Šaltakraujiško Bostono sprogdintojo portretas

Iš pirmo žvilgsnio Džocharas Carnajevas atrodė kaip eilinis paauglys, stovėjęs prie Bostono maratono trasos, likus kelioms minutėms iki praeitą savaitę įvykdyto sprogdinimo.

19-metis Dž.Carnajevas buvo matomas užsidėjęs snapeliu atgal apgręžtą baltą beisbolo kepuraitę, persimetęs per petį kuprinę ir nuolat maigantis savo mobilųjį telefoną.

Tačiau šio Masačusetso universiteto studento šalta reakcija į pirmąjį iš dviejų bombų sprogimų, aiškiai matoma stebėjimo kamerų įrašuose, įtikino JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) agentus dėl jo ryšių su šia teroro ataka.

Kai kiti žmonės driokstelėjus pirmam sprogimui atrodė sukrėsti ir apimti panikos, Dž.Carnajevas ignoravo kilusį chaosą ir ramiai nuėjo priešinga kryptimi, palikęs ant šaligatvio antrąją kuprinėje paslėptą bombą - greitpuodį, pridėtą mažos galios sprogmenų, vinių ir metalinių šratų.

Dž.Carnajevo abejinga reakcija buvo nupasakota rašytiniuose parodymuose, kurios FTB specialusis agentas Danielis Genckas (Danielis Genkas) paskelbė pirmadienį, kai paaugliui buvo pateikti federaliniai kaltinimai dėl sprogdinimų, per kuriuos žuvo trys žmonės, o dar apie 200 buvo sužeisti.

Pasak D.Gencko, peržiūrėjus stebėjimo kamerų įrašus buvo nustatyta, kad Dž.Carnajevas, įvardytas kaip „antrasis sprogdintojas“, veikiausiai paskambino mobiliuoju telefonu tuojau prieš pirmąjį sprogimą.

„Praėjus kelioms sekundėms po to, kai jis baigė pokalbį, didelė žmonių minia aplink jį matoma reaguojanti į pirmąjį sprogimą, - nurodė D.Genckas. - Beveik visų galvos pasisuko į rytus (finišo linijos kryptimi), o žvilgsniuose matosi akivaizdi nuostaba ir nerimas.“

„Antrasis sprogdintojas, praktiškai vienas tarp asmenų priešais restoraną, atrodo ramus. Jis pažvelgia į rytus ir tuomet ramiai, bet greitai pradeda judėti į vakarus, tolyn nuo finišo linijos, - pridūrė FTB agentas. - Jis nuėjo be savo kuprinės, palikęs ją ant žemės, kur stovėjo.“

Pasak D.Gencko, maždaug po dešimties sekundžių antras sprogimas driokstelėjo tiksliai toje vietoje, kur Dž.Carnajevas paliko savo kuprinę.

Dž.Carnajevui gresia mirties bausmė, jeigu jis bus pripažintas kaltu dėl atakų, kurias, kaip manoma, jis įvykdė su savo vyresniu broliu Tamerlanu Carnajevu, nukautu per dramatiškas policijos gaudynes praeitą savaitę.

Rašytiniuose parodymuose taip pat nupasakoti chaotiški įvykiai, prasidėję ketvirtadienio vakarą, kai abu broliai mėgino pasprukti nuo teisėsaugos, užsidarant jų paieškos tinklui.

Praėjus kelioms valandoms po to, kai FTB paskelbė nuotraukas ir vaizdo įrašą, kuriame matomi abu vyrai, vienas iš jų grasindamas ginklu pagrobė automobilį ir jo vairuotoją Bostono priemiestyje Kembridže.

Vairuotojas sėdėjo automobilyje, kai vienas iš brolių Carnajevų priėjo ir pastukseno į langą, prieš įsibraudamas į mašiną.

„Vyras nukreipė šaunamąjį ginklą į auką ir pareiškė: “Ar girdėjai apie sprogimą Bostone?„ ir “Tai padariau aš", - sakoma D.Gencko paskelbtame dokumente.

Vyras išėmė dėtuvę iš savo ginklo ir parodė aukai, kad joje yra kulka, tuomet įdėjo dėtuvę atgal. Vyras pareiškė: „Kalbu rimtai“, - nurodė pareigūnas.

Pagrobto automobilio vairuotojas sugebėjo pabėgti vienoje degalinėje, o Carnajevai dideliu greičiu spruko nuo jų persekiojančių policininkų, į kuriuos jie iš mašinos metė bent dvi savadarbes bombas, o vėliau įsitraukė į susišaudymą.

26 metų Tamerlanas Carnajevas žuvo per tą susišaudymą, o Džocharas buvo sučiuptas penktadienį, kai buvo rastas pasislėptas brezentu uždengtame kateryje, pastatytame vieno namo kieme Bostono priemiestyje Votertaune.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mano nuomone

mano nuomone portretas
muslimas didziausiu savo gyvenimo tikslu mato itikima alachui - isivaizduojamam dievui, del to dauguma yra tiksincios bombos vakaru salyse, nes gave nurodimus is savo dvasininku, atrodo normalus zmones, pradeda zudyti salies kuri leido jiems isikurti ir daznai dar islaike piliecius, vardan nesamoningu ideju. Bet kuri religija yra smegenu pudrininimas, o islamas dar ir pavojinga, nes stato alacha auksciau visko. Mano, kad ne vakaru valstybe dave jam gerbuvi, bet alachas, del to nejaucia dekingumo...

aha

aha  portretas
o JAV yra pati teisingiausia pasaulio valstybe , vien tik delto jog kazkas savo kontaktuose kaip religija nurode islama vadinasi jau jis teroristas musulmonas....kazi kodiel niekas neskellbia kiek nekaltu zmoniu jav kareiviai nuzude nezinia kokiais pretekstais ..tik kvailiai ir gali tiketi sitom istorijom
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių