Supainioti L. Kaczynskio lėktuvo katastrofos aukų palaikai

Lenkijos pareigūnai trečiadienį pranešė, jog dar dviejų žmonių, žuvusių 2010 metų balandį per 96 gyvybes nusinešusią Lenkijos prezidento Lecho Kaczynskio lėktuvo katastrofą, palaikai buvo klaidingai atpažinti ir palaidoti.

Trečiadienį paaiškėjo, jog buvo supainioti dviejų kunigų palaikai ir kad jie buvo palaidoti vienas kito kapuose - vienas Varšuvoje esančioje didžiulėje Dievo Apvaizdos šventovėje, o kitas - sostinės priemiesčio Pyrų kapinėse.

Karinės prokuratūros pareigūnas kapitonas Marcinas Maksjanas sakė, kad abiejų dvasininkų palaikai buvo ekshumuoti praeitą savaitę, įtarus, kad jie buvo supainioti, o teismo medicinos ekspertizė patvirtino šiuos įtarimus.

Šis žingsnis buvo žengtas, kai išnagrinėjus Rusijos atsiųstus teismo medicinos tyrimų dokumentus iškilo įtarimų, jog buvo padaryta klaidų.

Pasak M.Maksjano, po katastrofos žuvusiųjų palaikus artimieji atpažino teisingai, tačiau Rusijos pareigūnai tikriausiai suklydo įkeldami palaikus į klaidingus karstus Maskvos teismo medicinos institute, kur lavonai buvo paruošti išsiųsti į Lenkiją.

Iki šiol buvo išaiškinta, kad buvo supainioti šešių aukų palaikai, o šis faktas pabrėžia katastrofos tyrimo Rusijoje trūkumus. Tokios klaidos taip pat didina lenkų nepasitikėjimą istorine priešininke Rusija ir skatina sąmokslo teorijas dėl šios nelaimės priežasčių.

Nuo rugsėjo Lenkijos pareigūnai ekshumavo keturių kitų žuvusiųjų palaikus ir patvirtino, kad jie buvo supainioti. Per vieną iš šių tyrimų buvo nustatyta, kad Lenkijos demokratinio judėjimo „Solidarumas“ didvyrė Anna Walentynowicz buvo supainiota su kita moterimi.

Tuojau po to paskutinio Lenkijos prezidento tremtyje Ryszardo Kaczorowskio palaikai taip pat buvo ekshumuoti ir perlaidoti, nustačius, kad buvo klaidingame kape.

R.Kaczorowskio atveju palaikus Rusijoje klaidingai atpažino vienas Lenkijos URM pareigūnas, kuris neseniai atsiprašė dėl šios klaidos. Pareigūnai sakė, kad gali būti ekshumuota daugiau palaikų.

Prezidento lėktuvas sudužo 2010 metų balandžio 10-ąją, mėgindamas nutūpti viename oro uoste netoli Rusijos vakarinio Smolensko miesto. Šiuo lėktuvu skrido delegacija, turėjusi dalyvauti Katynės žudynių, per kurias Sovietų Sąjungoje buvo nužudyti tūkstančiai lenkų karo belaisvių, 70-ųjų metinių minėjimo ceremonijoje.

Žuvo visi 96 lėktuve žuvę žmonės, o katastrofos priežastimi buvo pripažinta piloto klaida bei pasenusi oro uosto įranga. Tačiau Lenkijoje daugelis tiki sąmokslo teorijomis, kad šiame incidente neapsieita be Maskvos įsikišimo.

Spalyje Lenkijos prokurorai paneigė, kad ant lėktuvo nuolaužų buvo rasta sprogmenų pėdsakų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių