Šiaurės Korėja sėkmingai paleido tolimojo nuotolio raketą

Šiaurės Korėja trečiadienį sėkmingai paleido tolimojo nuotolio raketą ir tokiu būdu smarkiai eskalavo grėsmę saugumui, išprovokuodama Kinijos susirūpinimą ir pasaulio pasmerkimą.

Paleidimas išprovokavo rengti neeilinę sesiją Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryboje, kuri kol kas be didelės naudos skelbdavo vis naujas sankcijas branduolinį ginklą turinčiai Šiaurės Korėjai.

Pchenjanas tvirtino, kad ši misija buvo ne draudžiamas tarpžemyninės raketos testas, bet mokslinio palydovo iškėlimas į orbitą, ir kad visi misijos tikslai buvo pasiekti.

„Palydovas pradėjo skrieti orbita kaip planuota“, - sakoma Korėjos centrinės naujienų agentūros (KCNA) pareiškime, kuris vėliau buvo pakartotas per pergalingą specialią valstybinės televizijos transliaciją.

Baek Seung-Joo (Bek Sengdžu) iš Pietų Korėjos Gynybos analizės instituto sakė, jog šis paleidimas įrodė Pchenjano ryžtą vadovaujant naujam lyderiui Kim Jong-Unui „užbaigti visapusę branduolinių ginklų sistemą“.

„Šiaurės Korėja aiškiai bando įtikinti savo žmones, kad šalis lieka nepalaužiama su naująja vadovybe ir niekada nežlugs“, - sakė jis.

Kim Jong-Unas, kaip manoma, labai norėjo, kad raketos paleidimas maždaug sutaptų su pirmosiomis jo tėvo ir buvusio Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong-Ilo (Kim Čen Iro) mirties metinėmis gruodžio 17 dieną.

Ankstesnis tokios pačios raketos „Unha-3“ paleidimas balandžio mėnesį buvo nesėkmingas - raketa nešėja sprogo netrukus po starto.

Šį kartą pasiekta sėkmė turi didelių pasekmių saugumui - ji žymi didelę pažangą Šiaurės Korėjai, kalbant apie galimybes sujungti tarpžemyninių balistinių raketų pajėgumus su jos branduolinių ginklų programa.


Šiame straipsnyje: Šiaurės KorėjaKim Jong Unas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių