Sirija keršydama uždraudė Turkijos lėktuvų skrydžius

Sirija, reaguodama į tai, kad Turkija praėjusią savaitę konfiskavo iš Maskvos į Damaską skraidintą krovinį, nuo sekmadienio uždraudė savo oro erdve skraidyti Turkijos keleiviniams lėktuvams.

Ši atsakomoji priemonė buvo paskelbta vos kelios savaitės iki kasmetinės musulmonų piligriminės kelionės hadžo, kai tūkstančiai turkų maldininkų keliaus į musulmonų šventąsias vietas Saudo Arabijoje. Ankstesniais metais jų maršrutas paprastai driekdavosi Sirijos oro erdve.

Sirija tai padarė nepaisydama šeštadienį vykdytos intensyvios diplomatijos didėjančiai įtampai tarp šių kaimyninių valstybių nuslopinti.

Sirija kaltina Turkiją nukreipiant ginklus iš Persijos įlankos regiono valstybių sirų sukilėliams, kurie didelėse Šiaurės Sirijos teritorijos dalyse, tarp jų - Alepo mieste, didina spaudimą vyriausybinėms pajėgoms.

Skrydžių draudimas įsigaliojo nuo vidurnakčio (ir Lietuvos laiku), „pagal grįžtamumo principą“, pranešė valstybinė naujienų agentūra SANA. Tuo tarpu Turkija yra nurodžiusi, kad jos oro erdvė lieka atvira Sirijos civiliniams skrydžiams.

Dar praėjusį trečiadienį Turkija perspėjo savo oro bendroves vengti Sirijos oro erdvės, nes baiminosi atsakomųjų priemonių dėl tos dienos incidento, kai turkų lėktuvai priverstinai nutupdė „Syrian Air“ lėktuvą - įtarus, kad juo gabenamas karinis krovinys.

Rusija skelbė, kad Turkijos konfiskuotas krovinys buvo atsarginės dalys radiolokatoriams.

Jungtinės Valstijos parėmė savo sąjungininkės NATO sprendimą konfiskuoti krovinį ir nurodė, kad tai buvo „rimta karinė įranga“.


Šiame straipsnyje: SirijaTurkija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių