Š.Korėja: JAV iš dalies atsakingos už mūsų artilerijos ataką

Šiaurės Korėja ketvirtadienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos iš dalies kaltos dėl antradienį įvykdyto artilerijos bombardavimo, per kurį žuvo keturi Pietų Korėjos piliečiai.

Vašingtonas kaltas dėl savo vaidmens nubrėžiant "neteisėtą" abiejų Korėjos pusiasalio valstybių jūrinę sieną po 1950-1953 metais vykusios karo, sakoma vieno Pchenjano kariškių atstovų pranešime JAV kariškiams.


"Korėjos Vakarų (Geltonoji) jūra tapo židiniu, kuriame Šiaurės ir Pietų konfrontacijos ir susirėmimų rizika išlieka vien dėl to, kad JAV vienašališkai nubrėžė Šiaurės ribojančią liniją (Northern Limit Line, NLL), - skelbiama Šiaurės Korėjos valstybinės naujienų agentūros pranešime. - Todėl JAV niekada neišvengs atsakomybės už pastarąjį susišaudymą".

Agentūra pranešė, kad Šiaurės Korėjos kariškių atstovas, dirbantis pasienio paliaubų kaimelyje Panmundžone atsakė į JAV kaltinimus, jog Pchenjano ataka pažeidė nuo Korėjos karo galiojančias paliaubas.

Šiaurės Korėja atsisako pripažinti NLL, kurią Jungtinės Tautos (JT) nubrėžė vadovaujant JAV baigiantis karui. Komunistinė valstybė reikalauja, kad ši linija būtų nubrėžta toliau į pietus.
Prieš šios ginčijamos sienos buvo įvykę abiejų Korėjų karo laivyno susirėmimų 1999, 2002 metais ir pernai lapkritį.

Pchenjanas sako, kad dėl antradienį įvykusio incidento kalta Pietų Korėja, nes jos pajėgos esą apšaudė Šiaurės Korėjos jūrinę teritoriją, tačiau Seulas šiuos kaltinimus neigia.


Šiame straipsnyje: Šiaurės KorėjaPietų Korėja

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių