Sprogo didžiausias pasaulyje lėktuvas? (atnaujinta 11:00 val.)

Australijos nacionalinės oro bendrovės "Qantas" superlaineris, skraidinęs 459 žmones, ketvirtadienį buvo priverstas avariniu būdu tūpti Singapūre, kai skrendant virš vakarinės Indonezijos sugedo vienas iš jo variklių.

Incidento liudininkai sakė matę sprogimą, po kurio ant žemės pažiro nuolaužos.

Viena keleivė, skridusi Australijos oro bendrovės "Qantas" superlaineriu, kuris ketvirtadienį avariniu būdu nutūpė Singapūre, pasakojo girdėjusi du trenksmus ir mačiusi per iliuminatorių geltonas liepsnas.

Sidnėjuje gyvenanti 60 metų Rosemary Hegardy sakė naujienų agentūrai "The Associated Press", kad pirmąkart skrido didžiausiu pasaulyje keleiviniu lėktuvu "Airbus A380" ir kad šio lainerio variklis sugedo.

Prie lango sėdėjusi R.Hegardy pasakojo: "Buvo liepsnos - išsiveržė geltonos liepsnos, taip pat pažiro nuolaužos... Matėsi per dūmus skriejantys kažkokie juodi daiktai, panašūs į nuolaužas".

Šis pasakojimas yra pirmoji detali iš lainerio keleivių gauta informacija.

"Qantas" pareiškė, kad jokio sprogimo nebuvo ir lėktuvas saugiai nutūpė, o žmonės nenukentėjo.

"Qantas" pranešė, kad šis 459 žmones skraidinęs lėktuvas saugiai nutūpė Singapūre, kai vienas iš keturių jo variklių sugedo skrendant virš vakarinės Indonezijos.

Oro bendrovė kol kas nekomentavo, ar lėktuvo variklio gedimas susijęs su pastarąsias dešimt dienų Indonezijoje vykstančiu Merapio ugnikalnio išsiveržimu. Pranešama, kad laineris sugedo praėjus 15 minučių po pakilimo iš Singapūro, nespėjęs priskristi iki ugnikalnio, todėl incidento ryšys su išsiveržimu atrodo mažai tikėtinas.

"Qantas" pranešime sakoma, jog į Sidnėjų skridusiame dviejų denių laineryje "Airbus A380" užfiksuota "variklio problemų" tuojau po pakilimo iš Singapūro. Lėktuvas avariniu būdu nutūpė Singapūre 11 val. 45 min. vietos (5 val. 45 min. Lietuvos) laiku. Jame buvo 433 keleiviai ir 26 įgulos nariai.

"Kai kuriuose žiniasklaidos pranešimuose teigiama, kad lėktuvas sudužo. Šie pranešimai neteisingi. Joks "Qantas" lėktuvas nesudužo", - pabrėžiama pranešime.

Tuo tarpu Singapūre veikiantis Čangi oro uostas paskelbė, kad "Qantas" reiso "QF 32" laineris išskrido į Sidnėjų 9 val. 56 min. (3 val. 56 min.) ir "dėl techninių priežasčių lėktuvas pasuko atgal į Čangi" bei saugiai nutūpė po beveik dviejų valandų.

Šio reiso lėktuvai reguliariai skraido tarp Sidnėjaus, Singapūro ir Londono. Paprastai juo skraido vienas iš šešių "Qanta" priklausančių "Airbus A380", kurie pradėti eksploatuoti 2008 metais. Šios bendrovė superlaineriai gali skraidinti iki 525 žmonių.

"Qantas" atstovė Emma Kearns Sidnėjuje sakė, kad jokių pranešimų apie nukentėjusius žmones arba sprogimą lėktuve negauta. Paklausta, ar šis variklio gedimas gali būti susijęs pelenais, pasklidusiais ore iš Merapio, atstovė pareiškė išsamesnės informacijos neturinti.

Australijos nacionalinės oro bendrovės "Qantas" direktorius Alanas Joyce'as pranešė, kad jo kompanija sustabdė visų savo šešių superlainerių "Airbus A380" skrydžius, kai vieno iš jų variklis sugedo skrendant iš Singapūro.

Per ketvirtadienį Sidnėjuje vykusią spaudos konferenciją A.Joyce'as sakė, kad šie lėktuvai, kurie yra didžiausi pasaulyje keleiviniai laineriai, liks ant žemės, kol "Qantas" įsitikins, jog jais saugu skraidyti.

Bendrovės vadovas sakė: "Sustabdysime A380 skrydžius, kol visiškai įsitikinsime, kad (jie) atitinka "Qantas" saugumo reikalavimus".

Neramiausias Indonezijos ugnikalnis pastarosiomis dienomis išsiveržė keletą kartų, išspjovęs didžiulius pilkų pelenų debesis už 500 kilometrų į vakarus nuo Džakartos. Dėl Merapio suaktyvėjimo pareigūnai anksčiau uždarė kelis oro maršrutus netoli ugnikalnio.

Lainerius "A380", kurie yra didžiausi pasaulyje keleiviniai lėktuvai, pirmoji eksploatuoti pradėjo oro bendrovė "Singapore Airlines", įsigijusi jų 2007 metų pabaigoje.

"Qantas" pagal skrydžių saugumo rodiklius lenkia daugelį kitų oro bendrovių. Per šios kompanijos 90 metų istoriją pasitaikė tik vienas žmonių gyvybių nusinešęs incidentas: 1951 metais septyni žmonės žuvo, kai nedidelis "Qantas" lėktuvas nukrito į jūrą netoli Papua Naujosios Gvinėjos.


Šiame straipsnyje: Qantas lėktuvas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių