Sirijos sukilėliai Golano aukštumose pagrobė 21 JT taikdarį

Sirijos sukilėliai trečiadienį pagrobė 21 Jungtinių Tautų (JT) taikdarį Golano aukštumų paliaubų zonoje, pranešė Jungtinės Tautos, plečiantis ginkluotos opozicijos karui prieš prezidentą Basharą al Assadą.

JT mėgina derėtis, kad pagrobti filipiniečiai kariai būtų paleisti, sakė diplomatai. Tačiau vienas sukilėlių atstovas sakė, kad tie kariai bus laikomi, kol B.al Assado pajėgos atsitrauks nuo vieno Golano kaimo.

Apie 30 ginkluotų kovotojų sustabdė JT Atskyrimo stebėtojų pajėgų (UNDOF) automobilių koloną paliaubų zonoje JT atstovo spaudai pavaduotojas Eduardo del Buey (Eduardas del Buėjus) sakė žurnalistams. UNDOF prižiūri paliaubų tarp Sirijos ir Izraelio laikymąsi nuo 1974 metų.

„JT stebėtojai dalyvavo eilinėje aprūpinimo misijoje ir buvo sustabdyti netoli 58-ojo stebėjimo posto, kuris buvo apgadintas ir evakuotas praeitą savaitgalį po netoliese vykusių intensyvių susirėmimų Džamloje“, - pridūrė E.del Buey.

JT generalinis sekretorius Ban Ki-Moonas (Ban Kimunas) sakė, kad buvo pagrobtas 21 taikdarys. Savo pranešime jis paragino „nedelsiant“ juo paleisti ir pareikalavo, kad Sirijos vyriausybė bei sukilėliai užtikrintų „UNDOF judėjimo laisvę ir saugumą“.

Pastaruoju metu aplink Džamlos kaimą, kurį laiko užėmusios opozicijos pajėgos, vyko įnirtingos kovos.

JT Saugumo Tarybos pranešime sakoma, kad „Sirijos opozicijos ginkluoti elementai“ pagrobė taikdarius ir kad Taryba reikalauja juos paleisti „besąlygiškai ir nedelsiant“.

„Derybos vyksta, o šis reikalas mobilizuoja visas mūsų komandas“, - JT taikdariškų misijų vadovas Herve Ladsous (Hervė Ladsu) sakė žurnalistams po to, kai informavo Saugumo Tarybą.

„Tai labai rimtas incidentas“, - pridūrė jis.

Rusijos ambasadorius prie JT Vitalijus Čiurkinas, kuris paskelbė Saugumo Tarybos pranešimą, sakė, kad sukilėliai pateikė reikalavimų, susijusių su Sirijos vyriausybe, tačiau daugiau detalių nepateikė.

Manoma, kad Sirijos sukilėliai taip pat laiko vieną UNDOF narį, kuris buvo pagrobtas praeitą mėnesį.

JT diplomatai ir padėtį Sirijoje stebinčios organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) direktorius Rami Abdel Rahmanas sakė, kad pagrobti taikdariai yra Filipinų kariai.

R.A.Rahmanas paskelbė du vaizdo įrašus, kuriuose sukilėlių grupuotė - Jarmuko kankinių brigada - išdėstė savo reikalavimus dėl taikdarių paleidimo.

Viename iš tų įrašų šios brigados atstovas Abu Kaidas al Falehas (Abu Kaidas Falehas) sakė, kad taikdariai nebus paleisti, kol Sirijos pajėgos neatsitrauks iš tos teritorijos.

„Raginame juos atitraukti visus jų karius į bazes. Jeigu jie neatsitrauks, tie žmonės (JT kariai) bus laikomi belaisviais“, - pridūrė jis.

Antrame įraše tas pats atstovas kaltino UNDOF bendradarbiaujant su armija, mėginant nuslopinti sukilimą ir padėti režimo pajėgoms įžengti į Džamlą.

„Sirijos režimas, JT ir Europos šalys yra Izraelio kolaborantės“, - pareiškė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Panasu

Panasu portretas
kad vaikinai daro klaidas,kaip,kad lietuviai pokary begdami nuo tarnybos TSRS armijoje i miskus.O kas isejo?

ROM

ROM portretas
Tokios pat gaujos nariai Malyje vadinami banditais ir šimtais šaudomi prancūzų desantininkų . O čia , užsiverbavę anglams , vokiečiams ar tiems patiems prancūzams , jau virto "kovotojais už laisvę" ir grasina , nepriėmus jų sąlygų , susidoroti su taikdariais - įdomu , kaip - išbadys akis ar nukirs galvas ? . Kad vargšai samdiniai turėtų kuo kovoti , amerikiečiai prieš porą dienų padvigubino pgalbą , o anglai vakar priėmė nutarimą papildomai tas nusikaltėlių gaujas aprūpinti šarvuotąja technika . Šlykštu žiūrėti , kaip , dangstantis "demokratijos" įvedimu viena po kitos niokojamos suvenerios šalys , kad iš paskos atėję "išvaduotojų" darbdaviai galėtų ant lavonų kalnų pasidalinti šalies naftos telkinius ir kitą turtą .
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių