kur vieną jų mašiną su penkiais užpuolikais sunaikino sraigtasparnis.

Vietnamas: sostinėje Hanojuje pirmąkart surengtas gėjų paradas, per kurį dešimtys važiavo dviračiais apkaišytais balionais ir vaivorykštės spalvų vėliavomis. Mažos lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų (LGBT) bendruomenės organizuotas reginys vyko taikiai, o policija nemėgino sustabdyti spalvingos apie 100 aktyvistų demonstracijos, nors oficialaus leidimo jai nebuvo gauta.

JAV: NASA sėkmingai nutupdė Marse 2,5 mlrd. dolerių kainavusį tyrimų robotą „Curiosity“, oficialiai žinomą kaip Marso mokslo laboratorija.

6 d. JAV: Sirija: vos du mėnesius dirbęs premjeras Riadas Hijabas (Riadas Hidžabas) perėjo į opozicijos pusę, protestuodamas dėl prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimo vykdomo savo žmonių „genocidą“.

7 d. Ukraina: prezidentas Viktoras Janukovyčius pasirašė įstatymą „Dėl valstybinės kalbų politikos pagrindų“, kuris smarkiai išplečia rusų kalbos vartojimą šalyje.

8 d. Filipinai: per musoninių liūčių sukeltus vandens srautus, nuniokojusius sostinę Manilą ir sostinės apylinkes, žuvo 70 žmonių.

9 d. Sirija: prezidentas Basharas al Assadas (Bašaras Asadas) nauju premjeru paskyrė sveikatos apsaugos ministrą Waelą al Halki (Vailą Halkį).

10 d. Libija: proislamiškų pažiūrų įnirtingas nuversto Libijos diktatoriaus Muamaro Kadhafi (Muamaro Kadafi) režimo priešininkas Mohamedas al Megaryefas (Mohamedas Megarjefas) išrinktas Visuotinio Nacionalinio Kongreso prezidentu.

11 d. JAV: respublikonų kandidatas į prezidento postą Mittas Romney (Mitas Romnis) pasirinko 42 metų Kongreso narį iš Viskonsino Paulą Ryaną (Polą Rajeną) savo rinkimų kampanijos porininku ir pretendentu į viceprezidento postą.

12 d. Iranas: per du stiprius žemės drebėjimus Irano šiaurės vakaruose žuvo 227 ir buvo sužeista 1 380 žmonių.

Didžioji Britanija: Londone po trijų valandų ceremonijos, kurią vainikavo roko grupės „The Who“ pasirodymas, buvo uždaryta dvi savaites trukusios olimpinės žaidynės. Apdovanojimų lentelėje pirmavo Jungtinės Valstijos, kurių sportininkai laimėjo 46 aukso medalius - aštuoniais daugiau nei Kinija. Britanijos atletai iškovojo 29 aukso medalius, ir tai yra geriausias jų pasiekimas nuo 1904 metų. Po 16 dienų trukusių rungtynių buvo suteikti 302 olimpiniai titulai ir pagerinti 46 pasaulio rekordai.

Egiptas: prezidentas Mohammedas Mursi (Mohamedas Mursis) netikėtai atstatydino įtakingą gynybos ministrą feldmaršalą Husseiną Tantawi (Huseiną Tantavį) ir panaikino konstitucinį dokumentą, suteikusį dideles galias šalies kariuomenei.

13 d. JAV: būdama 90 metų mirė „Cosmopolitan“ redaktorė Helen Gurley Brown (Helen Gerli Braun), kuri išdalijo tūkstančius patarimų apie seksą vienišoms moterims.

14 d. Rusija: būdamas 85 metų mirė žinomas akademikas Sergejus Kapica, populiarios televizijos laidos „Akivaizdu, bet neįtikėtina“ vedėjas.

Afganistanas: pietvakarinės Nimrozo provincijoje per mirtininko išpuolį žuvo 36 žmonės.

15 d. Saudo Arabija: 57 valstybes vienijanti Islamo bendradarbiavimo organizacija (IBO) savo viršūnių susitikime, kuriame dalyvavo ir ištikimas Damasko sąjungininkas Iranas, sustabdė Sirijos narystę.

16 d. Pietų Afrikos Respublika: policijai apšaudžius šimtus ginkluotų darbininkų, paskelbusių nesankcionuotą streiką Marikanos platinos kasykloje, žuvo 34 žmonės.

17 d. Rusija: Maskvos Chamovnikų teismas trims pankgrupės „Pussy Riot“ narėms skyrė dvejų metų laisvės atėmimo bausmes bendrojo režimo kolonijoje už antiputinišką protestą Kristaus Išganytojo katedroje. Teisėjos teigimu, jos šiurkščiai pažeidė viešąją tvarką ir pareiškė aiškią neapykantą religiniais motyvais.

18 d. JAV: būdamas 73 metų Los Andžele mirė dainininkas Scottas McKenzie (Skotas Makenzis), labiausiai žinomas kaip praeito amžiaus 7-o dešimtmečio JAV kontrkultūros neoficialiu himnu tapusios dainos „San Francisco (Be Sure to Wear Flowers in Your Hair)“ atlikėjas.

Kinija: kalnakasių mieste Ordose Gobio dykumos pakraštyje kinų atstovė Yu Wenxia (Ju Vensia) iškovojo „Mis Pasaulio“ titulą.

19 d. JAV: Holivudo kino kūrėjas Tony Scottas (Tonis Skotas), režisavęs didelio populiarumo sulaukusius filmus „Asai“ (Top Gun) ir „Raudonasis potvynis“ (Crimson Tide), nusižudė nušokęs nuo Vincento Thomaso (Vinsento Tomaso) tilto Los Andžele.

68 metų T.Scottui gydytojai buvo diagnozavę smegenų auglį.

Sudanas: sprogus lėktuvui, kuriuo į karo draskomą Pietų Kordofano valstiją skrido „oficiali delegacija“, žuvo 32 asmenys, tarp jų valdymo ir šelpimo ministras Khalilas Abdalla (Chalilas Abdala).

Rusija: Kaukazo Ingušijos regione 34 metų Hamzatui Aldijevui susisprogdinus per policijos pareigūno laidotuves, žuvo septyni policininkai, o dar penkiolika žmonių, iš jų aštuoni policininkai, buvo sunkiai sužeisti.

20 d. Kinija: už Didžiosios Britanijos piliečio nužudymą teismas susikompromitavusio aukšto rango politiko Bo Xilai (Bo Silai) žmonai skyrė lygtinę mirties bausmę.

Mianmaras: formaliai civilinė šalies vyriausybė paskelbė panaikinanti žiniasklaidos cenzūrą.

Somalis: po dviejų dešimtmečių trunkančio chaoso ant sostinės oro uosto tako prisaikdintas naujasis Somalio parlamentas.

Malta: būdamas 96 metų mirė buvęs premjeras Dominicas Mintoffas (Dominikas Mintofas), vadovavęs šios šalies atsiskyrimui nuo Didžiosios Britanijos ir dominavęs pokario politinėje scenoje.

21 d. Etiopija: būdamas 57 metų ligoninėje užsienyje mirė premjeras Melesas Zenawi (Melesas Zenavis).

JAV: būdama 95 metų mirė garsi komikė Phyllis Diller (Filis Diler), kuri, kaip laikoma, atvėrė kelią moterims komedijos žanre.

Rumunija: Konstitucinis teismas nutarė, kad referendumas dėl šalies prezidento pašalinimo iš posto yra negaliojantis, todėl Trianas Basescu (Trajanas Besesku) liks prie šalies vairo.

22 d. Didžioji Britanija: internete pasirodė mėgėjiškos nuotraukos, kuriose 27 metų   princas Harry (Haris) užfiksuotas nuogas per vakarėlį savo viešbučio „MGM Grand“ numeryje Las Vegase.

23 d. Slovėnija: netoli sostinės Lublianos užsiliepsnojus ir nukritus karšto oro balionui, žuvo keturi žmonės, o dar 28 buvo sužeisti.

24 d. Norvegija: Oslo teismas dešiniųjų ekstremistą Andersą Behringą Breiviką (Andersą Bėringą Breiviką) už 77 žmonių nužudymą vieningu sprendimu nuteisė 21 metus kalėti su galimybe laisvės atėmimą pratęsti. A.B.Breivikas atmetė jam skirtą bausmę, pareiškęs, kad laiko Oslo teismą „neteisėtu“, tačiau taip pat sakė neskųsiantis šio nuosprendžio.

JAV: iš darbo atleistas moteriškų aksesuarų dizaineris Jeffrey Johnsonas (Džefris Džonsonas) nušovė savo buvusį bendradarbį prie Niujorko dangoraižio 'Empire State Building", o vėliau pats buvo nušautas policijos. Per šį incidentą, įvykusį rytinio eismo piko metu, buvo sužeisti dar devyni kiti žmonės.

25 d. JAV: būdamas 82 metų mirė JAV astronautas Neilas Armstrongas (Nilas Armstrongas), kuris tapo pirmuoju Mėnulyje išsilaipinusiu žmogumi.

Venesuela: per galingą dujų sprogimą didžiausioje šalies naftos perdirbimo įmonėje   Amvajaus mieste, kur per parą apdorojama iki 645 tūkst. barelių naftos, žuvo mažiausiai 48 ir buvo sužeisti 151 žmogus.

Libija: ultrakonservatyvių pažiūrų islamistai bombomis ir buldozeriu sugriovė vieno XV amžiaus sūfijų šventojo Abdel Salamo al Asmaro (Abdel Salamo Asmaro) mauzoliejų Zlitano mieste, taip pat padegė istorinę biblioteką netoliese esančioje mečetėje, sunaikindami tūkstančius knygų.

26 d. Kinija: greitkelyje susidūrus metanolį vežusiai autocisternai ir dviejų aukštų autobusui, žuvo 36 žmonės.

Afganistanas: per šventę Zamindavaro kaime talibai nukirto galvas 17-ai civilių žmonių, tarp jų - dviem moterims.

27 d. Kenija: Mombasoje nušautas islamistų dvasininkas Aboud Rogo Mohammedas (Abud Rogas Mohamedas), kuris buvo įtrauktas į JAV ir Jungtinių Tautų (JT) sudarytus įtariamų Somalio grupuotės „Shebab“ rėmėjų sąrašus.

28 d. Somalis: politikos veteranas Mohamedas Osmanas Jawari (Mohamedas Osmanas Džavaris) išrinktas naujojo parlamento pirmininku.

Belgija: aukščiausiasis teismas antradienį lygtinai atleido nuo laisvės atėmimo bausmės su griežta sąlyga - gyventi vienuolyne - pedofilo ir žudiko Marco Dutroux (Marko Diutru) buvusią žmoną ir bendrininkę Michelle Martin (Mišel Marten).

Rusija: Dagestane susisprogdinus kovotojai Aminat Kurbanovai, žuvo 74 metų garsus sūfijų nakšbanditų šeichas Saidas Acajevas. Rusų tautybės mirtininkė iki atsivertimo į islamą buvo Machačkalos rusų dramos teatro artistė ir breiko ansamblio solistė.

29 d. JAV: buvęs Masačusetso gubernatorius Mittas Romney (Mitas Romnis) per Respublikonų partijos suvažiavimo Floridoje delegatų vardinį balsavimą užsitikrino paskyrimą kandidatu į JAV prezidentus.

30 d. Iranas: sostinėje Teherane prasidėjo dviejų dienų Neprisijungusiųjų šalių judėjimo (NAM) viršūnių susitikimas, į kurį susirinko valstybių ir vyriausybių vadovai, kiti aukšto rango pareigūnai iš 120 šalių. Šiitiška respublika, kuri rotacinį pirmininkavimą NAM perėmė iš Egipto, šį renginį pateikė kaip įrodymą, kad nėra izoliuota tarptautinėje bendrijoje.

31 d. Angola: trečius per 37-erius metus rinkimus, nepaisant atsigavusio opozicijos judėjimo, gavusi 71,84 proc. balsų laimėjo prezidento Jose Eduardo dos Santoso (Žozė Eduardu duš Santušo) Liaudies judėjimas už Angolos išvadavimą (MPLA). Pagal Angolos į statymus šalies prezidentu tampa laimėjusios partijos lyderis.

Vatikanas: būdamas 85 metų mirė buvęs Milano arkivyskupas kardinolas Carlo Maria Martini (Karlas Marija Martinis), kuris buvo pagrindinis Vatikano liberalaus sparno kandidatas į popiežius po Jono Pauliaus II ir turėjo svarų balsą Bažnyčioje.

JAV: į vakarus nuo Fraidei Harboro oro uosto sudužus lengvajam lėktuvui amfibijai „SeaRey“ buvo sunkiai sužeistas bestselerio „Džonatanas Livingstonas Žuvėdra“ (Jonathan Livingston Seagull) autorius Richardas Bachas (Ričardas Bachas), kurio ir kitose į dvasingumą orientuotose knygose nagrinėjamos skrydžio ir savęs atradimo temos.


Šiame straipsnyje: pasaulisįvykiai2012

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių