Serbijos parlamentas patvirtino proeuropietišką vyriausybę

Serbijos parlamentas pirmadienį vakare patvirtino naują vakarietiškos pakraipos vyriausybę, kuri savo užsienio politikos prioritetu laiko narystę Europos Sąjungoje (ES).

Po visą dieną trukusių debatų 127 iš 164 sesijoje dalyvavusių deputatų balsavo už naująjį ministrų kabinetą, kuriam vadovauja premjeras Mirko Cvetkovičius. 27 parlamentarai balsavo prieš vyriausybę, 10 deputatų susilaikė.

Valdančioji koalicija yra proeuropietiškos koalicijos ir buvusio šalies vadovo Slobodano Miloševičiaus socialistų sąjunga.

Prezidentas Borisas Tadičius premjeru paskyrė ekonomistą M.Cvetkovičių, kurio administracijos suformavimas nutraukė penkis mėnesius trukusią politinę aklavietę dėl Kosovo nepriklausomybės nuo Serbijos paskelbimo.

Darbą baigianti netvirta koalicija, kurią sudarė B.Tadičiaus proeuropietiška partija ir Vojislavo Koštunicos nacionalistai, kovo mėnesį žlugo kilus ginčui dėl parengiamojo susitarimo stojimo į ES klausimu.

Tai įvyko po to, kai dauguma ES šalių pripažino Kosovo nepriklausomybę, kurią Belgradas atmetė. Serbija pažadėjo išlaikyti savo buvusią provinciją savo teritorijoje.

Prieš balsavimą kreipdamasis į parlamentą M.Cvetkovičius sakė, kad „visavertė narystė ES yra pagrindinis Serbijos Respublikos ir jos piliečių interesas."

Naująją vyriausybę sudaro koalicija „Už europietišką Serbiją", kuriai vadovauja B.Tadičiaus Demokratų partija ir Socialistų partijos vadovaujama partijų grupė.

KD ir BNS inf.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama.


NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių